Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ce aparate de masura vechi(deosebite)aveti

doru3160

Postări Recomandate

Apropo, am avut un ceas care avea douasprezece tubulete cu tritium pe cadran si doua pe indecsi orari. Si din cate am citit tritium-ul este radioactiv.Tritiul ( H3 ) este intradevar radioactiv ( izotop natural al hidrogenului, cunoscut si sub numele de hidrogen supergreu ) . El este instabil si se dezintegreaza in timp ce emite radiatii beta (electroni) cu o perioada de jumatate de 12,3 ani. Energia maxima a electronilor care parasesc atomii de tritiu este de 18Kev - destul de scazuta in comparatie cu alti izotopi radioactivi, nu poate penetra pielea umana si poate fi absorbita usor de o foaie de hartie. Din aceste considerente este folosit la sisteme de ochire pe timp de noapte sau ceasuri militare.

Link spre comentariu

Dragilor, sa ne oprim totusi aici. Daca se doreste, deschideti un topic despre "Cadrane fosforescente ale aparatelor de masura vechi" sau "Utilizarea vopselelor fosforescente in electronica".

Link spre comentariu

Flor, ce-i cu puseul de criza de personalitate, cu ce ti-am gresit? (Flor--fluorescenta??)Fii linistit, maiestria ta in electronica nu este afectata de fel, chiar daca vopseaua radioactiva se afla pe un voltmetru (putea fi, la fel de bine, pe cadranul unui ceasornic, sau pe catarea unei pusti clasice - acum pustile au indicator de ochire laser, nu fluorescent...).Deci trecerea ta prin viata, profesionalismul in electronica, prietenii metrologi si altele ale tale nu iti sunt de folos in acest caz, pentru ca fenomenul apartine opticii si fizicii nucleare, nu electronicii. Si nici ce am zis nu te discrediteaza. Si nici nu m-am adresat tie.Fluorescenta sulfurii de zinc impurificata cu cupru se produce prin activare sub actiunea luminii si ultravioletelor (apoi este utilizabila in intuneric 15...20 minute), sau permanent sub actiunea radiatiilor nucleare emise de substante radioactive amestecate cu sulfura de zinc,in acest ultim caz nemaifiind necesara "incarcarea cu energie"" de la lumina.Acum, ca sa te impac, iti vand un pont (arhicunoscut celor care pierd vremea pe net): inchipuiese-ti ca ai pune intr-o capsula opaca vopseaua fluorescenta radioactiva cuplata optic cu o jonctiune semiconductoare sensibila la lumina emisa milioane de ani de vopseaua respectiva. A iesit o sursa de tensiune electrica de tipul pilei nucleare, dar nu de tipul reactorului nuclear. O pila de foarte lunga durata.Mai adaug, pentru ca m-ai somat, la ce ar folosi? La bordul unui avion din anii '40...50', pentru pilot si inginerul de bord, la zbor nocturn, cand nu se poate aprinde becul lupta, recunoastere... La diverse instalatii, in intuneric, pentru supraveghere pasiva etc.

Link spre comentariu

Daca inaltator si catare de noapte n`am, voi pune doar 2 instrumente rusesti.Cel din stinga e de la R105D.Cel din dreapta nu mai stiu de la ce statie este.Grig

post-46761-139829645145_thumb.jpg

Link spre comentariu

Cred ca sunt destul de vechi si interesante ultimile mele achizitii :

un voltampermetru EAW,inca in lucru (nu stie sa masoare in nicio gama , capacul spate lipsa ),poate gasesc o schema vreodata..

http://s7.postimg.org/4r1tgrqqj/DSC09747.jpg

http://s7.postimg.org/8d7mtex3v/DSC09748.jpg

un ohmetru AEM ,nu l-am probat inca..

http://s21.postimg.org/vi12u7rgn/DSC09743.jpg

Multumiri domnului Soldan Constantin pentru ajutor !
Link spre comentariu

Un RLC 10 ,produs in Cehia ( Metra ) prin 1969..

http://s18.postimg.org/lx7wdpx7t/RLC_10.jpg

http://s14.postimg.org/pr5j4ozfl/RLC_10_2.jpg

Si informatii ,dela altii...

from Radiomuseum.org

Model: RLC 10 - Metra; Blansko

Material

Bakelite case

Shape

Very small Portable or Pocket-Set (Handheld) < 8 inch.

Dimensions (WHD)

120 x 70 x 200 mm / 4.7 x 2.8 x 7.9 inch

Notes

Kombiniertes Widerstands-, Kapazitäts- und Induktivitätsmessgerät.

Widerstand - Wechselstromprüfung:

Bereich 10 Ohm: 5 Ohm - 200 Ohm

Bereich 100 Ohm: 50 Ohm - 2 kOhm

Bereich 1 kOhm: 500 Ohm - 20 kOhm

Bereich 10 kOhm: 5 kOhm - 200 kOhm

Bereich 100kOhm: 50 kOhm - 2 MOhm

Widerstand - Gleichstromprüfung:

Bereich 0,1 Ohm: 0,05 Ohm - 2 Ohm

Bereich 1 Ohm: 0,5 Ohm - 20 Ohm

Bereich 10 Ohm: 5 Ohm - 200 Ohm

Bereich 100 Ohm: 50 Ohm - 2 kOhm

Bereich 1 kOhm: 500 Ohm - 20 kOhm

Bereich 10 kOhm: 5 kOhm - 200 kOhm

Induktivität

Bereich 10 mH: 5 mH - 200 mH

Bereich 100 mH: 50 mH - 2H

Bereich 1 H: 0,5 H - 20 H

(mit dem Wechselspannungsknopf wird die Induktivität gemessen, mit dem Gleichspannungsknopf die Ohmkomponente)

Kapazität

Bereich 100 pF: 50 pF - 2 nF

Bereich 1 nF: 500 pF - 20 nF

Bereich 10 nF: 5 nF - 200 nF

Bereich 100 nF: 50 nF - 2 µF

Bereich 1 µF: 500 nF - 20 µF

(Eingangskapazität von 6 pF muss subtrahiert werden)

Net weight (2.2 lb = 1 kg)

1.3 kg / 2 lb 13.8 oz (2.863 lb)

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
  • 1 lună mai târziu...
  • 3 săptămâni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări