UDAR Postat Iulie 23, 2015 Partajează Postat Iulie 23, 2015 (editat) În continuare nu e foarte bine dar s-ar putea asta să fie situația - mai mult nu poate stabiliza o biată diodă . Ciudat este că LM723 nu atenuează această pulsație . Verifică cu osciloscopul și pe pinii 5 și 6 . Ar trebui să fie curat acolo . Mai măsoară și noile tensiuni pe T8 . PS De ce ai schimbat puntea , ai găsit vreo diodă arsă în ea ? Editat Iulie 23, 2015 de UDAR Link spre comentariu
Mishu_17 Postat Iulie 23, 2015 Partajează Postat Iulie 23, 2015 (editat) Pe pinul 5 fata de masa: Pe pinul 6 fata de masa: Pe T8 am urmatoarele tensiuni fata de masa: B 26,6V C 33,4V E 26,1V Puntea am schimbat-o pentru ca m-am gandit ca ea ar putea fi problema, dar nu am verificat puntea veche. PS: masuratorile au fost facute in sarcina (aprox 6A) Editat Iulie 23, 2015 de Mishu_17 Link spre comentariu
UDAR Postat Iulie 23, 2015 Partajează Postat Iulie 23, 2015 (editat) Pe 5 și 6 arată bine , deci referința e OK. Păi , cam asta e . În continuare nu știu de ce pulsațiile pe pinul 10 nu sunt mai mici . Poți să mai reduci pulsațiile pe alimentarea lui LM723 (și probabil și pe pin 10 în felul ăsta) punând un electrolitic de 10-22 µF/minim 35V în paralel pe Zener , în locul celui de 100n. Atenție , 6A este cam limita superioară permisă de circuitul de limitare . E posibil ca din această cauză să ai cădere relativ mare de tensiune la ieșire în sarcină ( 1,3V e mult ). PS Cât de sigur ești pe LM723 ? Am unele suspiciuni .... PS2 S-ar putea face o modificare , să alimentezi LM723 separat din înfășurarea de 28V , dar nu știu cât cade și aia în sarcină ....Mă tem că tot la limită rămânem. Editat Iulie 23, 2015 de UDAR Link spre comentariu
Mishu_17 Postat Iulie 23, 2015 Partajează Postat Iulie 23, 2015 (editat) Atenție , 6A este cam limita superioară permisă de circuitul de limitare . E posibil ca din această cauză să ai cădere relativ mare de tensiune la ieșire în sarcină ( 1,3V e mult ). Am incercat si cu 2 rezistente de 0,1 ohmi in paralel si rezultatul e acelasi. PS Cât de sigur ești pe LM723 ? Am unele suspiciuni .... Adica cat de sigur sunt ca e in stare buna de functionare ? Am folosit un LM723 nou, fabricat de ST. Daca reglez tensiunea de iesire din sursa la 23,7V (atat e maximul), si conectez consmatorul de aprox 6A, atunci tensiunea scade la 22,3V, si oscilogramele arata astfel: Pe iesire: Pe pinul 10: Din ce cauza riplul are amplitudinea mai mare in aceasta situatie ? Editat Iulie 23, 2015 de Mishu_17 Link spre comentariu
UDAR Postat Iulie 23, 2015 Partajează Postat Iulie 23, 2015 (editat) Iartă-mă , măsurătorile tale - sau cel puțin ceea ce-mi transmiți îmi creează o anumită incertitudine . La postul #105 zici 23,9 în gol - 22,6 în sarcină și pui niște oscilograme acceptabile Mai sus zici 23,7v gol 22,3v sarcină ( nu sunt mari diferențele ) dar ai cu totul alte oscilograme . Ceva nu se leagă și crede-mă , tu trebuie să descoperi . Nu pot să te întreb de fiecare fir , de fiecare piesă .... Nu-ți face figuri sonda osciloscopului ? E o sondă 1x/10x ? Încearcă și la un consum mai mic - 3-4A să zicem . Fă o oscilografiere și pe electroliticul de 10000 µF - în sarcină . Editat Iulie 23, 2015 de UDAR Link spre comentariu
Mishu_17 Postat Iulie 23, 2015 Partajează Postat Iulie 23, 2015 (editat) Am mentionat in postul 105 ca tensiunea maxima este de 23,9V si daca conectez consumatorul tensiunea scade la 22,6V. Apoi am reglat tensiunea la 21,3V, dupa cum ati spus dvs ca oscilogramele sa le citesc la o tensiune mai mica decat cea maxima. Sonda osciloscopului este o sonda 1x/10x. Nu stiu daca face figuri si nu stiu cum sa imi dau seama daca face figuri. Pe condensatorul de 10000uF in sarcina aprox 6A (1V/div) Am reglat tensiunea de iesire la 23,9V iar cand am cuplat sarcina tensiunea a scazut la 23,0V apoi am facut urmatoarele masuratori: Pe iesire cu sarcina 3,29A (5mV/div): Pe pinul 10 cu sarcina 3,29A (5mV/div): Editat Iulie 23, 2015 de Mishu_17 Link spre comentariu
UDAR Postat Iulie 23, 2015 Partajează Postat Iulie 23, 2015 (editat) Da. Să le luăm pe rând . 1. Figuri la sondă - bănuind că este comutabilă - mă gîndeam să nu comute ”singură” între x1 și x 10 , eventual ... între . Puțin probabil , dar căutam o explicație pentru diferențele de oscilograme ... Ca să vezi dacă face figuri măsori niște semnale cunoscute , eventual calibrarea osciloscopului . Și miști puțin de ea să vezi ... EDIT . Ooops ! Da, oscilogramele de acolo sunt la 21V ! Deci chiar și tensiunea de 24V este prea mare pentru funcționare în parametrii nominali . 2. Fiind la fel și la curent mai mic excludem influența limitării de curent . 3. Pulsația pe electrolitic este cam mare . Mă așteptam la sub 4Vvv , dar asta e . În condițiile date , nu se mai poate face mare lucru . Pulsațiile pe ieșire sunt totuși în limite decente - 10-20mVvv . În condițiile în care nu alimentezi cine știe ce consumatori pretențioși nu e o problemă. Sursa este utilizabilă la tensiunile astea , 24V cel mult, cu o anumită înrăutățire la limita de sus. Cândva poate înlocuiești și LM723 - cel puțin mai elimini o ipoteză. Atât pulsațiile cât , mai ales, căderea mare în sarcină în condițiile în care la intrare avem suficientă tensiune mă fac să-l bănuiesc . Nu cu foarte mare convingere , ce-i drept .... Apropo , mai măsoară cu voltmetrul CC și tensiunea pe pinii 5-6 , atât în gol cât și în sarcină . Mă aștept să găsești aceleași valori acolo , dar cine știe ... PS Catalogul spune minim 3V intrare-ieșire pentru LM723 . Mai adăugăm minim 1,5 - 2V pe finali incluzând R11 și ajungem la 5V diferență. Deci , la 26V pe pinul 11-12 ne limitează la 21V ca să lucreze bine . Soluția este să mărim alimentarea lui LM723 - păstrând stabilizarea . O variantă ar fi să folosim înfășurarea de 28V dar cum am zis nu știu ce poate . O alta este o ”dublare” de tensiune . O să-ți pun o schemă , probabil deseară , acu sunt la serviciu . În felul ăla , alimentând LM723 cu vreo 32V curați am putea obține - cu celelalte condiții neschimbate - 25-27V la ieșire . Editat Iulie 23, 2015 de UDAR Link spre comentariu
Mishu_17 Postat Iulie 23, 2015 Partajează Postat Iulie 23, 2015 (editat) Tensiunile pe pinii 5 si 6 (fata de masa) sunt urmatoarele: In gol: 5 - 1,91V 6 - 6,97V In sarcina (aprox 6A): 5 - 1,90V 6 - 6,96V Editat Iulie 23, 2015 de Mishu_17 Link spre comentariu
UDAR Postat Iulie 23, 2015 Partajează Postat Iulie 23, 2015 (editat) Așa cum bănuiam e relativ OK. Putea fi și mai bine , dar asta e ...Adică la un LM723 funcționând în parametri diferența trebuia să fie de sub 1mV probabil ... Poate se mai îmbunătățește și aici dacă îmbunătățim alimentarea lui LM723. Revin deseară cu schema ... Pun acum schema ... sper că din grabă n-am făcut greșeli . Rezistenta de 2,2k va trebui probabil mărită la 4,3-5,1k Editat Iulie 23, 2015 de UDAR Link spre comentariu
Mishu_17 Postat Iulie 23, 2015 Partajează Postat Iulie 23, 2015 (editat) Am o intrebare: am pus intre emitorul lui T8 si masa 2 x 1000uF/63V si dioda zener am pus-o de 30V si R10 am pus 1,8K si am observat ca pot regla tensiunea pana la aprox 27V si am facut un test cu sarcina la tensiunea de iesire de 25,6V si am observat ca riplul pe pinul 10 este de 5mV si riplul la iesire este mai mic decat 5mV. Este bine ce am facut ? PS Adaug si oscilogramele: Iesire: Pe pinul 10: PS2: T8 l-am schimbat cu un BD911 pentru ca 2SD882 s-a ars dupa ce am adaugat condensatoarele de 1000uF/63V Editat Iulie 23, 2015 de Mishu_17 Link spre comentariu
UDAR Postat Iulie 23, 2015 Partajează Postat Iulie 23, 2015 2x1000µF este enorm acolo ... Normal câteva zeci de µF în paralel pe Zener - cum am sugerat mai sus ar trebui să ajungă. Alimentarea lui LM723 , cum am zis, e bine s-o ducem suficient de sus - ideal cu 5V peste maximul pe care-l putem obține la ieșire . Din motive de transformator nu putem mai mult de 26-27V deci ar trebui să alimentăm pe la 32V - cum era inițial. Problema e că pentru a avea 32V ”curați” pe LM723 ar trebui să avem minim 40V la intrarea în colectorul lui T8 . Asta încearcă să facă schema propusă de mine . De asemenea trebuie să vedem de ce cade așa mult în sarcină. Ne-am concentrat pe pulsație și am neglijat puțin acest aspect . S-ar putea ca alimentarea corectă a lui 723 să rezolve și asta . Dacă nu , avem oricum mai puține ipoteze. Atâta timp cât între intrare și ieșire există mai mult de 4-5V nu e voie să avem așa căderi . Apropo de riplu , am mai zis . 10mV sau pe acolo e acceptabil . Link spre comentariu
Mishu_17 Postat Iulie 23, 2015 Partajează Postat Iulie 23, 2015 (editat) Am realizat montajul, tensiunea pe pinii 11 si 12 arata astfel (10mV/div): https://youtu.be/iZh20OqfP9g Posibil din cauza ca era un singur condensator de 220nF intre emitorul lui Q si masa ? Pe iesire: Pe pinul 10: Tensiunea de iesire era reglata la 25,6V in timpul testelor. DZ am folosit de 33V Q am folosit BD139 R am folosit 2 rezistente e 10k in paralel Acest montaj poate fi folosit pentru un transformator care are 2 infasurari, una de 17V si una de 13V care vor fi legate in serie ? PS: am incercat si cu alt LM723 (tot de la ST) si oscilogramele sunt la fel. Editat Iulie 23, 2015 de Mishu_17 Link spre comentariu
Mishu_17 Postat Iulie 23, 2015 Partajează Postat Iulie 23, 2015 (editat) Din pacate nu mai pot modifica postul anterior, asa ca scriu aici: am observat ca uneori, cuplez sarcina si observ pe osciloscop (osciloscopul conectat la iesirea din sursa) ca riplul este foarte mare (0,8Vvv), iar uneori se intampla sa ramana asa, alteori isi revine la normal (adica asa cum e in pozele din postul anterior). Mi se pare ciudat ca, cu toate ca am facut modificarile spuse de dvs se intampla sa fie asa. Se poate sa fie din cauza becurilor pe care le conectez ca sarcina la iesirea din sursa ? PS: am observat ca daca deconectez sonda de la osciloscop de pe iesire si o pun pe pinul 10(pe pinul 10 apare un riplu de 5mV), iar apoi pun sonda din nou pe iesire, riplul acela de amplitudine mare dispare. Editat Iulie 23, 2015 de Mishu_17 Link spre comentariu
UDAR Postat Iulie 23, 2015 Partajează Postat Iulie 23, 2015 Arată ciudat de tot oscilograma din video ... Cât e tensiunea unde am scris eu că e 50-60V ? Pune și acolo osciloscopul . Trebuie să obținem o alimentare curată pe 11-12 , pe urmă mai vedem . Despre fenomenele pe care le descrii nu pot să mă pronunț - cel puțin deocamdată . Becurile - în afară de faptul că absorb curent mare la aprindere - sunt o sarcină foarte bună , nu cred că au vreo influență. Link spre comentariu
Mishu_17 Postat Iulie 24, 2015 Partajează Postat Iulie 24, 2015 (editat) In acel punct sunt 46,6V in sarcina (sarcina de aprox 6A) si 54,6V fara sarcina. Oscilograma in acel punct(in sarcina de aprox 6A, osciloscopul la 2V/div): Editat Iulie 24, 2015 de Mishu_17 Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum