Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator tda 7294

Vizitator yrynel

Postări Recomandate

KD607S sunt mai slabute dar fac fata daca nu torturez amplificatorul

Astia care ii ai tu au o putere disipata cam mica (70 w), in schimb au Uce 80 volti. Am crezut ca ai niste kd-uri cu o putere disipata mai mare. Eu zic mai bine sa incerci sa pui niste 2n3055 si sa auzi tu cu urechile tale cam care ar fi diferentele. Se gasesc de vanzare la rubrica bazar si nu sunt scumpi.
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 802
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• remus68

62

• Marian

61

• 6ths3ns3

42

• sinescu marius

37

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Vreau sa aleg intre 2N3055 sau TDA7294.Nu conteaza ca o schema e mai usor sau mai greu de realizat fata de cealalta,ma intereseaza calitatea sunetului si puterea maxima reala obtinuta din 2N3055

Link spre comentariu

@steffy89 cand ai de ales intre amplificatoare tranzistorizate si cele pe integrate si doresti sunet de calitate atunci alegerea ar trebui sa fie simpla in principiu devreme ce de cele mai multe ori amplificatoarele tranzistorizate obtin performante superioare celor pe integrate. In ceea ce priveste diferentele urechiometrice dintre diferiti tranzistori finali, acestea evfident ca nu pot fi date decat de mici diferente de finete dintre ei care pot fi gasite in pdf-uri, diferente cum ar fi Hfe-ul, comportamentul acestuia in functie de unii parametrii ( curent de colector, temperatura etc ), capacitatea de iesire ( Cob ), Ft, chiar si timpii de comutatie ( desi multe pdf-uri nu ofera aceasta informatie ). Rolul tranzistorului final ar trebui sa fie acela de a reproduce cat mai fidel semnalul primit, fara a-i modifica alti parametrii in afara curentului, deci analiza atenta atat a tabelelor cat si a graficelor ar trebui sa-ti ofere destul de multe informatii incat sa te poti decide.

Link spre comentariu
Vizitator bogdanrech

Salut,

Sunt Bogdan, am vazut ca aici vorbiti despre TDA7294 si am si eu o problema cu el.

Am cumparat un modul deja asamblat care arata ca si cel de pe Adelaida:

http://www.adelaida.ro/amplificator-ad-022-100w-mono.html

Am citit in parte discutia despre acest amplificator dar nu am gasit vreo asemanare cu ce se intampla cu circuitul meu.

Problema este ca dupa un minut jumatate (aprox 90 de sec) incepe sa distorsioneze. Distorsiunea este mare, se pastreaza aprox. 20-30% din semnalul original. Pana atunci totul se aude perfect.

Nu am dat semnal puternic si pentru test folosesc un difuzor de 10W.

Folosesc un radiator in forma de U, fiecare latura are 11x8, dar la

semnalul mic aplicat nu se incalzeste nimic.

Ca sursa, initial am realizat cea de pe pagina http://users.otenet.gr/~%20athsam/Power_amp_60w_with_tda7294.htm dar cand am vazut ca nu merge am pus la indoiala puterea transformatorului meu (pe care nu scrie) scrie doar ca scoate 27V. L-am inlocuit cu o sursa de laptop care scoate 19V/4A. Iesirea din sursa de laptop am trecut-o prin filtrul condensatoarelor si astfel am ajuns sa am si GND-ul.

Nu vreau 100W dar poate ceva decent >30W

Problema exista si cu folosirea transformatorului dar si cu folosirea sursei de laptop.

Am verificat tensiunea la bornele TDA-ului si este 19,66V si nu se modifica in momentul cand incepe sa distorsioneze. Am vazut in datasheet ca TDA-ul se poate alimenta de la 10 pana la 40 deci ma gandesc ca un 20 ar fi ok pentru ce vreau eu.. sau?

Ceva idei?

Multumesc,

Bogdan

Link spre comentariu

Este nevoie de alimentare simetrica, in nici un caz n-ai ce sa cauti cu alimentator de laptop la TDA7294... ai nevoie de traf de retea cu 2 iesiri simetrice ( identice ) intre 2x15-2x24Vca in functie de puterea de care ai nevoie.

Link spre comentariu

Eu am exact acest kit acasa si iti garantez ca nu exista probleme de proiectare sau altceva,merge perfect.Am patit odata cu un alt kit cu TDA7294 sa distorsioneze cand se incingea foarte rau din cauza radiatorului subdimensionat,dupa ce am schimbat radiatorul s-a rezolvat problema.TDA7294 se alimenteaza simetric,nu stiu cum ai obtinut tu gnd din sursa de laptop...

Link spre comentariu
Vizitator bogdanrech

Multumesc Marian si steffy89,Da, am remarcat ca transformatorul nu scoate simetric.Transformatorul are un GND dar nu inseamna ca scoate simetric ci doar ca GND-ul era legat lamiez.. nimic altceva. Cu sursa de laptop am uitat complet de GND, dar ar fi fost frumos sa mearga :).De fapt intra in distorsiune din cauza ca intre + si GND tensiunea scadea constant. Cand tensiunea ajungea la 8V era gata. Si asta dura cam 90 de secunde. Chiar daca intre + si - erau 19 dar intre + si GND erau 8 si asta pentru ca nu aveam alimentare simetrica.Multumesc pentru raspuns,Bogdan

Link spre comentariu

Teoretic se poate obtine o masa flotanta conectand alimentatorul de laptop pe ramurile electroliticilor de pe alimentarile TDA, masa ar fi punctul comun dintre condensatori, dar asa cum si numele o sugereaza nu este o masa fixa ci isi schimba pozitia in functie de curentul de pe fiecare ramura, nu e deloc ceva cu care sa poata fi alimentat cu succes un amplificator audio, pe de alta parte tensiunile oricum ar fi prea mici +/-10Vcc...

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări