miron1947 Postat Octombrie 11, 2009 Partajează Postat Octombrie 11, 2009 Diferenta intre ele este doar la valoarea de limitare a curentului,prima la 2A si cealalta la 4,6A. Link spre comentariu
Mishu_17 Postat Octombrie 11, 2009 Partajează Postat Octombrie 11, 2009 La schema din atasament , pe pinii 4 , 5 ai integratului am observat ca fata de masa tensiunea variaza cu miscarea cursorului potentiometrului , cam intre 2 - 5 V , iar diferenta , cand masor cu multimetrul exact pe acesti pini este de 0,05 V , iar fata de + de la iesire am cam 8 - 10 Volti . In datasheet se precizeaza ca numai diferenta , adica asa cum am masurat eu pe pinii 4 - 5 cu sondele multimetrului setat pe VCC nu trebuie sa depaseasca 5 V ? Link spre comentariu
Mishu_17 Postat Octombrie 16, 2009 Partajează Postat Octombrie 16, 2009 Cu rezistentele de 1,2 KOhm , respectiv de 560 de Ohm , tensiunea nu coboara sub 3,5 Volti . E bine asa sau conform schemei ar trebui sa fie reglabila de la 3 Volti in sus ? Link spre comentariu
Mishu_17 Postat August 14, 2011 Partajează Postat August 14, 2011 Buna ziua. Nu vreau sa deschid un nou topic pentru intrebarea mea, asa ca voi scrie aici: am urmatoarea sursa download/file.php?mode=view&id=2430 ,pe care o folosesc la alimentarea montajelor care le realizez (de ex: montaje cu LED-uri,etc).As vrea sa conectez un LED rosu, si cateva componente daca mai este nevoie pentru ca LED-ul sa se aprinda in momentul in care:- la bornele sursei se conecteaza un consumator care are un consum mai mare decat curentul maxim stabilit de rezistenta Rsc;- in momentul in care are loc un scurt circuit accidental la bornele sursei. Am folosit um montaj cu tranzistor NPN, o rezistenta si un LED, download/file.php?mode=view&id=2434 ,care a functionat, dar de fiecare data a determinat incalzirea nejustificata (aici ma refer ca se incalzea mai mult decat e normal) a tranzistorului notat pe schema cu ''trz. NPN de putere''.Va rog, daca se poate sa ma ajutati sa realizez un montaj care va semnaliza suprasarcina si scurtcircuitul. Multumesc anticipat. Link spre comentariu
miron1947 Postat August 14, 2011 Partajează Postat August 14, 2011 Inseriati o rezistenta de cca.820 ohmi-1K in baza tranzistorului T1, care comanda led-ul, altfel, jonctiunea BE a lui T1 sunteaza Rsc. Link spre comentariu
Mishu_17 Postat August 14, 2011 Partajează Postat August 14, 2011 Multumesc pentru raspuns. Folosind un comparator, se poate face semnalizarea scurtciruitului? Link spre comentariu
miron1947 Postat August 14, 2011 Partajează Postat August 14, 2011 un comparator, se poate face semnalizarea scurtciruitului?Da, in principiu, un tranzistor functioneaza ca un comparator, compara tensiunea din emiter cu cea din baza, cand diferenta depaseste cca. 0,7V, incepe conductia. Link spre comentariu
alin85 Postat Noiembrie 11, 2011 Partajează Postat Noiembrie 11, 2011 se mai poate posta schema inca o data? nu functioneaza link-ul,multumesc, Link spre comentariu
Mishu_17 Postat Iulie 16, 2015 Partajează Postat Iulie 16, 2015 (editat) Buna ziua, in schema de pe aceasta pagina, din postul 79, (schema cu semnalizarea cu led a limitarii) in cazul in care la intrarea in sursa voi avea 45Vcc, se poate sa conectez pinii 11 si 12 de la lm723 la un montaj cu dioda zener de 33V si rezistenta de limitare ?Dar la un montaj cu tranzistor npn in a cărui baza sa fie o dioda zener de 33v si intre colector si baza o rezistenta care sa limiteze curentul prin dioda zener ? Editat Iulie 16, 2015 de Mishu_17 Link spre comentariu
Mishu_17 Postat Iulie 16, 2015 Partajează Postat Iulie 16, 2015 Adaug si doua scheme. Va rog sa imi spuneti daca e corect sa conectez pinii 11 si 12 ai lui LM723 la un simplu stabilizator cu dioda zener si rezistenta ? Dar la un stabilizator cu dioda zener, rezistenta si tranzistor NPN ? Multumesc anticipat. Link spre comentariu
UDAR Postat Iulie 16, 2015 Partajează Postat Iulie 16, 2015 Sunt corecte ambele variante - nu am verificat ca și valori numerice de curenți și puteri , doar ca topologie - doar că nu ajută la nimic . Tensiunea va fi limitată la ce poate LM723 adică circa 30V , restul se va disipa pe tranzistorii serie . Link spre comentariu
Mishu_17 Postat Iulie 16, 2015 Partajează Postat Iulie 16, 2015 LM723 va fi capabil sa livreze in baza lui BD243 un curent de aprox 5mA ? Sa zicem ca pe LM723 caderea maxima de tensiune va fi de 33V, curentul va fi 5mA de unde rezulta o putere disipata de 0.165W. Conform datasheet-ului ar fi capabil, dar intreb pentru ca ma gandesc ca realitatea ar putea fi alta... Link spre comentariu
Mishu_17 Postat Iulie 19, 2015 Partajează Postat Iulie 19, 2015 (editat) Vreau sa verific daca sursa sau LM723 are oscilatii de inalta frecventa, cum trebuie sa procedez (folosind osciloscopul) ? Cum arata oscilatiile de inalta frecventa pe osciloscop ? (daca se poate va rog sa imi atasati o imagine) Editat Iulie 19, 2015 de Mishu_17 Link spre comentariu
UDAR Postat Iulie 19, 2015 Partajează Postat Iulie 19, 2015 Mai normal ar fi să atașezi tu imagini cu oscilogramele tale . Dacă e vorba de schema de mai sus , pentru început e suficient să iei oscilogramele de pe pinul 10 și de pe ieșire . Pui osciloscopul pe alternativ ca să poți mări amplificarea . Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum