Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ce aparate de masura vechi(deosebite)aveti

doru3160

Postări Recomandate

• 1 lună mai târziu...

Voltmetru AC de panou, model TIP VE1, din 1954  :)

PICT1259a.thumb.JPG.696acad81b5b654a3c5ba858be91cf10.JPG

PICT1272a.thumb.JPG.a54e8835014280f473f0fbf46c3dfc84.JPG

PICT1278a.thumb.JPG.67f7d27068190654c8cc86a3552918b7.JPG

Bobinele sunt diferite, si nu are diode redresoare! 

PICT1280a.thumb.JPG.d680c70940b35eb1ba6da81a2bccae0e.JPG

PICT1295a.thumb.JPG.900d490a1b71cd470a416c5a0dddaff2.JPG

Ultima poza e cu voltmetrul la priza.

Aceeasi tensiune masurata cu un Fluke 187 (true RMS) arata 222 Vac.  Curentul care trecea prin TIP VE1 (masurat cu Fluke 187 in serie) era de 3.504 mA.  N-am masurat si defazajul.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
La 14.04.2018 la 14:15, radasous a spus:

Salutare,

Am un voltmetru batranel, dupa provenienta cred ca era folosit pe la C.F.R. Piciorusele sunt bornele de masura

voltmetru.thumb.jpg.fb7e48f91d42e5b989d0b0906604c9ba.jpg

Bunicul are unul identic ca aspect dar pe alte 2 tensiuni mai joase. Il folosea la masina pt diferite verificari.

Link spre comentariu
  • 4 luni mai târziu...

Eu țin pe masa de lucru și aceast vechi instrument cehoslovac, pe lângă multimetrul digital folosit în mod curent. L-am luat din târg acum foarte mulți ani. Cred că-i de prin anii '70, habar n-am.

20210103-174130.jpg

Îl mai folosesc uneori la măsurarea tensiunilor. L-am testat în paralel cu cel digital și pare destul de precis. Problema sa este rezistența internă cam mică, 5 kohm/V. Deci "trage" vreo 200 uA la cap de scală, fapt care-i restrânge aria de utilizare. Dar pentru măsurători uzuale și depanare e ok.

Editat de +_Florin_+
Link spre comentariu

Acometrul urcă la cap de scală când prin bobina să trece un curent de 200uA. Practic poți face orice domeniu de măsură. 

Voltmetru meu are 4 domenii de măsură, selectabile printr-un comutator/rotactor cu indicator (al domeniului) pe un tambur rotativ. Exact ca indicatorul lungimilor de undă la radioreceptorul Selena.

Domeniile sunt : 12V, 30V, 200V și 300V.

Are 3 scale pe care faci citirea : 0 ... 120, 0 ... 30 și 0 ... 200 (cea cu verde).

20210104-190952.jpg

Link spre comentariu
Acum 34 minute, +_Florin_+ a spus:

Exact ca indicatorul lungimilor de undă la radioreceptorul Selena.

Adica e cu rotactor...:rade:

Desi il am de multa vreme, si mai si merge, pe al meu nu l-am demontat sa vad cum e construit la interior. Judecand dupa sigla (metra blansko), cred ca e treaba serioasa.

Este posibil ca imaginea să conţină: text care spune „ന R”

Editat de doru3160
Link spre comentariu

Eu l-am desfăcut când l-am achiziționat, din curiozitate. Da, pare treabă simplă dar  serioasă :). Câteva rezistențe adiționale (de precizie, parcă sub 1% toleranță) selectate prin acel rotactor care comută extrem de ușor/ frumos, comparativ cu cele de Selena.  În fine, la Selena rotactorul era masiv și avea multe contacte, de aceea necesita "forță" mai mare pentru a-l acționa. 

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

As vrea sa atentionez, pe cei ce mai au aparate de masura V-A-Ohmi cu ac rusesti, care au cadrul mobil suspendat cu fire de torsiune. La vanzare in cutie se dadeau si vreo doua fire de torsiune (de bronz plate) impachetate in hartie. Pentru o eventuala reparatie. Sa nu le aruncati, daca le mai aveti.

Link spre comentariu

Probabil acum unii se oftică fiindcă au aruncat cutia...deşi astfel de aparate nu prea mai sunt populare printre tineri.Doar cei care le-au prins în perioada lor de glorie le mai folosesc...

Link spre comentariu
Acum 54 minute, validae a spus:

deşi astfel de aparate nu prea mai sunt populare printre tineri.

Astea rusesti n-au fost prea populare nici cand erau pe val. Eu cel putin, nu le-am preferat niciodata. Si apoi sa zicem ca cineva are firul de torsiune in cutie. E sigur casant ca un vreasc uscat, pt ca imbatraneste in egala masura in aparat cat si pe langa. Asta ar fi un aspect, si alt aspect ar fi ca si in cazul cand firul ar fi ca nou, nu stiu cati se bizuie sa-l schimbe, cu tot ce presupune asta, ca sa obtina aceleasi caracteristici ale instrumentului ca inainte de reparatie. Asa ca bucurati-va cei care aveti plicul cu firul, iar cei care nu-l mai aveti, sa nu va para rau. In 99,9% din cazuri nu va ajuta cu nimic. Si inainte gaseai greu niste maini dibace (si ochi) care sa faca aceasta operatiune.Acum e o cauza pierduta, nu mai stiu unde s-ar putea face aceasta operatiune, daca nu te bizui sa o faci in regie proprie.

Editat de doru3160
Corectii gramaticale.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări