marianjoita Postat Martie 25, 2009 Partajează Postat Martie 25, 2009 am o centrala pe lemne din fonta. In ultima perioada pe elementele din fonta s-a depus o substanta neagra, lucioasa, gudron cred. Din cauza acesteia centrala nu mai are tiraj. Am incercat sa o indepartez cu ajutorul periei de sarma dar este elastica si se intinde ca guma. Ma poate sfatui cineva cum pot scapa de ea? Link spre comentariu
Vizitator Dek Postat Martie 26, 2009 Partajează Postat Martie 26, 2009 Incearca cu pastile de naftalina.Ar trebui sa dizolve gudronul depus..... Link spre comentariu
Blind Postat Martie 26, 2009 Partajează Postat Martie 26, 2009 Cumva ai bagat la foc si mase plastice? Daca da, asta sunt depunerile de pe cos. Imi povestea cineva la tara de o alta persoana care a pus p foc intr-o iarna cam mult plastic iar in primavara a trebuit sa refaca soba, deoarece se infundase (culmea e ca o refacuse in vara anului trecut) Link spre comentariu
marianjoita Postat Martie 26, 2009 Autor Partajează Postat Martie 26, 2009 nu am bagat deloc mase plastice, dar lemnele au fost cam umede. depunerile nu sunt pe cos ci pe pereti si elementi. credeti ca naftalina ar putea sa indeparteze depunerile? daca da, cum sa o folosesc? Link spre comentariu
bassbox Postat Martie 26, 2009 Partajează Postat Martie 26, 2009 Nu cumva pompa de recirculare merge continuu,chiar si cand apa are sub 40-50 grade C? Link spre comentariu
marianjoita Postat Martie 26, 2009 Autor Partajează Postat Martie 26, 2009 pompa pleaca la 40 de grade, asa este setata unitatea de comanda Link spre comentariu
alex mm Postat Martie 31, 2009 Partajează Postat Martie 31, 2009 mai ai ceva sanse trebuie sa pui cam cateva kilograme de coji de cartofi care contin amidon si va dizolva gudronul , sau sa bagi pe foc lemne de esenta moale molid de exemplu .Seteaza pompa de circulatie la 65 grd.C Numai bine Alex mm . Link spre comentariu
Vizitator nanu111 Postat Aprilie 1, 2009 Partajează Postat Aprilie 1, 2009 am o centrala pe lemne din fonta. In ultima perioada pe elementele din fonta s-a depus o substanta neagra, lucioasa, gudron cred. Din cauza acesteia centrala nu mai are tiraj. Am incercat sa o indepartez cu ajutorul periei de sarma dar este elastica si se intinde ca guma. Ma poate sfatui cineva cum pot scapa de ea?nu are legatura cu pompa sau altcevasingura problema majora cum am mai spus e LEMNELE udeai spus si tu asta nici eu nu am avut lemne uscate anul trecut si mam invatat minteam si varuit din noue crima ce mai! Link spre comentariu
Vizitator nanu111 Postat Aprilie 1, 2009 Partajează Postat Aprilie 1, 2009 naftalina pun si acum ca ajuta la curatarea elementilor , dar mai mult la partea aceea mai moale nu aia ca zmoaladar prin flacara se topeste si se duce elementii se curata mai usor cind e foc in centralainchizi ochii putin la fum dar....functioneaza nu stiu daca exista centrala pe lemne sa nu scoata putin fum atunci cand bagi lemne eu fac asa : le introduc pe usa de jos si astfel scap de fum si mereu le pun cind e flacara sau jardaca in soba sint lemne care fumega si mai pui si altele nu faci decat mai mult fum sau sa stingi siultimul carbune care mai e pe acolo si asa se face si mai mult gudron pe elementiincearca cu lemne ceva mai uscate si sa le bagi pe jos Link spre comentariu
obywan Postat Aprilie 15, 2009 Partajează Postat Aprilie 15, 2009 naftalina pun si acum ca ajuta la curatarea elementilor , dar mai mult la partea aceea mai moale nu aia ca zmoaladar prin flacara se topeste si se duce elementii se curata mai usor cind e foc in centralainchizi ochii putin la fum dar....functioneaza nu stiu daca exista centrala pe lemne sa nu scoata putin fum atunci cand bagi lemne eu fac asa : le introduc pe usa de jos si astfel scap de fum si mereu le pun cind e flacara sau jardaca in soba sint lemne care fumega si mai pui si altele nu faci decat mai mult fum sau sa stingi siultimul carbune care mai e pe acolo si asa se face si mai mult gudron pe elementiincearca cu lemne ceva mai uscate si sa le bagi pe jos Gudronul apare atunci cand se lucreaza cu temperaturi mici in centrala(sub 65 grade) si exista diferente mari de temperatura intre tur si retur. Chiar daca turul pleaca la temp. de 65 grade, daca returul este rece nu ai cum sa scapi de aparitia gudronului. pentru a preveni aparitia se monteaza un by-pass intre tur si retur pentru mari temperatura apei care vine pe retur si in acest fel "miezul" centralei ramane fierbinte lucru care duce la o functionare fara depuneri de gudron(sau cel putin in cantitati minime). exista si centrale care nu scot fum cand este deschisa usa de alimentare cu lemne. Sunt cele care functioneaza pe principiul gazeificarii lemnului si au un ventilator care fie baga aer in camera de ardere(cu ventilator) fie absorb gazele arse si fumul din camera de ardere(cu exhaustor). La cel din urma cand se deschide usa, ventilatorul(exhaustorul) ramane in functiune si absoarbe fumul astfel ca in camera centralei nu iese nimic cu conditia sa existe un tiraj bun al cosului. Mai exista un motiv care duce la aparitia gudronului si anume cosul din tabla neizolat. Link spre comentariu
blazeu Postat Februarie 8, 2010 Partajează Postat Februarie 8, 2010 Exact, obywan; eu nu am folosit decat lemne uscate si tot mi s-a depus gudron, deoarece focul e prea slab (persoana care are grija de foc e varstnica si fie nu poate, fie nu vrea - din "spirit de economie" - sa incinga focul prea tare). Mentionez ca am circuit de by-pass cu pompa proprie, insa pompele nu au automatizare, functionand continuu, focul intrerupandu-se peste noapte - si cand batrana mai uita, sau i se pare ei ca e destul de cald. Prefer sa las apa sa circule chiar daca e rece, altfel exista riscul sa inghete pe unde e mai frig (am avut o experienta neplacuta cu un calorifer de fonta, care avea 2-3cm de apa pe fundul elementilor si care a crapat, desi teoretic apa avea unde se "umfla" in momentul inghetului; e drept ca doar un element, dar a trebuit sa desfac radiatorul ala si sa-i inlocuiesc elementul spart). Care ar fi efectul naftalinei (se evapora si condenseaza pe gudron, il inmoaie, il descompune?) Intreb deoarece una din problemele de exploatare a cazanelor e coroziunea (si fonta e relativ stabila, corodandu-se greu in conditii normale).Multumiri anticipate! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum