Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ce aparate de masura vechi(deosebite)aveti

doru3160

Postări Recomandate

• 2 săptămâni mai târziu...

vad ca nu se omoara lumea sa mai vina cu cate ceva, sa ne mai clatim ochii dupa atata friptura de miel :rade: o sa mai postez eu cateva aparate,pe masura ce o sa fac poze,pana atunci o sa postez ceva scheme (cine vrea poate sa le cumpere,ca am vazut ca au aparut la vanzari) si poate o sa le preia si d-l Blind pt site-ul d-lui,ca acolo is mai multe si mult mai ordonat expuse :dans:

Link spre comentariu
Vizitator DANPC

daca tot ne laudam cu lampi deosebite,aparate pe lampi deosebite,de ce nu si aparate de masura?O sa incep eu,prin a posta cate ceva din colectia personala

Posted Image

n-am gasit o data de fabricatie,e din USA,si e o punte Wheatstone

Posted Image

doua punti Thomson,tot pt masurat rezistente

Posted Image

doua punti Wheatstone,Omega III de origine ceha,si Pontavi de la H&B,Germania

Posted Image

o punte tot Kapavi,de la H&B,pt masurat capacitati,are un generator de ton si la dezechilibru se aude sunet in casca,la echilibru nu se mai aude nimic

Posted Image

si un bunic al frecvetmetrului de azi,masoara prin metoda rezonanta(pt cei care nu au mai vazut,si sigur sunt si din acestia)fiecare lamela vibreaza la maxim la o anumita frecventa inscriptionata pe cadran-simplu si fara alimentare proprie :da

chiar daca nu contin lampi,au avut aceeasi perioada de "glorie" si urmeaza si aparate cu lampi...

Salut,

Acum doi ani am scos dintro statie electrica un frecventmetru cu lamele si era facut de AEM prin anii 80 si ceva , e adevarat arata mai "curat".

Link spre comentariu
Vizitator DANPC

Un acometru nem?esc ce m?sura debitul de ap? în instala?ia de r?cire la redresorii cu mercur, func?iona ca voltmetru avînd ata?ate pe spate 2 rezisten?e de precizie bobinate manual. Sensibilitate 0,6 mAcc, diametru cadran 19 cm. A fost folosit pîn? prin 1972.

Scuzati-m?...ce inseamn? acometru?

Link spre comentariu

Pe la anii "70 "72 eu lucram cu asa un instrument,cind l-am primit am crezut ca ma fac primar

il purtam linga inima, daca se loveste moare el mor si eu Vorba poetului : "vremuri de mult trecute"

in anul 1981 l-am cumparat eu cu 2000 lei de la un vaporean,si in RIM ELECTRONIC din anul 1996 inca era prezentat ca aparat de masura de laborator !!...il am si acum si inca merge in parametri,singurul dezavantaj e ca necesita baterie de 3V tip pionier,cum erau o vreme special pt aparate de masura,si a trebuit sa fac un adaptor de plastic sa pot pune 2 baterii obisnuite ce se gasesc frecvent in ziua de azi...

http://www.radiomuseum.org/dsp_herstell ... _id=7615-o adresa unde se pot vedea mai multe amanunte...

acometru-instrument analogic (cu ac indicator),o definitie mai academica nu am gasit :rade:si e inca râvnit de electronistii impatimiti :da

frecventmetru cu lamele vibrante(ca sa nu spun vibratoare :rade: )din anii 80 am si eu,o sa-i fac o poza si o sa-l expun vederii,cel ce l-am postat mai sus e de prin anii 50,si e "de firma" :rade:

Link spre comentariu

sa va mai amintesc un veteran al "acometrelor" - majoritatea celor peste 45 ani sigur si-l amintesc cu placere,a fost cu putin superior celui ce l-a inlocuit,MAVO35,si pt cei mai tineri as aminti numai faptul ca instrumentul propriu zis a fost mai sensibil si echipajul mobil din fibra de sticla, pe fir de torsiune(prietenii stiu de ce :rade: ),comutatoarele mai fiabile,nu in ultimul rand,materialul de calitate(s-a dovedit in timp),si cel mai enervant lucru la MAVO35,"geamul protector" al instrumentului era din plastic ce se electriza la cea mai "neatenta frecare"si te trezeai cu acul erect la jumatatea scalei fara nici o marime la intrare :ras: pe cand la DU 20 era(este) sticla cinstita,puteai s-o freci si intentionat,nu numai accidental :rade: (iti puteai permite sa-l pastrezi curat,la MAVO imi era si frica sa-l mai sterg,pana mi-am facut rost de spray antistatic)si daca ne uitam pe cartea tehnica mai gasim ceva avantaje...inlocuirea s-a facut natural,in timp,in sensul ca a incetat importul de la cehi si a inceput productia interna la MAVO35,in asa fel incat in numai 10 ani aproape disparusera,in favoarea MAVO35,care au avut un mare avantaj in fata lui DU20-a fost mai rezistent la socuri datorita instrumentului pe lagare cu resort activ-reactiv...majoritatea DU20 au iesit din "lupta"datorita cedarii firului de torsiune :jytuiyu

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Daca stie cineva anul aparitiei pe piata as ruga sa posteze,al meu e fabricat in 1968-Doamne ca tanar(copil) mai eram atunci ,ceva imi spune ca primele au fost fabricate prin anii 60-65...da nu sunt sigur.

Link spre comentariu

sa va mai amintesc un veteran al "acometrelor" - majoritatea celor peste 45 ani sigur si-l amintesc cu placere,a fost cu putin superior celui ce l-a inlocuit,MAVO35,Daca stie cineva anul aparitiei pe piata as ruga sa posteze,al meu e fabricat in 1968-Doamne ca tanar(copil) mai eram atunci ,ceva imi spune ca primele au fost fabricate prin anii 60-65...da nu sunt sigur.

Multumesc Doru pentru documentatie, am si eu in colectie unul care are citeva mici probleme asa ca acum il voi putea restaura mai usor.Important e ca instrumentul pe fir de torsiune e valid.De unde stii anul fabricatiei, ca sa ma uit si eu la al meu? Poate reusim o datare mai precisa.
Link spre comentariu
:rade: imi pare rau,nu din aparat am aflat-o ci din actele de expeditie(care au existat pana acum cativa ani,cand la o curatenie un idiot-a se citi gestionar in cazul de fata- a considerat ca au stat destul si pot fi aruncate) si din "marturii"... de asta voiam o parere mai documentata in ce priveste anul de fabricatie al modelului,nu al exemplarului. Ma bucur ca am putut fi de folos,fac acest gest de a posta tot ce am in materie de documentatie,pt ca eu la randul meu,tanar fiind,a trebuit sa cotizez din greu cand am avut nevoie de documentatie si nu mi se parea corect,ca un neica nimeni,doar ca a avut norocul sa puna mana pe niste hartii sa se creada zeu in electronica...din pacate mai sunt si azi din cei care cred ca pot face bani pe asa ceva(un meserias se descurca si fara,chiar daca mai greu).Sa ne auzim cu bine.
Link spre comentariu

am face o mare nedreptate daca dupa DU20 nu am prezenta concurentul direct al lui,MAVO35,isi merita pozitia intre aceste aparate, cu cinste.

Posted Image

Posted Image

si la interior,varianta care e de preferat in privinta materialului folosit

Posted Image

spre deosebire de acesta care se face in timp exact ca sticla securizata,adica graunte,o sa observati fisurile care au aparut deja si asta e doar inceputul,arata inca bine si e functional

Posted Image

Posted Image

Posted Image

si locul buclucasei baterii de 12V pt masurarea pe domeniile mari de rezistenta,personal,nu am folosit-o niciodata,am avut alte instrumente la dispozitie pt a compensa lipsa

Posted Image

Link spre comentariu

iti dai seama ca avand cartea tehnica nu era greu sa aflu la cati volti era bateria,am scris 12V si nu 15 ca nu cumva vreun novice chiar sa caute de 15...asa de 12V sigur gaseste si mai scoate si bateria de la bios de pe placa de baza si uite-asa se face gospodar :rade:

Link spre comentariu

am sa prezint un aparat ce a facut "mult teren"prin anii '80,a fost destul de mic si relativ bun la lucru,fara mari pretentii,a fost printre singurele aparate ce a trebuit sa le modific domeniile de masura,avea de ex o pauza intre 30 si 300Vpe cc,era destul de incomod de lucrat asa, si am introdus domeniul 100Vcc si 1000Vcc renuntand la 300mVcc si 1Vcc.

Cum ziceam marele avantaj al lui a fost ca era mic si usor, si de ce sa nu recunoastem,pt vremurile alea era suficient doar ca exista.

Posted Image

inevitabil,fiind folosit in deplasari,a suferit si ceva socuri la care a rezistat cu succes,mai putin protectia de la instrument,ce s-a spart si am inlocuit-o cu o bucata de sticla de 1,5mm taiata dintr-o placa fotografica la care am inlaturat emulsia foto sensibila

Posted Image

la capitolul baterii statea bine,folosea 3 bc si tineau de le schimbam de plictiseala

Posted Image

chiar daca la capitolul frumusete nu a excelat,a fost de un real ajutor si prin cate a trecut,e inca functional.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări