Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Decodor stereo

eduard_florentin

Postări Recomandate

Am un tuner radio care folose?te un LM1310 pentru decodarea stereo. Din cate îmi dau seama e ars (intra semnal audio în el dar nu mai iese nimic). Nu ?tiu dac? pot s?-l g?sesc. Recomanda?i-mi, v? rog, un decodor stereo de calitate pe care s? mi-l fac singur.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 6
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• eduard_florentin

4

• BodoRF

2

• Flor

1

Inainte de a trece la modificari verifica daca LM1310 este alimentat.Daca esti sigur ca este ars aunci poti sa incerci ori ?A758(este asemanator cu MC/LM1310) sau cu un TA/KIA 7343.

Link spre comentariu

Revin cu o noua problema: pinul 10 al integratului (în imagine cel unde scrie "MP19khz") unde ar trebui s? ajung?? La mine de la acest pin pleac? o rezisten?? de 100k care nu mai ajunge nic?ieri. Probabil un fir care lipse?te (cineva ?i-a bagat nasu prin el....)

Link spre comentariu

Acel pin este un punct de test.La receptionarea unui post stereo pe pinul 10 vei avea 19Khz.Cauta un post puternic care stii ca emite stereo.Apoi reglezi semireglabilul de langa decodor pana cand ledul STEREO se va aprinde.Fara semnal pe punctul de test trebuie sa ai aproximativ 19Khz(frecventa VCO-ului din PLL).Acest semnal de 19khz se numeste "pilot".El este transmis peste "muzica".Nu il auzi pt ca este 10% din deviatia maxima de frecventa si in plus are o frecventa destul de ridicata, urechea nu il poate sesiza(il atenueaza si circuitul pt. dezaccentuare).Cu ajutorul semnalului pilot decodorul se sincronizeaza cu codorul din studio.Astfel este posibila refacerea purtatoarei semnalului DSB L-R (38Khz).Semnalul L-R extras se aduna cu semnalul L+R(care il poti asculta si cu un aparat mono), rezultand un semnal stereo.

Link spre comentariu

Daca te intereseaza cum lucreaza un decodor stereofonic iti sugerez sa studiezi ce este scris in cartea "Circuite integtrale liniare" vol I, aparuta la Ed Tehnica in jurul lui 1980.Acolo este descris BA 758. Lasi la o parte schema electrica a integratului + formulele matematice aferente si te concentrezi pe (de) codarea lui L si R.Principiile descrise se folosesc la toate integratele decodoare. Evident ca fiecare fabricant le realizeaza altfel, cu 2 sau cu 19 tranzistoare, pt ca doreste sa obtina alte caracteristici, dar ideea de baza ramane.Stiu ca ti-am recomandat o carte veche, dar poate ai bafta sa o mai gasesti. Si cred ca pretul va fi de maxim cateva beri.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări