UDAR Postat Iulie 24, 2015 Partajează Postat Iulie 24, 2015 Foarte în fugă postez ... scuze. Ce e acolo e corect - forma ciudată se datorează redresării monoalternanșă de la dublorul de tensiune . Dar mai departe dioda Zener ar trebui să reducă mult această pulsație și LM723 să o elimine practic ... Mai revin când prind o pauză ... Link spre comentariu
Mishu_17 Postat Iulie 24, 2015 Partajează Postat Iulie 24, 2015 (editat) In legatura cu riplul acela mare de care am vorbit in posturile anterioare, am crezut ca ar putea fi din cauza unui contact imperfect, asa ca am strans inca o data fiecare surub si am observat cu riplul acela mare nu mai apare pe osciloscop. Riplul la iesire cu tensiunea reglata la 25,6V, cu sarcina aprox 6A: Riplul pe pinul 10 cu sarcina aprox 6A: Daca scutur becurile atunci la iesire apare asa, atat la iesire, iar pe pinul 10 apare asemanator: https://youtu.be/JjCIuIG2Da0 Editat Iulie 24, 2015 de Mishu_17 Link spre comentariu
UDAR Postat Iulie 24, 2015 Partajează Postat Iulie 24, 2015 Deci , cum am zis , sunt chestii pe care numai tu poți să le descoperi . Riplul pe pin 10 este în continuare ciudat , chiar dacă e mic . Link spre comentariu
Mishu_17 Postat Iulie 24, 2015 Partajează Postat Iulie 24, 2015 (editat) Schema care a-ti postat-o dvs in unul din posturile anterioare (aceea cu diode 1N4004, tranzistor, dioda zener si condensatori) se poate folosi la un transformator care are 2 infasurari una de 17V si una de 13V (ambele la 5,8A) ? Editat Iulie 24, 2015 de Mishu_17 Link spre comentariu
UDAR Postat Iulie 24, 2015 Partajează Postat Iulie 24, 2015 Schema aceea este utilizabilă numai pentru curent mic - zeci de mA , cel mult sute . Dacă cele două secundare de putere sunt înseriate ca în schema postată de mine se poate folosi , este OK. Tensiunea va depinde de care secundar este ”sus”. Link spre comentariu
Mishu_17 Postat Iulie 24, 2015 Partajează Postat Iulie 24, 2015 (editat) Pot sa fac cablajul final (adica cu schema de la dvs, aceea cu 1N4004, dioda zener, tranzistor, rezistență si condensatori) si sa montez sursa in carcasa ? Editat Iulie 24, 2015 de Mishu_17 Link spre comentariu
UDAR Postat Iulie 24, 2015 Partajează Postat Iulie 24, 2015 Eu cred că da . În weekend o să recitesc cu atenție subiectul că așa , postând pe fugă , când de acasă când de la serviciu mai scapă câte ceva . Eventual dacă vrei poți să postezi cablajul înainte de a-l executa să-l vedem și noi. Link spre comentariu
Mishu_17 Postat Iulie 24, 2015 Partajează Postat Iulie 24, 2015 (editat) Mai aveam o sursa facuta tot dupa schema aceasta si am incercat si cu aceasta sursa sa vad riplul pe osciloscop si imi apare astfel:Tranzistorii folositi au fost 2x 2N3055. Am folosit un transformator toroidal cu 2 infasurari, una de 13V/5,88A si una de 17V/5,88A, inseriate. Am crezut ca face asa din cauza puntii redresoare si am schimbat-o cu alta, dar rezultatul a fost acelasi. Condensatorul pe iesire este de 100uF, iar la intrare am doua condensatoare , unul e 10000uF si unul de 3300uF, in paralel.Am folosit si montajul din schema de la dvs.In gol tensiunea de iesire reglata la 24,4V (5mV/div, 5mS)In sarcina 3,4A si tensiunea de iesire reglata la 24,4V: Din ce cauza apare asa pe osciloscop ?PS: uneori riplul este mai mic daca inchid si deschid sursa, uneori apare mai mic (amplitudine mai mica). Editat Iulie 24, 2015 de Mishu_17 Link spre comentariu
Mishu_17 Postat Iulie 24, 2015 Partajează Postat Iulie 24, 2015 (editat) Am facut un test si cu osciloscopul pe 20uS pentru a vedea daca exista oscilatii de inalta frecventa. Va rog sa imi spuneti daca exista oscilatii de inalta frecventa ? Cu sonda de la osciloscop pe iesire: 20mS 5mV Pe pinul 10: 20mS 5mV Editat Iulie 24, 2015 de Mishu_17 Link spre comentariu
UDAR Postat Iulie 24, 2015 Partajează Postat Iulie 24, 2015 Pare a fi doar zgomot . Poți încerca și mai jos - sute de ns. Link spre comentariu
Mishu_17 Postat Iulie 25, 2015 Partajează Postat Iulie 25, 2015 (editat) Am incercat cu osciloscopul pe 5mV si 0,5uS:Pe iesire cu tensiunea reglata la 24,3-24,2V si sarcina aprox 6A:Pe pinul 10 cu tensiunea reglata la 24,4V, fara sarcina: In acest caz apar oscilatii de inalta frecventa ?Si in a2a poza apare ceva asemănător cu ce apare cu sarcina dar de amplitudine mai mare. Editat Iulie 25, 2015 de Mishu_17 Link spre comentariu
UDAR Postat Iulie 25, 2015 Partajează Postat Iulie 25, 2015 Aproape cu certitudine nu sunt oscilații ale sursei . Ceea ce apare în prima poză este un semnal de frecvență ridicată dar care nu provine ( cred ) din sursă. Desigur , nu pot să spun de unde vine , habar n-am ce ai în jur . Amplitudinea lui este însă oricum suficient de mică . Dar , am promis că voi reveni cu un răspuns mai amplu - și cu puțină teorie - după ce recitesc cu atenție tot subiectul. Link spre comentariu
Marian Postat Iulie 25, 2015 Partajează Postat Iulie 25, 2015 Improvizeaza de proba un filtru LC si inseriaza-l pe iesire, masoara cu osciloscoul dupa el si vezi cum arata, zgomotul ala de inalta frecventa ar trebui practic sa cam dispara. Asta evident daca vrei neaparat o iesire perfecta. Link spre comentariu
Mishu_17 Postat Iulie 25, 2015 Partajează Postat Iulie 25, 2015 (editat) Asta evident daca vrei neaparat o iesire perfecta. Pentru mine cred ca e bine asa, important este sa nu oscileze, riplul sa fie in limitele normalului (adica cat mai mic) si sa nu fie alte probleme. Editat Iulie 25, 2015 de Mishu_17 Link spre comentariu
Mishu_17 Postat Iulie 25, 2015 Partajează Postat Iulie 25, 2015 (editat) Am observat ca atunci când conectez la ieșirea din sursa un consumator de aprox 6A se aude de la careva componenta (nu stiu care) un sunet, foarte încet, sesizabil numai daca in camera e liniste si geamurile sunt închise si cu urechea lângă cablajul sursei. Sunetul e asemănător cu sunetul produs de un transformator dar mai încet ca intensitate. Din ce cauza se produce acest sunet? Este daunator (periculos) pentru sursa ? Editat Iulie 25, 2015 de Mishu_17 Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum