Liviu M Postat Martie 28, 2009 Partajează Postat Martie 28, 2009 Dupa parerea mea, problema ta cea mai mare o sa fie la nivelul semnalului de convertit (tensiunea de pe rezistenta serie suplimentara introdusa de tine). Cam care e curentul prin sonda? Legat de variatia resistentei cuprului cu temperatura, cred ca cirip a vrut sa spuna ca deltaR = deltaT*theta*R0, unde deltaR = variatia resistentei,deltaT = variatia temperaturii,theta = coeficientul de temperatura ala zis mei sus de [b]cirip[/b],R0 = rezistenta la temperatura temperatura mai mica Link spre comentariu
cirip Postat Martie 29, 2009 Partajează Postat Martie 29, 2009 Liviu M, Exact la ceva de genul care ai scris m-am referit si anume ca cuprul are un coeficient de variatie cu temperatura a rezistivitatii mult mai mic decat materialul ala termosensibil din care e facuta rezistenta sondei. O fi ceva gen PT100. Dar avand in vedere ca eu nu inteleg functionarea unei sonde, ii las pe altii sa-si ofere ajutorul Totusi, daca sonda aia are contact electric permanent cu masa motorului si esti sigur ca e de tip rezistiv, incearca chestia asta. [attachment=0]SondaTemp.GIF[/attachment] Spor! Cirip Link spre comentariu
Liviu M Postat Martie 29, 2009 Partajează Postat Martie 29, 2009 @cirip: cred ca schema ta nu functioneaza, ca el o sa masoare tensiunea da' nu stie curentul, asa ca nu poate calcula rezistenta sondei. Si pe el asta-l intereseaza sa afle la sfarsit.Daca am inteles eu bine, el voia sa masoare (diferential) tensiunea de pe rezistenta externa serie. Stiind tensiunea de alimentare (ma rog, desi pare cunoscuta, am senzatia ca nu e chiar asa, ca din cate stiu eu variaza destul de tare), tensiunea pe rezistenta externa si valoarea rezistentei, poate calcula destul de usor rezistenta sondei.Mie ideea mi se pare "fezabila". Ce nu-s eu sigur e ca implementarea e chiar asa de usoara. Da' de data asta s-ar putea ca problema sa fie la mine. Link spre comentariu
cirip Postat Martie 29, 2009 Partajează Postat Martie 29, 2009 @cirip: cred ca schema ta nu functioneaza, ca el o sa masoare tensiunea da' nu stie curentul, asa ca nu poate calcula rezistenta sondei. Si pe el asta-l intereseaza sa afle la sfarsit. Rezistenta sondei se calculeaza cu formula R1=R3/(U_bat/U_sonda-1), in care:R1 = R sondaR3 = Rezistenta suplimentara care trebuie determinata in fct de caracteristicile sondeiU_bat = tensiunea bateriei masiniiU_sonda = tensiunea masurata cu voltmetrulFormula am determinat-o prin simpla aplicare a legilor Kirkhoff si Ohm.Deci? Se poate sau nu se poate determina rezistenta sondei? :)Alegand convenabil R3 si folosind o scala gradata corespunzator la voltmetrul analogic, se poate determina temperatura. Daca foloseste procesor, toata conversia/scalarea o face procesorul.Cirip Link spre comentariu
Liviu M Postat Martie 29, 2009 Partajează Postat Martie 29, 2009 Ups .Am scris inainte (ma rog, fara) sa ma gandesc. Link spre comentariu
Vizitator Alioshag Postat Martie 29, 2009 Partajează Postat Martie 29, 2009 exact ceea ce spuneai tu Cirip(in ultimele doua postari) vreau sa construiesc, principiul a ceea ce ziceam este cel din poza. nu stiu daca ai construit special poza sau daca ai gasit ceva informatii despre acest subiect pe internet; daca da te rog trimite si mie un link. orice sonda de apa are contact cu masa motorului ea fiind infiletata pe blocul motor, si are contact direct cu apa din motor la unul din capetele ei. referitor la afirmatia facuta de mine ca nu cunosti cum functioneaza o sonda, sper ca nu te-ai suparat pe mine; Ok, dar cum vrei sa masori temperatura daca nu folosesti un element sensibil la temperatura? din citatul de mai sus asta reiesea. Link spre comentariu
Vizitator Alioshag Postat Martie 30, 2009 Partajează Postat Martie 30, 2009 o imbunatatire necesara ar fi alimentarea sistemului cu o tensiune stabilizata, deoarece in timpul mersului unui motor tensiunea de la bornele bateriei se modifica in functie de acceleratie; valabil pentru orice baterie incarcata de un alternator + releu de incarcare.stiu ca la motociclete unui prieten tensiunea maxima de pe releu ajungea pana la 14,2V; in cazul meu nu am masurat cum sta treaba. Link spre comentariu
MifTy Postat Martie 31, 2009 Partajează Postat Martie 31, 2009 Salutare,as avea nevoie de un rezistor cu stabilitate mare dpdv termic, un fel de opus al termistorului,as vrea sa'l inseriez cu o sonda de apa motor diesel, pentru a citi tensiunea de pe el cu ajutorul unui CAN,sunt incepator in ale electronicii, ma poate ajuta si pe mine cineva, exista asa ceva?sau vb despre lucruri SF?si daca exista si stiti unde as putea gasi va rog sa ma anuntati si pe mn, eventual sa imi dati un cod al acestui produs.pân? la urm?, tu vrei rezisten?e stabile termic, nu??sau vrei s? afli cum s? interfa?ezi sonda de ap? cu un microcontroller???sau vrei s? înlocuie?ti ?i sonda, nu numai "ceasul" de bord defect????s-ar putea ca "ceasul" s? fie un banal mili sau microampermetru, ?i gata... iei unul cu aceea?i sensibilitate ?i acelea?i dimensiuni, ?i s-a terminat balul...sonda ce scoate, tensiune sau curent propor?ional cu temperatura???pentru c? ai putea pur ?i simplu folosi un icl 7106/7107... Link spre comentariu
Vizitator Alioshag Postat Martie 31, 2009 Partajează Postat Martie 31, 2009 pân? la urm?, tu vrei rezisten?e stabile termic, nu?? exact, si ma intrebam daca exista asa ceva si daca unele sunt mai stabile decat altele sau vrei s? afli cum s? interfa?ezi sonda de ap? cu un microcontroller??? mie solutia propusa de mine mi se pare cea mai eleganta. sau vrei s? înlocuie?ti ?i sonda, nu numai "ceasul" de bord defect???? sonda as vrea sa ramana la locul ei s-ar putea ca "ceasul" s? fie un banal mili sau microampermetru, ?i gata... iei unul cu aceea?i sensibilitate ?i acelea?i dimensiuni, ?i s-a terminat balul... inca nu m-am gandit cum as putea sa-i masor sensibilitatea; intradevar, principiul lui de functionare este acela al unui ampermetru analogic un ceas original de la Class costa foarte mult, eu consider ca o suma de cel mult 50-60 Lei imi va fi de ajuns sa construiesc sistemul si totodata ar fi si o realizare inginereasca interesanta. sonda ce scoate, tensiune sau curent propor?ional cu temperatura??? sonda isi modifica rezistenta in functie de temperatura apei; mai exact rezistenta scade odata cu cresterea temperaturii. pentru c? ai putea pur ?i simplu folosi un icl 7106/7107... ori ca folosesc CAN-ul unu controller, ori ca folosesc un icl7106/7107, cred ca e acelasi lucru; in schimb cu icl7106/icl7107 nu am mai lucrat si s-ar putea sa ma lovesc de alte probleme. circuitele astea sunt programabile(partea care se ocupa de display; sa zicem ca in loc de acel lcd gen 7 segment display as dori sa fol un bargraph), sau stiu sa afisesze doar pe un lcd 7 segment standard? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum