Ovidanie Postat Iunie 20, 2012 Partajează Postat Iunie 20, 2012 In anul 1994 avea verificarea metrologica valabila deci nu-i chiar asa vechi, totusi e interesant deoarece pare functional. Link spre comentariu
minimals Postat Iunie 22, 2012 Partajează Postat Iunie 22, 2012 ce este acesta mai exact?un dosimetru? Link spre comentariu
radhoo Postat Iulie 24, 2012 Partajează Postat Iulie 24, 2012 ce este acesta mai exact?un dosimetru?Pare sa fie un dosimetru si sonda lui, care probabil foloseste un o camera de ionizare (judecand dupa dimensiunile mari ale sondei).Pare sa aiba scuturi metalice, cu marcaje indicand nivele de energie, care probabil sunt folosite pentru a seta domeniul de lucru pe intervalul indicat:ex. un scut gros de metal va necesita radiatii de energie mai mare ca sa-l poata strabate si atinge camera de ionizare din interior . Un scut mai subtire va permite radiatie de energie mai mica sa treaca. Deci scutul poate fi folosit pentru a seta domeniul energiilor gamma detectate. Link spre comentariu
franzm Postat August 5, 2012 Partajează Postat August 5, 2012 Un aparat de 100kOhmi/Volt, numai pentru cc. Link spre comentariu
franzm Postat August 6, 2012 Partajează Postat August 6, 2012 ce este acesta mai exact?un dosimetru?Cu vreo 25 ani in urma, asemenea aparate erau in dotarea centrelor de radioterapie si a unitatilor Sanepid. Nu stiu ce aparate aveau cei de la apararea civila. Link spre comentariu
franzm Postat August 6, 2012 Partajează Postat August 6, 2012 Ohmmetru-Capacimetru (balistic) Gossen Link spre comentariu
Selena Postat August 16, 2012 Partajează Postat August 16, 2012 Doua multimetre asemanatoare, ambele de precizie: clasa 1 (tensiune/curent continuu si rezistente), clasa 1,5 pentru tensiune/curent alternativ 50 Hz.Scalele si domeniile de masura sunt extrem de asemanatoare (la fel, relativa dificultate de a citi rapid valorile in concordanta cu pozitia comutatorului).Alimentarea ohmetrului se face cu un element R10(la instrumentul polonez), respectiv cu o baterie plata de lanterna 4,5V la cel rusesc.Rezistenta interna pe functia de voltmetru este astfel: 5kohm/V tens.continua si 1kOhm/V tens.alt. pentru polonez; 0,667kOhm/V tens.cont. si alt. pentru cel rusesc. Rezulta utilitatea lor mai ales in electrotehnica, mai putin in electronica (unde ar produce modificari importante ale punctelor de functionare la impedanta mare).Instrumentele indicatoare ofera o impresie subiectiva diferita: cel polonez are suspensia pe ax/lagare/arcuri spirale si face cateva oscilatii pana se stabileste la diviziunea de pe scala, pe cand cel rusesc are fir de torsiune si se duce ferm la punctul unde trebuie sa ajunga (aperiodic).In fotografie se prezinta masurarea unei tensiuni continue de 27,0V. Ambele ace sunt exact la diviziunea 27V (la cel rusesc pare ca acul bate putin spre dreapta diviziunii 27, insa aceasta este o eroare optica de paralaxa introdusa de camera foto (obiectivul priveste corect scala instrumentului polonez, dar este putin in stanga fata de cel rusesc, asa cum rezulta si din faptul ca se vede oblic reflexia in oglinda a acului).A fost o discutie pe forum despre raritatea bateriei R10, necesara si in alte multimetre clasice. Cineva sugera o improvizatie: o baterie alcalina nasture AG14 (LR44), capacitate maxima (150mAh). Nu prea merge! Multimetrul polonez pe scala ohmetrului x1 prezinta o impedanta de aprox. 45 Ohm, AG14 mai adauga rezistenta sa interioara de 8 Ohm, deci curentul absorbit din nasturel atinge cca 30 mA la reglajul de zero, prea mult pentru o durata rezonabila. Link spre comentariu
albasete Postat Septembrie 3, 2012 Partajează Postat Septembrie 3, 2012 Pt. ovidanie: este un dozimetru cu sonda si camera de ionizare. In paralel cu dozimetrele digitale am folosit si asa ceva pana prin anii 2004-2005. Link spre comentariu
Vizitator fibonacci21 Postat Septembrie 8, 2012 Partajează Postat Septembrie 8, 2012 Am un ohmetru IRME, nu stiu cat de vechi, deoarece nu mai are nici-o eticheta, dar pare sa aiba ceva vechime, iar carcasa este de ebonita.Are vopseaua de la scala crapata destul de rau, dar m-a uimit precizia pentru valori sub 10K,... pacat ca nu are divizor. Link spre comentariu
albasete Postat Septembrie 8, 2012 Partajează Postat Septembrie 8, 2012 Este din 1973, daca te uiti pe scala in dreapta jos, este trecuta seria si anul. Poti sa-i faci tu un divizor. Link spre comentariu
Vizitator fibonacci21 Postat Septembrie 8, 2012 Partajează Postat Septembrie 8, 2012 Este din 1973, daca te uiti pe scala in dreapta jos, este trecuta seria si anul. Poti sa-i faci tu un divizor.Ha ! ... nu am observat pana acum, m-am tot uitat pe laturi si in spate... multumesc.Sincer, nici nu l-am bagat in seama pana acum o saptamana, cand am vrut sa mesteresc la ceva, si m-am trezit ca bateria de la multimetru (digital) e moarta, e de 9V si nu aveam alta, asa ca am incercat o resuscitare, dar nu a fost de durata, si cum mai aveam nevoie de sursa si pentru altceva, nu puteam sa stau cu ea legata la multimetru mereu, plus ca mai aveam nevoie si de mobilitate, atunci mi-am amintit ca am un ohmetru ( ceea ce imi trebuia mie mai mult in momentul ala ), dosit pe undeva,... uimirea a fost mare cand am observat ca merge si masoara precis cu o baterie de 1,5V consumata.Avand in vedere ca am cumparat o baterie de 9V noua, nu cred ca il voi mai folosi prea curand, asa ca, constructia unui divizor pare inutila, desi nu este complicata. Link spre comentariu
albasete Postat Septembrie 11, 2012 Partajează Postat Septembrie 11, 2012 Daca nu ai de gand sa-l folosesti curand, scoatei bateria, sa nu ai surprize neplacute. Link spre comentariu
feri.visky Postat Septembrie 16, 2012 Partajează Postat Septembrie 16, 2012 Un instrument "casnic" din vremea aparatelor care functionau cu baterii... Link spre comentariu
dan cod Postat Noiembrie 5, 2012 Partajează Postat Noiembrie 5, 2012 Atasez si eu doua poze cu doua aparate interesante. Link spre comentariu
Kosmin Postat Noiembrie 5, 2012 Partajează Postat Noiembrie 5, 2012 Aparatele respective daca nu ma insel le-am mai vazut prin Romtelecom. Parca mai aveau si un al treilea modul cu tub catodic, toate trei fiind de provenienta nemteasca. Pacat ca au gama asa mica, utilizarea lor fiind restransa. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum