Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ce aparate de masura vechi(deosebite)aveti

doru3160

Postări Recomandate

... ar fi interesant sa spuna fiecare SINCER ce multimetru avea fiecare in anii ' 70 , eventual 1974 , ca tot s - a pomenit (al lui , propriu si personal... )

Primul l-am facut dintr-un miliampermetru didactic (1974). Cu timpul a primit si amplificator de cc.

Primul cumparat (din banii câstigati muncind în vacanta de vara la CAP): Ц20 (1977). Aveam de ales între aparat de masura, bicicleta Ukraina sau aparat de radio. Primul primit cadou (de la un coleg de liceu care a plecat în RFG): ceva asemanator cu Ultron UM201 (1978).

Editat de franzm
Link spre comentariu

"" Meseriasii debuteaza saraci , ca bani si dotare , bogati ca dorinta , hotarare  si perseverenta . Altfel nu ajung meseriasi ... " 

Nu prea ma autocitez . Dar cred ca nu gresesc ...

T 20 ... Cred ca a fost printre cele mai raspandite ... in fine !

Ce aspect " exotic " are celalalt ! Intotdeauna m - au fascinat aparatele cu aspect mai neobisnuit ! ...

Link spre comentariu

Principalul argument în favoarea lui Ц20 a fost pretul. Ca bani pentru un ICE 680 complet (cu amplificator), favoritul meu în acele vremuri, n-au prea fost.

Link spre comentariu

Am folosit un 680R , avea un coleg de facultate, a costat mult de tot .

Avea tot felul de adaptoare externe printre care si un modul de amplificare .

Cu asta ajungeai la sensibilitati de ordinul citorva mV cap de scala, cred ca doar in DC.

Oricum era o scula simpla ( lipsa comutator)  dar foarte faina si buna in portabil.

Grig

Link spre comentariu

Aha ... eu il stiu pe acela " chior " . Chiar n - am stiut ca trebuie sa mai aiba anexe . Am si eu unul NOS . L - am luat fiindca cu multi ani in urma m - am jucat cu unul ... Era al unui italian care venise sa puna in functiune niste chestii italienesti ... I - am propus o suma consistenta sa renunte la el . Mult mai mult decat valora in Italia . M - a refuzat ... nu explicit . In fine ... Tot secretul multimetrului e indicatorul , cu oglinda , unghi mare de vedere si amortizor la echipajul mobil .

P .S . - multimetrul rusesc cu generator se numeste PRI 3 ...

Editat de gauss
Link spre comentariu

Aparatul se pare ca se mai fabrica. S-au gasit tot felul de adaptoare: sunturi, transformatoare de masurare, amplificator (cc) /redresor activ, etc.

Era interesant pt ca era compact si relativ robust. A existat si o varianta entry-level: ICE 80.

Aparate asemanatoare erau cele de la Chinaglia. Ca si conceptie astea semanau cu Ц20: un comutator de mod si borne fara elemente de comutare. Instrumentul pare sa fi fost acelasi ca la variantele timpurii de 680 (680C, E).

În aceasi categorie de preturi a mai existat o marca italiana, Miselco. Aparatele lor seamana cu unele de la Philips (bloc de borne pe lateral, un singur comutator central).

Link spre comentariu

Norocul a facut ca pt mine,primul aparat mai performant sa fie acest 680R de la ICE.N-a avut accesorii in afara de suntul pt domeniul mic la rezistente,si cablu de retea pt masurarea capacitatilor.Cu astea a venit de la mama lui si binenteles testerele originale,care tineau la masura cei 10Amax  ai instrumentului. Optional ca accesorii se mai puteau cumpara atunci wattmetru cu domenii pana la 100,500 si 2500W,multiplicator rezistiv cu care se puteau masura rezistente pe domeniul x100000,si un modul de extensie domeniu  pt scala cc,cu care transformai instrumentul analogic simplu,in unul analogic electronic.Cu acel adaptor se puteau obtine inca 5 domenii cu cap de scala la 5mV, 25mV,100mV,2,5V si 10V.Datele sunt din cartea tehnica a instrumentului cu care a venit la acea vreme.A fost fabricat multa vreme in comparatie cu alte tipuri de instrument,si probabil in decursul acestui timp au mai scos si alte auxiliare de care inca n-am aflat.Marele avantaj a fost dimensiunea redusa si versatilitatea lui...facea tot ce face un MAVO35 si ceva in plus,la dimensiuni reduse cu cel putin 50% si ca greutate si ca dimensiune.Era mai greu pana te invatai cu schimbatul domeniilor fara comutator,insa odata aceasta problema depasita era ideal pt munca de teren...robust si precis,exact ce trebuie pt un instrument analogic.Al meu inca se comporta ca la inceputuri,are toate piesele originale,n-am reusit sa parlesc nici un sunt,dar a a acumulat ceva urme de la purtat in geanta,cel putin 8 ani a fost de baza,chiar daca intre timp mai achizitionasem si cate altceva.In anul 1980 cu mare efort am dat pe el 2000 lei,trebuia sa fii hotarat sa faci o astfel de investitie,insa spre deosebire de ce se intampla acum cu sculele cumparate in majoritatea cazurilor,atunci mi-am amortizat investitia din primul an de folosire...l-am luat pt ca aveam nevoie,nu ca sa ma dau mare cu el(desi se putea face si asta) :rade:

Posted Image

Posted Image

In 74 inca nu aveam un instrument sau cel putin nu ceva care sa poata fi numit asa...improvizam din fel de fel de instrumente de panou,iar prin anii 76 mi-a dat un batran radioamator un instrument care acum e pretentios sa-l numesti asa,insa la ce lucram eu atunci a reprezentat si asta o etapa.Poza e postata in prima pagina a acestui topic...e vorba de acel PIFCO,nu stiu de la ce i se trage denumirea,insa stiu ca m-am jucat o vreme cu el,si l-am considerat instrument de masura.

Link spre comentariu

Legat de auxiliarele acestui instrument,am mai gasit cate ceva:

Sonda de inalta tensiune

Posted Image

Sonda pt lux-metru si blocul pt domeniul volt-cc despre care s-a discutat

Posted Image

Sonda pt masurarea temperaturii si cleste ampermetric

Posted Image

Nu stiu cati din posesorii acestui instrument au detinut si partial macar, cateva auxiliare,mie personal nu mi-au picat pe mana asemenea jucarii,in schimb sonda de inalta tensiune imi facusem in regie proprie si o folosisem o vreme,insa acum n-am mai dat de ea...cine stie pe unde s-a pierdut.Pt curent am folosit sunt extern si am folosit sensibilitatea microampermetrului din aparat,pt alte domenii n-am avut nevoie.Tot din aceeasi sursa,adica de pe "net-ul" din 86 am gasit si prezentarea a doua variante G si R.Chiar daca nu am decat varianta R cred ca merita vazute ambele,fie si pt epuizarea subiectului.Probabil modelul G a fost varianta low cost a modelului R.

Posted Image

Posted Image

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări