Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ce aparate de masura vechi(deosebite)aveti

doru3160

Postări Recomandate

Vizitator IsLucian

Am si eu un aparat de masura MTM Vielfach -Messer 3(s-a vorbit despre el in mesajele anterioare) care a mers foarte bine pana cand s-a rupt acul.Partea electronica merge bine.Nu stiti unde as putea gasi o scala cu un ac nou ca sa-l pot repara?

Si inca o intrebare legata de acest aparat de masura: cum se masoara decibelii cu acest aparat?

Atasez imaginea lui din nou ca sa va puteti da seama despre care aparat vorbesc

Posted Image

Link spre comentariu

Buna ziua !

Am intrat si eu in posesia acestui aparat de masurat inductante si as dori sa stiu si eu cum as putea sa-i maresc "plaja" de masurare : http://www.museum-nt.de/objekte/rs_lrh.html. L-am testat pe diferite bobine si functioneaza perfect , insa pe mine ma intereseaza sa-l folosesc si pentru transformatoare , dar cum gama de lucru nu-mi permite acest lucru fac un apel la ajutorul dumneavoastra . Va multumesc anticipat si va doresc in continuare "Sarbatori fericite !"

Link spre comentariu

Pacat sa-l "transformati"... este un aparat din 1938!Cu mai putin de 100 lei puteti cumpara aparat digital care va va satisface doleantele... cu si mai putin sunt adaptoare pentru instrumente care nu au functia de masurare a inductivitatilor...

Link spre comentariu

"[...] In continuare sa vedem cum se procedeaza cand lucram cu aparate de masura avand o scala gradata in decibeli [...] scala etalonata in decibeli, cu inscriptii in limitele -10 dB 0 dB +10dB. Tot pe cadaranul aparatului, in stanga jos, se mai gaseste notatia: 0 dB = 1mW, 600 Ohmi [...]"

Am citat din cartea "ELECTRONICA PESTE TOT" a reputatului autor I.C. Boghitoiu, Ed. Albatros, 1985, pag 148.

Deci: cautare pe acest forum cu "Boghitoiu" si gasesti sugestii de descarcare a cartii.

Trebuie citit tot capitolul, pag. 144-153, pentru a intelege treaba cu dB ( puteri, tensiuni sau curenti, apoi situatiile rezistente egale la intrare si iesire, respectiv rezistente diferite). Fara a intelege, aparatul nu face minuni de genul: "Punem instrumentul la iesirea statiei si ne arata decibelii!" In plus, aparatul nu este dedicat intregului spectru audio, ci doar tensiunilor sinusoidale de cel mult sute de Hz.

Nr. de dB cu + inseamna amplificare (in tensiune, in curent, in putere), iar cu - inseamna atenuare. (In ultimul caz, ne amintim de la liceu ca logaritmul unui numar subunitar este negativ). In esenta, chestia aceea cu 600 Ohmi, 0 dB este o conventie internationala, ca toti sa lucreze cu acelesi nivel de referinta in masuratori comparative; ceva analog cu considerarea nivelului marii ca zero metri altitudine geografica.

Link spre comentariu

Tinere, sunt pline clasele de elevi care, daca nu lipsesc cu saptamanile din scoala, dorm cu capul pe banca si cu castile in urechi, iar cand sunt treziti, cu greu, au ochii rosii si pupile dilatate. Nu fii obraznic, pune mana pe carte, desi presimt ca esti nervos. Ce aparat prost, domnule, nu-mi da masuratoarea "direct", trebuie sa-mi bat capul!

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Punte Wheatstone MW-4,nu stiu anul de fabricatie,dar sigur nu vine din China :rade:

Posted Image

Posted Image

Posted Image

PS-scuze pt data gresita,cred ca am setat aparatul in decembrie anul trecut pe 2011 si acum pe buna dreptate arata 2012...

Link spre comentariu

In realitate anemometrul arata mult mai bine, e vina mea, dureaza putin pana ma acomodez cu noul aparat foto.

Tot din categoria 'se putea mai bine' va prezint trei fotografii defocalizate.

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

In cele doua socluri cu lampi lipsa,mai mult ca sigur una era o stabilizatoare,trebuie vazut ce tip erau si sigur se mai gasesc,la cum arata ar fi pacat sa nu incerci sa-l repui in functie.

Link spre comentariu

Prin amabilitatea unui domn de pe forum, acum am schema si il voi desface din nou, sa vad ce lampi lipsesc; nu sunt sigur ca le mai gasesc, dar tare as vrea sa vad ca il pot face sa functioneze.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări