Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa reglabila cu LM723

Vizitator Adyta

Postări Recomandate

Am pus un electrolitic de 100uF in paralel cu zenerul de 33V

Rezultatele sunt: 

Pe osciloscop 5mV 5mS

Fara sarcina, tensiunea de iesire 26,6V:

post-182321-0-06393000-1438280988_thumb.jpg

Sarcina aprox 6A, tensiunea de iesire 26,6V:

post-182321-0-67960700-1438281006_thumb.jpg

Pe pinul 10 cu sarcina aprox 6A, tensiunea de iesire 26,6V: 

post-182321-0-42360100-1438281025_thumb.jpg

Editat de Mishu_17
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 176
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Mishu_17

83

• UDAR

28

• miron1947

25

• fwfw

8

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Vad ca acest condensator de 100uF nu atenuează complet riplul. Initial riplul era 35-40mV, iar acum este aprox 20mV...(vedeți postul anterior)Se mai poate face ceva ?

Editat de Mishu_17
Link spre comentariu

Am incercat si cu o rezistenta de 3,3k(in locul lui R), dar in acest caz, riplul pe pinii 11 si 12 este mai mare decat daca folosesc doua rezistente de 10k in paralel. Fara sarcina cu tensiunea de iesire la 26,6V:post-182321-0-45912100-1438359028_thumb.jpgCu sarcina aprox 6A si tensinea de iesire la 26,6V:post-182321-0-14298400-1438359052_thumb.jpgPe pinul 10 cu sarcina aprox 6A si tensiunea de iesire la 26,6V:post-182321-0-67329000-1438359105_thumb.jpg3,3k in locul lui R de aici(cu negru):post-182321-0-86161900-1438359336_thumb.jpgCu tensiunea de iesire reglata la 25V, situatia este aceeasi, adica aceleasi oscilograme.

Editat de Mishu_17
Link spre comentariu

Am pus in locul rezistentelor de 0,1ohmi o singura rezistenta de 0,68 ohmi pentru a testa limitarea curentului. Limitarea curentului functioneaza, dar pe osciloscop apare ceva ciudat:

Pe iesirea sursei (osciloscopul setat pe 0,1uS si 5mV):

post-182321-0-02340900-1438606083_thumb.jpg

Pe pinii 12 si 11(osciloscopul setat pe (osciloscopul setat pe 5mS si 10mV):

post-182321-0-42075400-1438606124_thumb.jpg

Din ce cauza apare asa pe osciloscop ? Este normal ? 

Link spre comentariu

@Mishu_17, imi cer scuze anticipat, dar sincer, nu te inteleg, ce vrei tu de la aceasta sursa.

Functioneaza limitarea de curent?, este stabila tensiunea setata/reglata in raport cu sarcina?, daca da, atunci ce vrei mai mult de la ea?.

Nu vei obtine de la nici o sursa tensiune perfect continua, nu vei vedea nicio data pe osciloscop o linie dreapta, nu cred ca exista o asemenea sursa ideala.

Daca gresesc imi cer inca o data scuze pentru interventia mea.

Iti doresc mult succes in continuare in a obtine ceea ce iti doresti.

Link spre comentariu

Multumesc pentru sfaturi, cred ca pana la urma las sursa asa cum este.

Am incercat cu o rezistenta de 0,68 ohmi (in locul lui R11 si R18) si am facut scurt pe iesire si sursa a rezistat, deci cred ca limitarea de curent e ok, am incercat si cu o rezistenta de 0,1 ohmi dar pentru foarte scurt timp, si a rezistat sursa si in aceasta situatie. 

Am incercat cu o sarcina de aprox 6A si tensiunea de iesirea a scazut de la 19,58-19,59V la 19,57-19,58V, deci se pare ca tensiunea de iesire este stabila in raport cu sarcina. 

Editat de Mishu_17
Link spre comentariu

Din cate spui tu, sursa se comporta excelent, pot chiar sa te invidiez, este mult mai stabila decat sursa mea.

Ultimul test pe care l-ai putea face si pe care eu l-am facut pe sursa mea este urmatorul.

Pentru acest test ai nevoie de doua instrumente de masura care sa masoare concomitent, tensiunea in alternativ la bornele secundarului si tensiunea pe filtraj, prima data masori aceste doua tensiuni in gol si dupa aceea cu tensiunea de iesire a sursei reglata la maxim pui  bornele sursei in scurt circuit, pentru cateva secunde cat citesti aparatele, daca tensiunea la bornele trafului scade dramatic atunci sursa nu are o protectie buna la scurtcircuit.

Am sa fac si eu din nou aceste masuratori pe sursa mea si o sa pun rezultatele aici ca sa putem face o comparatie intre ceea ce se intampla in sursa ta si a mea.

Care este tensiunea maxima debitata de sursa ta?

Am ajuns la concluzia ca trebuia sa fac aceste teste, deoarece am mai facut o schema proiecatata de un coleg de aici de pe forum, schema care la scurt circuit, punea efectiv in scurt transformatorul, si puntea redresoare, dar nu se ardeau tranzistorii regulatori, ci fierbea traful si puntea redresoare.

Limitarea de curent este una, iar protectia la scurt circuit este alta, degeaba imi functioneaza bine limitarea de curent, daca la scurt circuit mi se arde traful si puntea redresoare.

Revin maine cu masuratorile.

Editat de Eugen Chirila
Link spre comentariu

Am facut testul, dar am folosit acelasi multimetru atat pentru a masura tensiunea in secundar cat si pentru a masura tensiunea pe filtraj (mai am inca un multimetru dar e din acela ieftin si nu prea am incredere in el). Pentru teste am folosit o rezistenta de 0,1 ohmi ca senzor de curent la BC547. 

Rezultatele sunt urmatoarele

Fara scurt circuit:

in secundar 30,4V

pe condensatorul de filtrare 40,6V

Cu scurt circuit:

in secundar 28,6V

pe condensatorul de filtrare 35,5V

Tensiunea maxima debitata de sursa este de 26,7V-26,8V

Editat de Mishu_17
Link spre comentariu

Eugen depinde ce intelegi tu prin protectie la scurtcircuit. De regula limitarea activa a curentului este suficienta sa protejeze sursa la scurtcircuit accidental ( si subliniez accidental ) pe iesire deoarece indiferent de conditiile sarcinii, curentul prin tranzistori oricum nu poate depasi pragul limitarii, dar nimeni nu-ti garanteaza ca sursa poate supravietui intr-un astfel de regim pe perioade mai lungi, tranzistorii disipa enorm ( ce mai mare putere ) deci fara racire foarte solida vor pocni, iar traful si puntea redresoare vor trebui sa suporte curentul de scurtcircuit care in functie de sursa poate fi destul de mare, deci este normal ca traful si puntea sa sufere, dar vin si te intreb tu ai de gand sa tii scurt pe iesire pe termen nedeterminat? Si daca da, cu ce te ajuta o sursa cu scurt pe iesire? Daca vrei neaparat asta atunci orice schema trebuie un pic complicata, un comparator care sa actioneze fie la detectia unui anumit prag de curent, fie la detectia unei anumite tensiuni minime la iesire ( lucru care se intampla la scurt ) si sa blocheze complet sursa in stilul protectiei de la sursele ATX, adica cu reset, fie sa intrerupa alimentarea trafului de putere prin releu, fie sa actioneze schema regulatorului intr-un punct in care iesirea se opreste, si sa mentina aceasta stare pana la reset, asta implica complexitate sporita, deoarece daca limitarea activa este una suficient de rapida atunci devine greu de separat curentul de suprasarcina cu cel de scurtcircuit, iar daca sursa nu poate ajunge cu iesirea la 0V atunci nici varianta cu monitorizarea tensiunii de scurt iarasi nu e simpla, daca actionezi traful principal atunci sistemul de protectie va necesita alimentare separata suplimentara, deci asa cum spuneam complexitatea creste destul de mult, pentru scheme simple nu prea merita efortul.

Link spre comentariu

Este posibil ca tranzistorul T1 (BC547) sa se deschida la o cadere de tensiunea BE de 0,45V ? Pe BE este o tensiune de 0,45-0,60V cu iesirea sursei in scurt. 

Am masurat cu multimetrul direct pe iesire (stiu ca nu e permis acest lucru dar alta modalitate nu am avut) si curentul este de 8,15A, cu R11=0,1ohmi si R18=0,1ohmi.

Caderea de tensiunea CE a lui T1 este de 2-3V.

Daca pun in locul lui R11 si R18 o singura rezistenta de 0,1 ohmi si conectez la iesire o sarcina care in mod normal consuma aprox6A, atunci curentul consumat de aceasta sarcina este de 4,6A.

Daca in locul lui R11 si R18 pun o rezistenta de 0,68ohmi si fac scurt pe iesire atunci tensiunea pe rezistenta de 0,68 ohmi este de 0,53V. 

post-182321-0-58436500-1439144743_thumb.png

Editat de Mishu_17
Link spre comentariu

Pe BE este o tensiune de 0,45-0,60V cu iesirea sursei in scurt.

0,45V-0,46V am vrut sa spun, cu R18=0,1R si R11=0,1R. Editat de Mishu_17
Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Am cumpărat o punte redresoare de 35A si am decis sa testez sursa si cu aceasta punte.Am testat in sarcina si in scurt circuit. In momentul in care am făcut scurt pe ieșire a început sa se audă de pe cablajul sursei un sunet ascutit(înalt). Apoi am mai incercat sursa si in următoarea zi si sunetul s-a auzit si atunci. Apoi am mai încercat sursa in scurt si nu s-a mai auzit. După câteva zile am încercat cu cu un integrat nou, si sunetul respectiv s-a auzit pentru 1 secunda si apoi a dispărut. Am verificat si nu a fost de la transformator, era de undeva de pe cablajul sursei. Sunetul s-a auzit numai in scurt pe ieșirea sursei. S-a auzit tare, nu era necesar sa stau cu urechea lângă cablaj. Ce produce acel sunet ? Ce e de făcut ?

Editat de Mishu_17
Link spre comentariu

Oscilatii produse de o slaba sau inexacta compensare in frecventa a amplificatorului de eroare.

Poate că e așa dar ar trebui mai întâi să determinăm componenta care provoacă sunetele . Să nu uităm , e o sursă liniară totuși .

La curenții de scurt putem vorbi de forțe electrodinamice între conductoare sau de alte fenomene mai puțin familiare electroniștilor ”de curenți slabi”.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări