Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator tda 7294

Vizitator yrynel

Postări Recomandate

• Răspunsuri 802
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Sal'tare ! Acum vreo 4ani mi-am luat o statie de amplificare facuta la comanda.Am cerut sa mi se faca un amp de 6.1 canale pe 100W. Recent mi-a venit ideea de a afla ce TDAuri a folosit tipul respectiv pe amp.; nu stiam exact ce TDAuri sunt deoarece razuise nr. si numele de pe circuitul integrat :jytuiyu Citind mai multe forum-uri si vazand scheme am realizat ca sunt tda7294 :freaza: Am dat fuga la magazinul de electronice si mi-am cumparat unul pentru ai da ''viata''...eh, si mi-a reusit din prima :nebun: Acum am 8 canale.

Ceea ce vreau sa fac, este urmatorul lucru: sa leg tda-urile in punte pentru a avea 4canale/"150w" ..si poate mai tarziu sa cumpar alte tda-uri pentru a aplica schema de "250w"(tda-urile actuale nu au pinii N.C.), si cine stie..poate mai adaug inca vreo 4 tda sa fac 6 canale sau macar 5 canale, ca n-o sa am nevoie de subwoofer :) .

Fiindca nu sunt profesionist va intreb pe voi: acest traf ce putere(watt) maxima imi poate da? http://piczasso.com/s.php?s=er3yw.JPG http://piczasso.com/s.php?s=bvg0y.JPG Traful are 2 etaje; un etaj alimenteaza un radiator cu 4 tda iar al 2'lea etaj alimenteaza un al 2'lea radiator cu 4 tda-uri...si ar mai fi loc de bobinat inca pe cat am acum pe el. Si apropo de traf..cand am fost de mi-am ridicat statia de la meserias, acesta si-a cerut scuze pentru greutatea(kg) statiei deoarece nu a avut la acel moment unul mai mic; normal ca in gandul meu l-am injurat ca deh...erau banii mei, insa acum spun saru-mana pentru asta! :rade:

Astept raspunsuri de la dvs. sperand ca inca mai sunte-ti p-aci pentru a-mi raspunde si la alte posibile viitoare intrebari!

Cu respect!

Link spre comentariu

Încă ceva: tot filtrajul tău constă în condensatorii ăia anemici prinși de transformator?! Din ce văd, ar fi 2x4700[μF]/50[V] pe fiecare ramură.

..nu, mai am 4 de 4700/50v plus inca 2 de 1000/35v pe radiator langa CI...si pe celalalt radiator se repeta configuratia.Apropo de condensatori...daca leg direct pe + / - un condensator de voltaj corespunzator se schimba ceva in calitatea sunetului? In poza respectiva se observa ca sunt 2 punti redresoare, ceea ce inseamna ca am 1x4700uf/50v pe ramura ci nu 2x4700uf/50v. I-am prins de traf deoarece nu am vrut sa aglomerez radiatorul si cu puntea redresoare.Inainte erau prinsi de un perete lateral al cutiei, ceea ce insemna si cablaraie in plus.Cutia actuala nu este cea ''originala'' ci este o cutie facuta de mine dintr-o boxa veche. Am facut aceasta schimbare deoarece cutia originala masura cam 32cm pe 43cm. Cred ca e mai bine sa fie cat mai aproape de sursa, puntea redresoare, nu? Puntea a 2-a e libera fiindca am scos unul din radiatoare deoarece voi experimenta pe el. Deci bobinajul secundar e cam subtire.. :jytuiyu ..de cat ar trebui sa pun? Sarma din primar e cam de 05mm...si asta ar trebui mai groasa? Bobinarea traf-ului n-ar fi o problema deoarece l-am rebobinat manual odata fiindca se incalzea cam tare si bazaia...acum abia se incalzeste dupa vreo 2-3 ore;insa tot mai are un bazait sesizabil de f. aproape insa nederanjant. Sper ca nu e deranjant pentru curentii din traf. :nas:ps: imi place cum mi-ai caracterizat trafu ''vanos'' :aplauze
Link spre comentariu

Eu stiu asta: 25volti pe ramura pentru 8 ohmi 35volti pe ramura pentru 16 ohmi ...sper ca sunt datele corecte pentru 7294 in punte(150w). Speram sa scot vreo 1500w din traf...insa e f. bine si asa. :da Pentru primar 1,2 - 1,3 si secundar 2,2 - 2,5 ...nu ma asteptam la asemenea dimensiuni :nebunrau: Va multumesc ptr raspusuri.

Link spre comentariu

La rebobinare imi va scadea numarul de spire pe rand;din cate imi amintesc am 4 randuri de spire. Va trebui sa respect numarul de randuri sau numarul de spire? :nas:

Numărul de spire, evident!

Valorile alea pentru sârmă să ști că nu sunt exagerate.

Cu tensiunile... ești prea reținut (bănuiesc că le-ai scris în cc), ca să zic așa; vezi ce zice la datasheet. Mă gândesc că ai luat și tu ceva TDA-uri originale, sau măcar copie fidelă, nu d'alea la 5 lei bucata. :ciuda:

Link spre comentariu

''Valorile pentru sarme nu sunt exagerate'' ....intradevar, nu sunt exagerate,mi se pare ceva normal in cazul care vreau sa scot toti watii din traf, insa mi se par exagerat de mari pe langa bobinajul actual de pe traf facut de asazisul meserias care mi-a facut statia de amplificare. Ma-ntreb de ce a folosit el sarma mai subtire!? Am cautat pe net sa vad cate spire tre sa aibe primara in cazul in care va fi bobinat cu sarma de 1,2 sau 1,3 insa nu am gasit decat tabele ce includeau suprafete mai mici de miez. Si oricum, fiindca vreau sa fac treaba buna si stiind ca nu-s cu mintea asa luminata ca a dvs., tot va intrebam pe voi cate spire ar trebui sa am pe primara cu sarma de 1,2 sau 1,3 pe un miez cu suprafata de 40cm2.Deci va rog mult sa ma ajutati.In legatura cu tensiunile...am tras concluzia aceasta dupa citirea mai multor fisiere PDF descarcate de pe net care contin datasheet.Una bucata de TDA ma costa 15lei. Nush cat de originale or fi. :nas:

Link spre comentariu

Păi dacă tensinile pe care le ai acum te mulțumesc, nu rămâne decât să desfaci bobinajul și să pui altă sârmă mai groasă, cu același număr de spire!Nr. de spire se calculează astfel (o metodă "neoficială" dar des utilizată și precisă): nr. spire/V = 50/S (secțiunea în cm²) unde 50 NU e frecvența (e doar o coincidență). Poți să folosești și 45/S sau 55/S în funcție de cum vrei să îl faci, mai economic (45) sau mai robust.De exemplu, la miezul tău: nr. spire/V = 50/40 = 1,25 spire pt. fiecare volt - deci în primar o să ai 1,25x230 = 287,5 spire (rotunjește la 290), iar în secundar, dacă vrei să ai 2x25Vca (respectiv 2x35Vcc) 1,25x25 = 31,25 spire (rotunjește la 32), deci pentru alimentare simetrică vei bobina două înfășurări la fel sau una cu 64 spire la care îi scoți o priză mediană.Legat de TDA-uri... m-am uitat și eu pe net și într-adevăr prețurile la surse de încredere, zic eu, sunt mult mai mici decât m-as fi așteptat! De exemplu, la Adelectro#*$ e 6,64 lei bucata, plus TVA. Dacă sunt aceleași integrate ca la TME, cum ar trebui să fie, cred că e best buy; nu prea cred că sunt originale la așa preț, dar sigur nici alea la 15 lei nu-s mai bune - la Farnell și Digi#*$, unde nu cred că umblă cu cioara vopsită, sunt mult mai scumpe de atât... da cum spuneam, dacă e o copie fidelă nu-i bai. :limb:

Link spre comentariu

Finalul asta nu prea are de ce sa fie scump,e produs cam de mult timp si in cantitati destul de mari pentru ca pretul sa scada considerabil.Am luat eu mai demult 2 scumpe cica (recuperate) si mai multe ieftine.Pe alea ieftine le-am donat sub forma de reparatii moca pe unde crapau stk-urile.De crapat nu crapa,dar nu e bien sa pui indicator de clipping pe ele sub nici o forma.Transforma o incinta philips high fidelity international in cea mai veritabila gaura de canal.Merg doar pe joase fake-urile. Cioara vopsita umbla la greu pe la respectabilele firme,in toate culorile posibile.Prc ruleaza.

Link spre comentariu

Multumesc f. mult pentru detalii -high-voltage-tm- ! Mi-ai fost de mare ajutor. :aplauze

Am demontat candva niste mag'uri si am pastrat acesti conzi: http://piczasso.com/i/0fdom.JPG (2000uF/50v) ...si nu stiu daca sa-i folosesc sau nu deoarece acum valoarea totala(uF) a acestora se poate gasi intr-un condensator mult mai mic.

Credeti ca conteaza marimea in acest caz? Merita refolositi? :nas:

La montarea tda-urilor nu cred ca voi mai folosi MICA deoarece vreau ca transferul de caldura sa se faca in conditii f. bune, avand in vedere ca se-ncing destul de tare. Folosesc acest gen de radiator http://piczasso.com/i/plrci.JPG si am ramas placut surprins cand am descoperit ca pe partea care se prinde CI are o suprafata neconductoare; voi folosi oricum saiba si pasta, urmand a face o verificare cu ohmajul. :da Oricum cutia amp-ului este de lemn si pot sta fara griji.

Respect!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări