Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

limitare.....

csl1131

Postări Recomandate

ma gandeam ca sa ma apuc de un proiect....(ma gandeam)

ceva de genul la o limitare de putere...

adica : daca la intrare am un voltaj mare, sa imi reduca din el, astfel incat amp-ul sa nu imi distorsioneze...

si ma gandeam ceva mult mai complicat...ca asta nu ar fii prea greu..(erau vreo 2 ceva asemanator)

ceva care sa imi detecteze ce impedanta am la iesire... adica sa vezifice voltajul de intrare si voltajul si curentul de iesire, si sa vada daca pe iesire am 2 ,4 sau 8 ohmi... si sa ii zica la limitator ca sa limiteze pana la uhn anumit voltaj la intrare, ca sa nu fie probleme ca sa imi distorsioneze sau sa se arda amp-ul...

probabil cel mai simplu ar fi: un selector la intrare (un comutator) care sa il pui la 2,4,sau8 ohmi,depinde cum ai boxele, si 3 limitari diferite, si..cam atat...

sau mai simplu..o singura limitare, dar de valoare mai mica, si la 2 ohmi nu mai amplifica deloc, la 4 si 8 ohmi mai amplifici cu un AO voltajul, si gata...

asa e cel mai simplu..

dar eu ma gandeam la un selector cumva, ca sa stie el ca daca la iesire ai sa zicem X V si X A atunci sa il puna pe 2 ohmi , daca nu pe 4 sau daca nu pe 8...(sper ca ma intelegeti ce zic...)

adica un comoutator, (selector) digital cu 3 pozitii....

deci ceva care sa imi compare intrarea (voltii) de la intrare cu A(caderea de tensiune de pe o rez de putere ) si in functie de asta sa imi selecteze o iesire din 3 ....(ca asa stii exact cati ohmi ai la iesire..)

are idee cineva cam cum se poate face asa ceva???

(in afara de pic-uri..ca la alea..cam varza sunt...)

HELP orice e binevenit..un link, o schema de la alt amplif, ceva...

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 32
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• csl1131

14

• xman

4

• ICEMAN

3

• Murcielad

2

Top autori în acest subiect

varianta simpla:pui un compresor de dinamica la intrare, preampliful si amplifil dupa elil calculezi in asa fel incat sa nu-ti distorsioneze la maxim.Varoianta complicata (cu total alte satisfactii):implementezi un clipping. Pui in preamplif un montaj care sa-ti reduca volumul/basul cand intra in clipping.

Link spre comentariu

varianta simpla:

pui un compresor de dinamica la intrare, preampliful si amplifil dupa el

il calculezi in asa fel incat sa nu-ti distorsioneze la maxim.

Varoianta complicata (cu total alte satisfactii):

implementezi un clipping. Pui in preamplif un montaj care sa-ti reduca volumul/basul cand intra in clipping.

pai..aia cu limitare la intrare am gasit...

ceea ce imi trebuie mie e un CEVA care sa imi compare tensiunea de la iesire cu curentul de la iesire(tens luata de pe o rez de putere) si astea sa imi comande de ex cumva un comutator cu 3 pozitii(ex 2 relee,unu cand e inchis e poz 1, cand primu inchis si celalalt deschis poz 2 si cand amandoua inchide poz 3 )

asta imi trebuie.... dar habar n-am cum vine facut asa ceva

Link spre comentariu

Nu se poate face ! m-am gandit si eu acum ceva timp la asa ceva ! pur si simplu nu este practic :wink:

limitarea e ceva fffff practic...(a bine ca majoritatea statiilor nu au ,asta e partea a 2-a) iar aia cum aflii impedanta..aia ma intereseaza pe mine....compari tens de iesire cu curentul de la iesire(cand curentul trece de o anumita valoare in comparatie cu voltajul atunci de aclanseaza un releu)...chiar nu stiti cum se poate face asa ceva......
Link spre comentariu

ompari tens de iesire cu curentul de la iesire(cand curentul trece de o anumita valoare in comparatie cu voltajul atunci de aclanseaza un releu)...chiar nu stiti cum se poate face asa ceva......

pai pui pe iesire un rezistor de rezistenta mica 0,1ohm etc. si cu un comparator compari tensiunea de iesire cu caderea de pe rezistor . totusi asta nu este detector de impedanta :wink: ti-am zis ca nu e practic deloc !
Link spre comentariu

ompari tens de iesire cu curentul de la iesire(cand curentul trece de o anumita valoare in comparatie cu voltajul atunci de aclanseaza un releu)...chiar nu stiti cum se poate face asa ceva......

pai pui pe iesire un rezistor de rezistenta mica 0,1ohm etc. si cu un comparator compari tensiunea de iesire cu caderea de pe rezistor . totusi asta nu este detector de impedanta :wink: ti-am zis ca nu e practic deloc !
pai...ba in principal e ...oricum asa ceva imi trebuie mie...daca stii tu cum, dece nu faci tu o schema, si sa imi zici cum vine pus.... :wink: deci daca la iesire ai 8V si curent ai 1A (0.5V/0.5ohmi) atunci ai 8 ohmi la iesire...daca ai 1V cadere de tens pe rez aia de 0.5 ohmi-> 2A->4 ohmi, si daca ai 2V cadere->4A->2 ohmi...ce nu are logica in asta???are perfect logica...pun 2 comparatoare dinalea..cand am peste 0.8V pe rez aia de 0.5 ohmi atunci sa se aclanseze primul releu iar cand am peste 1.6V atunci sa se declanseze si cel de-al 2-lea... si gata...si nu fac comparatia asta de sute de ori pe sec..ci eventual redresez tensiunea, si pun un mic condensator sau ceva ca sa imi faca o medie la tensiunile de pe o perioada de timp... ca daa nu atunci e posibil ca pt o fract de sec sa aiba impedanta mai mica dif-ul ala, si sa imi pacaleasca ceea ce incerc eu sa fac...oricum ma intereseaza cun compar astea 2 tensiuni.. adica cand cum pe pot lua si sa le comapr....asta e mai greu..
Link spre comentariu
Vizitator ROBERTby2000

parerea mea: -masurata impedanta de sarcina comporata cu ''o referinta ''si comutat releul respectiv impedantei(releul are mai multe contacte deci pot comuta mai multe tensiuni) -cu componente discrete ar iesi cam grosolan, dar cu un microcontroler se rezolva destul de usor practic si fiabil.releele se conecteaza ca demultiplexor astfel incat sa nu poata sa conecteze 2 tensiuni deodata ci oricand(chiar in caz de defect ) numai o tensiune.

Link spre comentariu
Vizitator buhu

Poate veti rade de ce va voi propune dar este o solutie foarte simpla si eficienta pe care av vazut-o in sistemele active de la dinacord si anume:...........................UN BEC pe iesire !Binenteles trebuie calculat curentul la care iti intra in cliping si alegi un bec care sa inceapa sa lumineze la acel curent (se inroseste filamentul) si vei obtine o crestere a impedantei deci o limitare .cu cat dai mai tare cu atat creste rezistenta filamentului si se va reduce curentul La mai mare,hai noroc

Link spre comentariu

parerea mea: -masurata impedanta de sarcina comporata cu ''o referinta ''si comutat releul respectiv impedantei(releul are mai multe contacte deci pot comuta mai multe tensiuni) -cu componente discrete ar iesi cam grosolan, dar cu un microcontroler se rezolva destul de usor practic si fiabil..

asa ziceam si eu......dar problema e ca nu stiu cum sa fac FIXIC chestia aia...oricum tensiunea e in functie de curent, adica compar doar de cate ori e tensiunea mai mare decat curentul...si daca e de x ori atunci un releu intra in functiune... si ata vreau..da asta nu stiu,...cum pun tensiuneile alea.....nu poate face careva o schema...cat despre microcontroler..ala-s pe langa subiect,inca...
Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...
Vizitator s3xpistols

Salut ,Avand in vedere ca nu prea ma pricep cine stie ce nu prea pot sa-ti zic prea multe despre ce vrei tu sa stii , dar pot sa-ti zic ca am vazut acum un an un amplificator adus din afara care avea o multime de functii printre care una in special m-a uimit:la conectarea boxei,amplif. ala din cate am inteles eu ,masura el niste treburi si afisa puterea boxei si pe cati ohmi era : super!!! nu am ce zice deci e posibil !!!Bafta :d

Link spre comentariu

impedanta se poate afisa.Puterea boxei nu...eventual puterea care intra in boxe...aia e relativ usor sa o afisezi, doar e in fucntie de tensiunea de iesire si impedantaPuterea boxei inseamna puterea care o poate suporta pe termen lung faar sa se distruga...deci ca sa afli maximul trebuie sa strici o boxa :twisted:

Link spre comentariu

impedanta se poate afisa.Puterea boxei nu...eventual puterea care intra in boxe...aia e relativ usor sa o afisezi, doar e in fucntie de tensiunea de iesire si impedantaPuterea boxei inseamna puterea care o poate suporta pe termen lung faar sa se distruga...deci ca sa afli maximul trebuie sa strici o boxa :twisted:

sau sa citesti pe spatele boxei(datele ce le scrie producatorul) :d :wink: sau poate tu folosesti cumva metoda descrisa de tine :shock: :twisted:
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări