Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

As vrea sa fac un tester de baterii


adynis

Postări Recomandate

Ma bate gandul sa fac un tester de baterii si as vrea cateva sfaturi. Ma intereseaza bateriile de casa ... AA, AAA, si cele de 9V . Am si observ ca tot adun baterii R6 de prin consumatori mai puternici si-apoi le mai pastrez pentru consumatori mai slabi .. dar le amestec si ... ce sa mai ... vreau sa-mi fac un tester care sa-mi spuna cata energie mai are acea baterie.Ma gandeam la ceva de genul:un microcontroler, niste relee, niste rezistente putin mai de putere; Microcontrolerul sa puna, prin intermediul releeleor in sarcina bateria de testat la cate o rezistenta de pe care sa culeaga apoi tensiunea pe o durata de o secunda 2 .. 3; In functie de rezistenta la care bateria incepe sa nu mai "tina curent" (sa nu mai aiba putere) microcontrolerul poate spune cat de slaba/consumata e bateria.Am vreo alta idee mai eficienta in sensul asta? Este "f?cubil?" treaba ?Daca da, aveti vreo idee ce rezistente ar trebui sa pun si cam ce durata ar fi optima pentru verificare (in acelasi timp nu vreau sa descarc bateria de tot...)

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 16
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • adynis

    3

  • Mosu Tuti

    3

  • Craciun

    2

  • Stefan

    2

Top autori în acest subiect

Eu le testez pe cele de R6 (AA) cel mai des cu voltmetrul. Cand tensiunea la borne , in gol scade sub 1,36-1,38V bateria e consumata. Sau prin comparatie cu ce trebuie sa debiteze in curent una R6 noua de 1,5V , aprox.2A .Deci daca ptr. putin timp(1-2sec) masor curentul de scurtcircuit si are sub 1A, bateria e pe duca. Se poate face si cu microcontroler. Faci rost de tabelele cu tensiunile si curentii debitate cand sunt noi , de pe un site de la un producator. Apoi introduci valorile in programul unui microcontroler. Stabilesti tu pragurile de la care o consideri consumata (Usarcina mai mic cu aprox. 20% decat Unominal ). Masori cu uC-ul tensiunea la borne in gol , si in sarcina (sa zicem 100ohmi) si apoi faci comparatia ,iar programul uC-ului va decide prin comparatie daca e buna sau consumata. Succes, Daniel

Link spre comentariu

Mersi de sfat si de linkDa, prefer sa fac cu microcontroler ca e .. rezolvabila soft :pTrebuie sa fac rost de niste valori ale bateriilor noi, fie de pe net, fie le masor ... sa vad cate si ce valori de rezistente pun ... Vad eu ce-o iesi ...

Link spre comentariu

Mosii de-alde mine, ar spune ca nu merita efortul... Un "rapan" de ampermetru analogic (sau multimetru, ca de-asta (ar cam trebui sa) avem majoritatea), un pic de "exercitiu" si gata...Chiar nu aveti ce face cu microcontrolerele? Va dau eu cateva sugestii, daca ati ramas in pana...Spor!

Link spre comentariu

Am inteles din text ca acel zenner e de protectie, si mi-a mai spus cineva de idee asta, dar nu mi-e clar: Cum functioneaza acel zenner in paralel cu rezistenta de .. jos a divizorului ? cum influentzeaza circuitul in cazurile diferitelor tensiuni ?

Link spre comentariu

Mosu Tuti are mare dreptate ! I=Q/t . O baterie R6 sau AA, noua, are tipic I=2.5A aprox. Deci cu un ampermetru , pe scala de 10A , poti aprecia destul de precis cat de consumata este bateria, pentru aparatul la care e folosita. Testul se face pe durata scurta 1-2 secunde ptr. a nu o descarca inutil. Acum , va zic o patanie , cu 2 baterii "Sunlight heavy duty ..." :). Pe voltmetru 1,5x V amandoua , pe ampermetru niciuna nu indica mai mult de 0,3A :) Concluzia o trageti singuri. Si apropo , mi-a placut mult gluma cu " cate un PIC , PIC , PIC .....". Succes va urez la proiecte de orice fel. Toate cele bune , Daniel

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Buna. Draga craciun, baietii trebuie sa inteleaga ca la baterii nu scade tensiunea si nu mai merg montajele, ceea ce scade este emisia de electroni. Adica scade "cantitatea" de electroni pe care o debiteaza bateria sau acumulatorul. Asa cum a mai spus cineva, cu putina experienta se rezolva totul. Ampermetrul trebuie setat pe valoarea cea mai apropiata. Fenomenul "in sarcina" este mai greu de intuit. Se poate masura si tensiunea dar numai in sarcina.

Chiestia cu PIC- ul este dintr-un cantec de acum 60 de ani de-al lui Ghica Petrescu dar acum a devenit foarte actual. De atunci a intuit lumea unde ne va duce PIC-ul. Cine isi mai aduce aminte de FPLA-uri. Salutare tuturor si SARBATORI FERICITE ! Mosu Tuti.

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

Cu ampermetrul se masoara curentul de scurtcircuit. Acest curent da o vaga idee asupra starii bateriei...

Metoda corecta de testare este cu voltmetrul prin masurarea tensiunii la borne cind bateria debiteaza pe o rezistenta de sarcina (mai rar la debitare de curent constant). Valoarea rezistentelor pe care debiteaza bateria sunt standardizate functie de tipul bateriei si regimul de descarcare (nu trebuie sa fie intuite).

Mai jos sunt rezistentele pentru cel mai dur regim de descarcare la respectivele baterii:

 

Baterie	R [?]LR3	5,1/1WLR6	3,9/1WLR14	3,9/1WLR20	2,2/2W6LF22	270/1W

Dupa masurarea tensiunii se compara valoare obtinuta cu curbele din datasheet si se poate prevedea un viitor al bateriei...

Datasheet-uri cuprinzatoare am gasit la firmele VARTA si Foton. De ex.: http://mediacenter.service.varta-consumer.com/download/datasheet/Datasheet_4106_curve.pdf

Link spre comentariu

foarte corect cele spuse de @d2134 dar metoda aceeasta credeam se aplica la acumulatori - la baterii masurarea trebuie facuta intr-un timp cat mai mic posibil. daca realizez graficul din .pdf-ul de la Varta e clar ca nu mai am ce face cu respectiva baterie.bateriile se verifica destul de simplu: conectezi consumatorul si masori tensiunea, in majoritatea cazurilo aflii daca o arunci sau nu.pentru acumulatori este foarte util un aparat care sa descarce acumulatorul conform graficului dat de producator si sa inregistreze toate aceste date, dupa expirarea timpul stabili se descatca datele din data logger si se compaera cu masuratorile de referinta sau catalogul. Si totusi mai simpla ramane metoda voltmetru + ampermetru si o sarcina :rade:

Link spre comentariu

Acum , va zic o patanie , cu 2 baterii "Sunlight heavy duty ..." .Pe voltmetru 1,5x V amandoua , pe ampermetru niciuna nu indica mai mult de 0,3A Concluzia o trageti singuri.

Singura concluzie de tras din masuratoarea asta, este ca elementul avea rezistenta interna mare, dar asta nu inseamna NIMIC...cu un consumator de 5 mA(de ex. un montaj cu un integrat CMOS) un astfel de element poate sa "bata"la durata de viata o alcalina care "da" 4 A in scurt...deci metoda cu ampermetrul e buna de NIMIC... :ras: PIC-ul macar "stie" de "curba-minune" si da un rezultat estimativ +-20%...cea mai buna solutie e achizitionarea unui tester de baterii realizat industrial cu "PIC"-ul programat deja.
Link spre comentariu

Spitfire nu stiu de unde tot dai citatele astea.nu mai afirma ca metoda cu ampermetru e buna de NIMIC. masurarea se face in sarcina la un consum maxim absorbit pe o perioada t cu un a,permetru si voltmetru.atata timp cat baterie aia nu poate furniza un curent suficient pentru consumator clar nu e buna si deci ai nevoie de alta. Pic-ul nu stie nimic fara program corespunzator si graficul difera de la un producator la altul, uneori chiar de la un lot la altul. datele monitorizate de un MCU trebuie comparate cu un grafic deci tot metoda clasica ramane solutia cea mai ieftina si la indemana fiecaruia. singura problema care apare este sarcina - trebuie sa absoaba un curent constat.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări