Vizitator vik Postat Martie 29, 2009 Partajează Postat Martie 29, 2009 Cum pot afla ce rezistenta imi trebuie pentru a limita curentul ce trece prin led?Am folosit un calculator pentru asta, insa nu inteleg rezultatul... De exemplu: am o sursa de 5V, un led cu specificatiile 3.6V si 75mA, rezultatul e o rezistenta de 22ohmi; m-am tot jucat cu calculatorul (pentru rezistenta necesara ledului) si am gasit ca dintr-o sursa de 5V, c-o rezistenta de 22ohmi, poate iesi 2.1V si 150mA (adica as arde ledul).In concluzie o rezistenta de 22ohmi (pentru exemplul dat) imi da 3.6V si 75mA dar si 2.1V si 150mA?! (pana acum am ars 1 led si 1 led se aprinde foarte putin...). Cum pot face sa limitez V si mA la o valoare care sa ramana fixa? Link spre comentariu
Vizitator costinel_p Postat Martie 29, 2009 Partajează Postat Martie 29, 2009 Cum pot afla ce rezistenta imi trebuie pentru a limita curentul ce trece prin led?Am folosit un calculator pentru asta, insa nu inteleg rezultatul... De exemplu: am o sursa de 5V, un led cu specificatiile 3.6V si 75mA, rezultatul e o rezistenta de 22ohmi; m-am tot jucat cu calculatorul (pentru rezistenta necesara ledului) si am gasit ca dintr-o sursa de 5V, c-o rezistenta de 22ohmi, poate iesi 2.1V si 150mA (adica as arde ledul).In concluzie o rezistenta de 22ohmi (pentru exemplul dat) imi da 3.6V si 75mA dar si 2.1V si 150mA?! (pana acum am ars 1 led si 1 led se aprinde foarte putin...). Cum pot face sa limitez V si mA la o valoare care sa ramana fixa?ce fel de led este ? eu ?tiam de un curent de 10mA LA 3.4V Link spre comentariu
Vizitator vik Postat Martie 29, 2009 Partajează Postat Martie 29, 2009 era un led alb, 3.6V la 75mA, dar nu conteaza specificatiile, ideea e ca aceeasi valoare a unei rezistente poate da V si mA diferite si nu inteleg de ce Link spre comentariu
Blind Postat Martie 29, 2009 Partajează Postat Martie 29, 2009 Fizica, clasa a 7-a, legile lui kirchhoff Link spre comentariu
M1Hai Postat Martie 29, 2009 Partajează Postat Martie 29, 2009 Ce calculator ai folosit pentru a calcula rezistenta care o inseriezi cu un led? Probabil rezultatul dat de acel calculator nu este bun... de aceea nu l-ai inteles. Pentru o sursa de 5V, un led cu specificatiile 3.6V si 75mA rezistenta pe care o inseriezi cu acel led se dimensioneaza astfel: R= (5V-3.6V)/75mA =1.4V/75mA=18.66kohmi Mai multe detalii vezi AICI. Cum ai gasit ca dintr-o sursa de 5V, c-o rezistenta de 22ohmi, poate iesi 2.1V si 150mA ? Link spre comentariu
Dr.L Postat Martie 29, 2009 Partajează Postat Martie 29, 2009 wtf,18K? mihai,ia calculeaaza pe foaie.. @vik-foloseste asta cu incredere: http://led.linear1.org/led.wiz si daaa,e foare corect rezultatul,daca alimentezi ceva printr-o rezistenta:scade curentul-->creste tensiunea si viceversa! Link spre comentariu
M1Hai Postat Martie 29, 2009 Partajează Postat Martie 29, 2009 Scuze m-am grabit cand am scris ...intr-adevar pentru o sursa de 5V, un led cu specificatiile 3.6V si 75mA trebuie o rezistenta de 18ohmi si se ia o valoare standard,adica 22ohmi. Inca odata scuze.Nu am vrut sa induc pe nimeni in eroare! Link spre comentariu
Vizitator vik Postat Martie 29, 2009 Partajează Postat Martie 29, 2009 @vik-foloseste asta cu incredere: http://led.linear1.org/led.wizsi daaa,e foare corect rezultatul,daca alimentezi ceva printr-o rezistenta:scade curentul-->creste tensiunea si viceversa!Da, pe asta l-am folosit, dar si altele... problema e ca vreau o instalatie cu leduri pentru bicicleta, alimentata dintr-o baterie, deci curent si tensiune variabile... inseamna ca trebuie sa gasesc o alta solutie decat limitarea prin rezistenta (imi convenea sa folosesc rezistente deoarece am multe leduri, 20-50 bucati)Cum ai gasit ca dintr-o sursa de 5V, c-o rezistenta de 22ohmi, poate iesi 2.1V si 150mA ?Am considerat ca ledul functioneaza la 2.1V, am pastrat rezistenta de 220hmi si a rezultat curentul de 150mA... d-aia sunt in ceata Link spre comentariu
djlove Postat Martie 31, 2009 Partajează Postat Martie 31, 2009 @vik-foloseste asta cu incredere: http://led.linear1.org/led.wizsi daaa,e foare corect rezultatul,daca alimentezi ceva printr-o rezistenta:scade curentul-->creste tensiunea si viceversa! Da, pe asta l-am folosit, dar si altele... problema e ca vreau o instalatie cu leduri pentru bicicleta, alimentata dintr-o baterie, deci curent si tensiune variabile... inseamna ca trebuie sa gasesc o alta solutie decat limitarea prin rezistenta (imi convenea sa folosesc rezistente deoarece am multe leduri, 20-50 bucati) Ca sa le folosesti la bicicleta nu prea merge numai cu rezistenta, pune un stabilizator 7805 inainte de rezistenta pentru a avea tensiune constanta si atunci cand dinamul se invarte mai repede. Cum ai gasit ca dintr-o sursa de 5V, c-o rezistenta de 22ohmi, poate iesi 2.1V si 150mA ? Am considerat ca ledul functioneaza la 2.1V, am pastrat rezistenta de 220hmi si a rezultat curentul de 150mA... d-aia sunt in ceata Link spre comentariu
Vizitator vik Postat Aprilie 3, 2009 Partajează Postat Aprilie 3, 2009 djlove, ai cumva vreo schema? Link spre comentariu
Felis Postat Aprilie 3, 2009 Partajează Postat Aprilie 3, 2009 uite aici o schema utilizabila de la tensiunea de 5V pana la 24.Piesele sunt:R1=39ohmi,R2=2,2Kohmi,T1=Bd135 T2=BC548 Link spre comentariu
Vizitator vik Postat Aprilie 3, 2009 Partajează Postat Aprilie 3, 2009 Multumesc.imi da pe led ~3V si 20mA? Link spre comentariu
djlove Postat Aprilie 3, 2009 Partajează Postat Aprilie 3, 2009 Pentru stabilizatorul 7805 cauta pe google datasheetul gasesti acolo tot ce iti trebuie.Pini sunt asezati in felul urmator, daca ti integratul cu scrisul catre tine si cu piciorusele in jos, de la stanga la dreapta intrare, masa, iesire.Bafta Link spre comentariu
Felis Postat Aprilie 9, 2009 Partajează Postat Aprilie 9, 2009 Multumesc.imi da pe led ~3V si 20mA? Ce vezi in schema e o sursa de curent constant de putere cu variatie mare a tensiunii de lucru. ledul dicteaza ce tensiune pica pe el in functie de tip ,culoare,tehnologie de fabricatie tu doar trebuie sa limitezi curentul ce trece prin el la o valoare mai mica decat limita maxima permisa de led si asta face montajul respectiv intr-o plaja larga de tensiuni(limitarea prin rezistenta e posibila doar la tensiuni relativ stabile si cu variatii destul de mici)(jongland cu valoarea rezistentei R1 poti stabili si alti curenti de lucru) Link spre comentariu
Vizitator valeriubratu Postat Ianuarie 25, 2012 Partajează Postat Ianuarie 25, 2012 Salutari tuturor!Va rog daca ma poate ajuta cineva cu o idee/sfat; am niste LED-uri SMD pt auto luate din comert, albe, carora vreau sa le schimb rezistenta din cauza ca se tot ard.Au venit din fabrica cu rezistente de 560 ohmi si 0.2, maxim 0.5 W, si as vrea sa le fac upgrade la 680 ohmi cu 1W.Ele initial au fost calculate destul de bine, doar ca in far sunt destul de aproape de xenon, care face caldura si cred ca asta e motivul pt. care se ard.Intrebarea mea e, daca pun rezistente mai mari, de 1W si 680 ohmi, ajuta sa nu se mai incalzeasca la fel de tare? Ok, o sa mai scada din intensitatea luminii, dar macar de nu s-ar mai arde...Multumesc anticipat! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum