Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator tda 7294

Vizitator yrynel

Postări Recomandate

• Răspunsuri 802
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• remus68

62

• Marian

61

• 6ths3ns3

42

• sinescu marius

37

Top autori în acest subiect

Imagini postate

• 2 săptămâni mai târziu...

Aici viewtopic.php?f=5&t=116989&start=180 am postat si atasat ceva poze cu amplificatorul stereo realizat cu cate 2xTDA7294 pe canal si cu corectorul de ton cu TDA1524A. Tin sa precizez ca toate se comporta normal(fara pocnete si fasaieli la preamp) si sunt multumit de rezultate. Alimentarea e 2x21Vcc (dupa redresare si filtrare de 35000uF/brat) si folosesc 2 boxe pe 8 ohm de aproximativ 100W fiecare.

Link spre comentariu

Ce putere pot obtine dintr-un TDA7294 alimentat la+\- 25v si 8 amperi? Dar la +\-14V si 16,6 amperi?In datasheet scrie ca la +\-27V obtin min.60W din cei 70W .Nu prea imi vine sa cred asta...ma poate lamuri cineva?Si inca o intrebare: TDA7294 scoate mai mult ca schema cu alimentare asimetrica din revista Tehnium?(Cea de 100W cu 2n3055) N-am avut niciodata un amplificator cu 2n3055 si as dori sa aflu si daca suna mai bine ca TDA7294

Link spre comentariu

Nu prea imi vine sa cred asta...ma poate lamuri cineva?Si inca o intrebare: TDA7294 scoate mai mult ca schema cu alimentare asimetrica din revista Tehnium?(Cea de 100W cu 2n3055) N-am avut niciodata un amplificator cu 2n3055 si as dori sa aflu si daca suna mai bine ca TDA7294

Poti linistit sa crezi ce scrie in datasheet,cu tensiunile alea "scoti" aproximativ aceeasi putere si cu un amplificator pe tranzistori,dar poti avea distorsiuni mult mai mici cu tranzistori.Cat despre schema din tehnium....sunt mai multe si oricum nu orice schema pe tranzistori poate suna mai bine ca tda..sau etc.Povestea-i lunga.....
Link spre comentariu

Era vorba de schema din revista nr1. 1982 care a aparut si in almanahul din 84.Am mai multe sanse sa scot 100w RMS din aceasta cu tranzistori decat 60 RMS din TDA7294?

Link spre comentariu

Era vorba de schema din revista nr1. 1982 care a aparut si in almanahul din 84.Am mai multe sanse sa scot 100w RMS din aceasta cu tranzistori decat 60 RMS din TDA7294?

La intrebarea asta cred ca ai sanse mai mari sa scoti mai repede 60w din tda decat 100 din tranzistori...Sincer nu am chef sa caut schema din tehnium sa vad ce si cum....puteai sa o postezi tu ca sa nu mai umplem topicul cu reply-uri.In fine...cum intrebati asa o sa vi se raspunda,fara suparare...daca o sa vi se raspunda.
Link spre comentariu

Nu are ca autor cumva pe Mihai Chirita? Exact schema aia o facusem eu, ma rog zicea in articolul care il am ca se alimenteaza parca intre 40 si 60V si poate debita intre 50 si 100W pe sarcina de 8 si 4 ohmi... Schema e proasta..am ars la finali la greu si prefinali. Se incingea rau si am pus si radiator si ventilator, am dat-o naibii.. Am facut ceva cu TDA2051 de care is mai multumit.. Macar stiu ca pun integratu si canta din prima nu ma mai cacai cu reglaje si alte minuni.. Oricum o reglam tot prost mergea. Ca sa smearga bine trebuie sa ai dublet PNP si dublet NPN nu corceala cu prefinal npn + final npn si pe cealalta ramura prefinal pnp + final npn ca sa echivaleze cu doi tranzistori de putere NPN respectiv PNP.. Alt punct slab e ca n-are superdioda tranzistor ci o echivalenta cu cele 3 diode si semireglabil...proasta combinatie..Cu TDA7294 n-am lucrat insa as dori sa imi fac un amplif cu el. Daca scoate 60-70W is f multumit, arhisuficienti pt boxele mele unitra.

Link spre comentariu

Schema e proasta..am ars la finali la greu si prefinali.

La experienta ta, orice schema ti se pare proasta... nu e potrivit sa exprimi pareri tehnice asupra unor detalii care nu le stapinesti corespunzator; schema nu e proasta si nici nu arde tranzistori "la greu". Etajul final al amplificatorului nu lucreaza in conditii mai proaste ca alte scheme, chiar alimentate simetric... diferenta e doar in etajul de intrare si nu e deloc o configuratie proasta pentru un amplificator alimentat asimetric. Cine realizeaza amplificatorul va fi placut surprins de modul cum se aude... Grija mare trebuie acordata calitatii condensatorului de la iesire.
Link spre comentariu

Singura problema de care am auzit ar fi provenienta bd-urilor,sunt unele proaste rau care nu respecta parametrii normali si aceia s-ar arde,si mai spunea cineva pe acest forum ca i-a "bubuit" condensatorul de pe iesire.Eu folosesc niste condensatori mari de pe vremea lui bunicu' de 4700uF

Link spre comentariu

Pe cat posibil pune piese noi, nu fa rabat de calitate sa pui condensatori asa vechi. N-ai de unde sti ce valoare mai au, daca nu s-au mai uscat. Nu pune chiar de 4700uF. Pune cat da in schema 2200 sau 2500uF. Intr-adevar pt o schema alimentata asimetric ca sa scoata basul ca lumea conteaza sa fie o valoare mai mare a condensatorului de iesire. La alimentare pune 2-3 condensatori in paralel de valoare mare. Asa e, BD se duc cam repede. E bine sa fie imperecheate ca beta pnp/npn.Dl Remus si un amic de-a meu,ca el venise cu varianta a incercat sa o regleze dar in zadar.. Nu functiona prea mult si avea probleme. Faceti dvs intai schema sa vedem rezultatele. Eu vb exact ce s-a intamplat. NU neg calitatea tranzistorilor. Nu i-am imperecheat dupa beta.. Deci pot zice aici si de eroarea umana.

Link spre comentariu

Totusi sa revenim la ideea de baza,are TDA7294 performante mai bune ca schema aceea cu tranzistori 2n3055?Nu ma intereseaza argumente bazate pe noutate.Comparatii intre cele doua cu privire la: putere rms in functie de alimentare,claritate ar fi bine venite de la cei care au avut ocazia sa le incerce pe-amandoua.Cat despre condensatori sunt niste borcane IPRS si functioneaza fara probleme;ma bazez mai mult pe ei decat pe unul nou de duzina

Link spre comentariu

Eu folosesc niste condensatori mari de pe vremea lui bunicu' de 4700uF

Ce tensiune maxima suporta acei condensatori de 4700uF?
Link spre comentariu

Sfatul meu ar fi sa-i verifici intai pe un capacimetru.. Da, ar fi posibil sa mai fie inca buni sau mai buni ca ce e pe piata si in loc de 4700uF sa aiba doar 4000 sau 3000.. Eu as zice, daca esti mai novice sa faci cu TDA7293 sau 7294. Nu ai bataie de cap cu imperecherea la prefinali, finali, cu reglaj de simetrie si de mers in gol. Faci ingrijit montaju, pui piese bune, traf potent, radiator cu racire buna si boxe bune.Scrie pe el..posibil 40V. Daca e tubular argintiu, eu am vreo trei asa si scrie 40V/ 4700uF. Suficient daca ai 2 ca sa suporte un +/-30V.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări