Vizitator Postat Februarie 7, 2014 Partajează Postat Februarie 7, 2014 Da, este posibil sa fi fost doar un aspect al situatiei de atunci, cand problema era de fapt generala, inclusiv pentru produsele de larg consum. Intr-o perioada, era reclama pentru aparatele produse de IAEM chiar in Tehnium (care deci se adresa "populatiei") si era acolo inclus si MAVO-35. De acolo am luat adresa si le-am scris atunci. Insa de cumparat "oficial", nu am reusit. Poate altii or fi fost totusi mai norocosi, insa imi amintesc ca chiar si pentru acela cumparat "la negru", a durat cateva luni de la "comanda" si pana la "livrare". Si intocmai cum se mentioneaza de altcineva mai sus, cel ce m-a ajutat astfel lucra la IIRUC... Link spre comentariu
franzm Postat Februarie 7, 2014 Partajează Postat Februarie 7, 2014 În perioada cât am lucrat la AEM, s-au furat f. putine MAVO35 în sectia care le-a produs (sau n-am aflat eu, desi am lucrat aproape de "sursa"). S-au facut însa destule "la comanda". Link spre comentariu
flomar60 Postat Februarie 7, 2014 Partajează Postat Februarie 7, 2014 Pe langa acestea , mai sunt si altele, o sa-mi fac timp sa le fac poze si sa le postez...Dupa zeci de ani de PRAM , se aduna... Link spre comentariu
doru3160 Postat Februarie 7, 2014 Autor Partajează Postat Februarie 7, 2014 Din câte stiu, MAVO35 s-a vâdut si populatiei. Dar, ca multe alte bunuri de larg ...interes, se vindea pe sub mâna.Daca stiti pe careva care a cumparat oficial un MAVO35 as fi curios si eu cum a facut(ma refer la detinere cu acte,garantie si tot tacamul).Am avut acest aparat pe mana din anul 82,si spun fara rezerve ca nu s-au vandut la populatie(nici macar pe sub mana).Din acest motiv nu te puteai afisa cu el.Cine se "orienta" il putea folosi fara probleme acasa,nu-mi aduc aminte de razii in cautare de asa ceva.Riscul era mare doar daca erai turnat,cum era obiceiul vremii.Prin anii 87...89 au devenit mai raspandite si din diverse casari au mai fost sifonate si la cei care apreciau acest aparat si erau dispusi sa plateasca pt el.Personal am optat pt un supertester 680 r(in 81 am dat pe el la un vaporean 2000 lei), care facea aceeasi treaba ca un MAVO35 dar era mult mai usor si la mai putin de jumatate din dimensiuni.N-am alergat dupa MAVO pt ca il aveam pe inventar si oricum,pe teren te cam cocosa pe langa celelalte scule...asta nu inseamna ca nu l-am apreciat,il mai folosesc si azi ocazional. Link spre comentariu
Ovidanie Postat Februarie 7, 2014 Partajează Postat Februarie 7, 2014 Supertester 680R era un aparat analogic cu multe borne ingramadite sub ''acometru''? Link spre comentariu
doru3160 Postat Februarie 7, 2014 Autor Partajează Postat Februarie 7, 2014 Da,comutarea se facea prin mutarea testerului,nu avea rotactor sau claviatura (http://www.radiomuseum.org/r/ice_univer ... essin.html)...la dimensiunile la care l-au scos,era si greu de implementat un asemenea sistem. Mai greu a fost la inceput,dar avand in vedere ca a fost primul aparat serios cumparat,m-am obisnuit cu el si m-am impacat bine...a fost dragoste la prima vedere,pt ca in acea vreme in afara de butucanoasele sovietice,nu prea aveai de ales cand voiai un instrument analogic,si am avut destule dar nici unul nu se ridica la nivelul celui italian. Link spre comentariu
morocanosul Postat Februarie 8, 2014 Partajează Postat Februarie 8, 2014 Mavo-35 un aparat f.bun atunci,am "achizitionat"unul in 1987 cu 700 lei! Desigur,ulterior am aflat ca a fost "imprumutat" pe perioada nedeterminata... Ma lamureste cineva de ce nu putea fi achizitionat legal? Link spre comentariu
Ovidanie Postat Februarie 8, 2014 Partajează Postat Februarie 8, 2014 De ce nu putea fi achizitionat legal MAVO35? Un raspuns clar nu vei primi, nimeni nu stie exact. Probabil ca cineva a hotarat ca este echipament industrial si populatia nu are nevoie de asa ceva... Link spre comentariu
flomar60 Postat Februarie 8, 2014 Partajează Postat Februarie 8, 2014 O "achizitie" proaspata , fabricat in Cehoslovacia , nu scrie anul , nu stiu daca functioneaza , n-am "intrat" inca in el sa vad ce si cum ... Link spre comentariu
doru3160 Postat Februarie 8, 2014 Autor Partajează Postat Februarie 8, 2014 Ma lamureste cineva de ce nu putea fi achizitionat legal?Era in categoria instrumentelor de laborator,si asa cum nici un E0102 ,un E0502 sau orice alt echipament de masura nu putea fi livrat persoanelor fizice,tot in aceeasi categorie a intrat si MAVO35.Dupa anii 87...89 s-au cam demonetizat,au capatat o larga raspandire,si asa cum am mai spus,mai apareau ocazii.Dar in anii 80...85 erau inca pe val,destul de strict in ce priveste numarul si gestionarea lor,si era imposibil de cumparat din poarta fabricii sau de la oricare alt magazin de specialitate,ca persoana fizica.De altfel si preturile in cazul in care ar fi fost comercializat catre populatie erau descurajatoare....tin minte ca tranzistorii de ex,ii primeam pe gestiune la preturi ridicole,un 2N3055 era 1,5 lei la pret industrial,iar la magazin se vindea cu 55 lei/bc.si aveai toate sansele sa nimeresti si din cei care picau testul pt folosire industriala.Astea erau vremurile,le-am trait si mi le amintesc de parca au fost in alta viata. Link spre comentariu
doru3160 Postat Februarie 8, 2014 Autor Partajează Postat Februarie 8, 2014 O "achizitie" proaspata , fabricat in Cehoslovacia , nu scrie anul , nu stiu daca functioneaza , n-am "intrat" inca in el sa vad ce si cum ...Frumoasa scula...am si eu unul care se incapataneaza sa functioneze,asa ca incearca-l mai intai si s-ar putea sa ai surpriza sa functioneze....in perioada aia se faceau aparate care sa reziste o viata,nu se auzise de societatea de consum Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 8, 2014 Partajează Postat Februarie 8, 2014 ....De altfel si preturile in cazul in care ar fi fost comercializat catre populatie erau descurajatoare.......Astea erau vremurile,le-am trait si mi le amintesc de parca au fost in alta viata.Exact aceasta este si senzatia mea, parca vremurile acelea au fost in alta viata.Ca idee, preturi aparate de masura romanesti, dupa "Ëlectronica Romaneasca. O istorie traita, vol. 2"":E0302 - 16000 leiE0303 - 21000E0304 - 24000E0204 - 24150E0206 - 38000E0501 - 9000E0502 - 24000E0704 - 12090E0706 - 18500I4102M - 5000I4103 - 4375I4104 - 11400I4202 - 17500Interesant, nu?Ca si comparatie, un tuner T-350 sau un amplificator A-350 costau vreo 3500-4000, un RX-2001 vreo 6500, iar eu nici pe acestea din urma nu am indraznit sa le cumpar atunci (asta din fericire - gandesc acum). Link spre comentariu
Ovidanie Postat Februarie 8, 2014 Partajează Postat Februarie 8, 2014 I4202 este o sursa dubla de tensiune? Infiorator de scumpa. In afara de tuner ce mai era in linie cu amplificatorul A-350? Link spre comentariu
dan cod Postat Februarie 8, 2014 Partajează Postat Februarie 8, 2014 O "achizitie" proaspata , fabricat in Cehoslovacia , nu scrie anul , nu stiu daca functioneaza , n-am "intrat" inca in el sa vad ce si cum ...Frumoasa scula...am si eu unul care se incapataneaza sa functioneze,asa ca incearca-l mai intai si s-ar putea sa ai surpriza sa functioneze....in perioada aia se faceau aparate care sa reziste o viata,nu se auzise de societatea de consum Si eu am unul din asta.Arata ca nou si functioneaza super.Frumos aparat. Link spre comentariu
doru3160 Postat Februarie 8, 2014 Autor Partajează Postat Februarie 8, 2014 Interesant, nu?Ca si comparatie, un tuner T-350 sau un amplificator A-350 costau vreo 3500-4000, un RX-2001 vreo 6500, iar eu nici pe acestea din urma nu am indraznit sa le cumpar atunci (asta din fericire - gandesc acum).Foarte interesant,mai cu seama ca multe din lista aia le-am exploatat si habar n-am avut de preturi...Pt comparatie in mintea celor mai tineri care au auzit doar legende,o dacie 1100 costa in anii 70,55.000 lei,si o dacie 1300, 63.000 lei, un apartament cu 2 camere 120.000...140.000 lei'Sper sa fi tinut minte bine.I4202 este o sursa dubla de tensiune? Infiorator de scumpa.Dar surpinzator de fiabila...folosesc una din anul 84,si n-a avut nici un defect,de altfel de curand am intrat in posesia schemei,pana acum n-am avut nevoie. Dupa parerea mea,si din cele folosite de mine(aproape toata gama de surse produse la noi in acea perioada),doar I4104(40V/5A) a fost nereusita si plesnea cand nu te asteptai grupul serie,bagand pe sarcina 70 V...I4102,e o sursa buna pe care te poti bizui,am renuntat la analogicele originale in favoarea unor digitale si e perfecta pt lucrul uzual,de zi cu zi,daca nu ai sarcini care sa consume mai mult de 2,5 A.la 40V.Cred ca la cum se dimensiona atunci un traf,se poate scoate lejer pe perioada decenta si 5A,ori la normativele de atunci trebuia sa functioneze la curentul declarat 24 din 24...mai rar asemenea situatii.Au hulit multi industria electronica romaneasca din acea vreme,insa la capitolul asta am stat destul de bine,daca judecam dupa faptul ca aparate produse in anii 75...80 inca mai sunt in serviciu si functioneaza fara interventii de atatia ani.E drept ca am avut si rateuri,dar cine n-a avut?Tot noi ne putem lauda si cu asta,acum ca nu mai producem nimic,evident suntem cei mai buni ca nu mai avem nici rateuri,cumparam pe bani multi rateurile altora. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum