Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa reglabila cu LM723

Vizitator Adyta

Postări Recomandate

Vizitator Adyta

Salut la toata lumea. Am decis sa construesc o sursa reglabila cu circuitul LM723, schema prezentata la: http://www.electronics-lab.com/projects ... index.html. Dupa ce am citit datasheetul LM-ului am inteles ca se poate regla nu numai tensiunea ci si intensitatea, daca sunteti amabili va rog sa imi spuneti ce trebuie sa adaug la schema din linkul de mai sus sa pot regla si intensitatea. Eu o sa incerc sa experimentez cu cateva rezistoiare si un potentiometru ceva intre pini 2,3 si 7 ai circuitului integrat. Daca aveti idee cum se realizeaza asta va rog sa postati aici. La mai mare!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 176
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Mishu_17

83

• UDAR

28

• miron1947

25

• fwfw

8

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Vizitator Adyta

Sal. Mc pt raspuns. Am pus ochi si pe schema aceea, dar in varianta dubla: 1 Ocupa prea mult spatiu2 Pretentioasa la componente (calitate inalta a componentelor)3 Multe componente aditionale4 Mai mult timp pt realizarea proiectului.Am gasit o alta schema, daca este cineva care a mai realizat-o sau are cateva idei sa isi dea cu parerea. Orice comentariu este binevenit.

Link spre comentariu
Vizitator Adyta

Am reusit sa fac un montaj experimental cu sursa de la primul post, sunt foarte multumit. Am supt din ea 1.95A la o tensiune de 5V timp de aproximativ 1.5 ore. Foarte foarte stabila.Am folosit experimental 1*2N3055 care se cam incinge, dupa aceea un BUV47 care pot spune ca fierbe, dogorea radiatorul de la 15...20cm. Diferenta in mare intre ele ar fi ca 2N3055 suporta un curent de 15A/115W iar BUV47 un curent de 9A/90W. Cred ca pana la urma optez pt varianat cu BUV pt ca arata estetic mai bine si automat ocupa mai putin spatiu. Osa fac 2 astfel de surse la care montez tranzistoarele pe acelas radiator (cu izolatori) si o sa ii pun ceva racire activa (un mic ventilator). Astept pareri din partea voastra. Bafta.

Link spre comentariu
Vizitator Adyta

Am terminat placutele pt doua surse, acum trebuie sa mai montez tranzistori de putere, sa gasesc o cutie pt sursa si sa cumpar 2 voltmetre de panou. Sursa din imaginile de mai sus o donez unui incepator care are nevoie de ea, decat placuta, fara tranzistorul de putere, potentiometrul de reglaj si transformator. Acum 2 imagini cu placutele terminate:

Link spre comentariu

PAI DE CE SA FOLOSESTI BUV-UL DACA FIERBE?foloseste ori 2n-ul ori TIP35...vei avea o siguranta mai mare...doar nu vrei sa pocneasca tranzistorul in timp ce alimentezi ceva....

Link spre comentariu
Vizitator Adyta

Ai dreptate, o sa trec dimineata pe la magazin si o sa iau TIP35 sau ceva din seria BD. Pot folosi 2*VUmetru la care am sa fac o scala noua si sa o gradez corespunzator cu shunt pt a face 2 Ampermetre pana la aproximativ 3A? Nu imi trebue o gradatie super exacta. O seara buna.

Link spre comentariu
Vizitator Adyta

Mc. pt. raspuns, am rezolvat deja problema. Am inlocuit rez de 0,15ohm cu una de 0,47 si in paralel cu ea am montat un pot de 500 ohm astfel imi permite reglarea cutentului intr-o plaja mai mare. Pt limitarea totala caderea de tensiune pe rezistorul respectiv trebue sa depaseasca 300mV. O zi buna.

Link spre comentariu
Vizitator Adyta

PAI DE CE SA FOLOSESTI BUV-UL DACA FIERBE?foloseste ori 2n-ul ori TIP35...vei avea o siguranta mai mare...doar nu vrei sa pocneasca tranzistorul in timp ce alimentezi ceva....

:nas: Am probat acum cateva minute tranzistori la scurtcircuit, (am intrerupt coneziune pinului 2 al LM723, deci fara protectie la scurt si:) la tensiunea NORMALA DE 23,8V/2,3A pe care ii am de la traf, cresc intensitatea absorbita la 3,6A (atat suporta traful cu o cadere de tensiune de la 28,7V dupa filtraj la 21,9, asta in cazul in care traful debiteaza pe u secundar o tens de 22Vca) si surpriza 2N3055 face poc dupa vro 7...9 secunde.............BD249 face poc cam in 12...15 sec..... iar BUV47 face poc dupa aprox 1,25..1,30 sec, acesta avind tensiunea masurata de 20,8V intre colector si emitor............ DECI CRED CA FOLOSESC PT SURSA BUV47.Am stricat tranzistori astia experimental pt a alege varianta ce mai buna practic pt sursa mea. O zi buna.
Link spre comentariu

pai vad ca BUV-urile au pocnit imediat......si tu le folosesti tot pe astea?in fine...poate nu am inteles eu cum e cu testele astea(de obicei,e bine sa cauti un datasheet si sa te orientezi dupa graficul S.O.A. al tranzistorului care vrei sa il pui in circuit,iar la nevoie bagi 2 sau chiar mai multi in paralel....bafta oricum.....poate pui niste poze cand e gata...

Link spre comentariu
Vizitator Adyta

Ohhh da scuze, am facut o gresala la BUV era vorba de1,25 min. Din cauza ca eram putin emotionat te la teste.Cu siguranta pun poze, dar astept sa soseasca cutia, nu am avut si am luat una prin comanda. Bafta.

Link spre comentariu
  • 5 săptămâni mai târziu...

pui în paralel câteva rezisten?e de 5w, ?i-ai dres busuiocul!!!ba?ca, ai avea avantajul c? dac? se afum? vre-o rezisten??, o po?i g?si mai u?or decât una de 0.15 ohmi la 10 w...î?i las ?ie bucuria s? faci calculele... ai nevoie doar de formula rezisten?elor în paralel... succes!!!(un sfat: nu lipi de cablaj rezisten?ele alea, c? încingi placa, fie le plantezi distan?at de cablaj, eventual cu izolatoare de por?elan, fie le pui pe o bucat? de aluminiu, ?i vii la cablaj cu 2 fire cât mai groase... 1-1,5 mm!!!)

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări