Vizitator Postat Decembrie 7, 2009 Partajează Postat Decembrie 7, 2009 ...Acum sa ma intorc la schema lui ioannis: avand 321 V in anodul finalei nu trebuia alt Ra? Undeva apropiat de 4K?...Domnule bogdan69 desigur sesizarea dumneavoastra este pertinenta pt regimul dat de lucru si tipul finalei sint necesari asa cum bine spuneti 4k,dar daca o sa cititi cu atentie intreg postul veti vedea cum de sa ajuns la 2k5 (asta a avut ioannis la dispozitie !).In concluzie daca la o data ulterioara domnul ioannis va schimba finala 6L6 cu EL34 sau ceva similar se poate spune ca va cadea pe impedanta cuvenita. Link spre comentariu
bogdan69 Postat Decembrie 28, 2009 Partajează Postat Decembrie 28, 2009 cu intarziere, intradevar, dar nu am uitat de subiect. Eu vorbeam de 4k deoarece am vazut ca a folosit tensiunea de 321V. Nu era mai simplu sa foloseasca 250V tensiune anodica si "cadea" pe Ra de 2,5K cat are traful de iesire? Asta tinand cont de foaia de catalog a tubului. Eu am realizat traful de iesire asa cum am spus mai sus. Ca inductanta am obtinut 11H, asta din cauza tolelor(banuiesc), care nu sunt foarte bune, provin din trafuri de UPS. Pe osciloscop sinusoida este curata cam de la 55Hz. Mai jos de 55Hz sinusoida se deformeaza in partea de sus, ajungand la frecvente foarte joase sa intoarca varful. De ce? Pentru test am avut semnal sinusoidal din generator 750mV( reglat la fel ca CD-playerul pe care il folosesc si care are pe iesire 750mV). Mentionez ca tensiunea pe lampa este 236V intre catod si anod si 248 intre masa si anod. Curentul prin tub 75mA, iar grila la 230V. Astept sfaturi! Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 28, 2009 Partajează Postat Decembrie 28, 2009 ... Astept sfaturi!Incercati reactia(negativa !) in catod(prin intermediul infasurari de sarcina) daca sinteti in situatia SE ,astfel veti obtine o sinusoida curata pe la 30Hz daca acum o aveti la 55Hz...,desigur veti pierde ceva din sensibilitate nu va mai fi suficient 750mV,probabil vor fi necesari 1,5v in aceleasi conditii...,nu stiu ce reactii-negative mai aveti sau cum va reglati cistigul ?,oricum daca veti folosi reactia in catod-finala trebuiesc regindite orice alte bucle de reactie(cel mai bine este sa decuplati orice alt gen de reactie-negativa in bucla,pot ramine numai reactiile-negative locale pe etaj). Link spre comentariu
bogdan69 Postat Decembrie 28, 2009 Partajează Postat Decembrie 28, 2009 Din pacate nu am cunostintele necesare sa calculez ce valoare trebuie sa aiba condensatorul din reactia negativa R3( fac referire la topicul cu reactii negative in SE). Daca puteti sa-mi spuneti ce valoare sa pun v-as ramane recunoscator, cu toate ca nu imi place sa pun in orb asa ca, daca nu e efortul prea mare, explicati-ne si cum se calculeaza aceste reactii negative. Daca e necesar reamintesc, Ra 2,5k, Zs=8Ohmi. Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 28, 2009 Partajează Postat Decembrie 28, 2009 Sa presupunem ca in catodul lapi finale am o rezistenta Rk ohmi reactanta capacitiva la frecventa minim redata(amplificata) de etajul final se ia in calculul Xc(reactanta capacitiva) astfel incit Xc sa satisfaca conditia Xc=1/10Rk pina la Xc= 1/20Rk un raport mai mare fiind deja excesiv. In practica se va gasi o valoare de 470micro-farazi pina la 2200micro-farazi mai mult sau mai putin- functie de valoarea Rk si unde ne situam in plaja data.Asadar un 1000uF-1500uF-2200uF poate fi o valoare utilizata,ar mai trebui spus urmatorul lucru ca acest condensator poate fi dublat(sa aiva in paralel si o capacitate mai mica nepolarizata 1uF-10uF) pt eventualitatea cind armaturile electroliticului au o componenta inductiva mare la frecvente mai ridicate(electrolitic de proasta calitate)...In rest nu vad ce vreti sa calculati la un traf de iesire dat(existent deja in montaj),trebuie sa aduceti decit faza corespunzatoare reactiei negative ( proces care oricum se obtine usor prin inversarea capetelor infasurarilor din primar sau secundar-probabil nu cunoasteti sensul acestor infasurari si-sau care din capete reprezinta inceputul sau sfirsitul lor).In principiu daca aceasta infasurare ar fi separata raportul ei de transformare raportat la infasurarea anodica trebuie sa fie Nr=1/20Na , unde "Na"=este numarul total de spire al infasurari anodice si Nr=numarul de spire al infasurari de reactie(si asta numai pentru un compromis optim=adica sa nu prostim prea mult cistigul in tensiune al etajului final si sa avem totusi o reactie negativa eficienta-care sa isi atinga scopul propus ,asadar este daca vreti tot o arta a compromisului eficient...). Link spre comentariu
blue Postat Decembrie 28, 2009 Partajează Postat Decembrie 28, 2009 In principiu reteaua de reactie negativa GLOBALA este un atenuator de tensiune cu atenuare progresiva functie de frecventa ,aceasta din cauza capacitatilor , calculul practic, in lipsa unui program ,este doar un exercitiu de rabdare... Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 28, 2009 Partajează Postat Decembrie 28, 2009 In principiu reteaua de reactie negativa GLOBALA este un atenuator de tensiune cu atenuare progresiva functie de frecventa ,...Nu inteleg(exprimarea="atenuator de tensiune cu atenuare progresiva"?! ) ! dar ma rog...,___fixeaza cistigul la o valoare data,ce este peste in bucla deschisa nu mai conteaza ca amplitudine va ramine la cistigul fixat ce este sub cistigul fixat in bucla deschisa se va manifesta ori cum,asadar linearizeaza raspunsul intr_un spectru de fregvente dat(audio) atit cit poate ! si are ce lineariza !(daca cistigul in bucla deschisa pt o frecventa data este mai mic decit raportul fixat chiar cu reactie negativa se va manifesta oricum aceasta situatie).Reactia negativa globala sau nu diminueaza cistigul mai mult sau mai putin(intr_un rapord dat dar fix) in favoarea linearitati...Cu alte cuvinte daca am o curba oarecare de raspuns in bucla deschisa-trag o linie orizontala sub aceasta curba astfel incit sa obtin un raspuns linear de la frecventa minima pe care mi_o propun pina la frecventa maxima pe care mi_o propun ,sau ma rog cu o nelinearitate acceptabila la capete ....(cu rosu raspunsul in raport cu frecventa in bucla deschisa=fara reactie negativa/ cu verde raspunsul in raport cu frecventa in bucla inchisa=reactie negativa/ conf.fig.). Link spre comentariu
bogdan69 Postat Decembrie 28, 2009 Partajează Postat Decembrie 28, 2009 Multumesc foarte mult pentru raspuns. Chiar daca voi parea prost de tot mai cer niste lamuriri. Formula reactantei este Xc=1/2xpixC ( unu supra 2ori pi ori C). In cazul nostru ce frecventa luam in calcul? Caz particular in catodul lampii finale am 180 Ohmi. Imi cer scuze daca par greu de cap, dar asta e. Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 28, 2009 Partajează Postat Decembrie 28, 2009 Pai domnule Xc este 1/omegaC ,omega ala mai contine si frecventa NU numai pe 2pi(ca nar mai fi omega !,NU?),frecventa de care intrebi este aia minima sa zic 20-30Hz...da ?... Uite aici ceva il poti si calcula usor... http://yo7kaj.oltenia.ro/TechnicalPages/Reactanta.html da jos "Reactanta.exe" si cu asta basta, calculezi orice Xc rapid... Link spre comentariu
bogdan69 Postat Decembrie 28, 2009 Partajează Postat Decembrie 28, 2009 Scuze, scuze, am dactilografiat gresit. Binenteles ca e 1/2pixfxC. Din cauza asta am si intrebat de frecventa. Inca o data scuze pentru greseala grosolana.Din ce am inteles eu, avand in catod 180 de ohmi, ca sa respect relatia 1/10Rk-1/20Rk imi trebuie un C intre 300 si 600 micro, luind in considerare f=30 Link spre comentariu
bogdan69 Postat Decembrie 28, 2009 Partajează Postat Decembrie 28, 2009 Cred ca acum am inteles cum vine treaba. multumesc si pentru calculatorul de reactante .Ce sa fac, am luat legatura cu electronica doar de cativa ani si am multe lacune in cunostinte, inca. Tot ce am acumulat pana acum e informatie haotica si , de cele mai multe ori, sunt luate de aici de pe acest forum.Forum pe care am intrat intamplator acum ceva timp Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 28, 2009 Partajează Postat Decembrie 28, 2009 ...Din ce am inteles eu, avand in catod 180 de ohmi, ca sa respect relatia 1/10Rk-1/20Rk imi trebuie un C intre 300 si 600 micro, luind in considerare f=30Da !,470uF/35-50V electrolitic(plusul la catod) pt aceasta situatie sa zic, dar mai adauga si unul nepolar(fix) de 2,2uF(sau ma rog cit ai tu prin piese...) in paralel pt considerentele expuse anterior... Link spre comentariu
bogdan69 Postat Decembrie 28, 2009 Partajează Postat Decembrie 28, 2009 Da, exact asa m-am gandit. Avand in vedere valoarea standardizata de 470 micro. Si nu am uitat nici de nepolarizatul de 2,2.Inca o data multumesc pentru lectie si... tin aproape! Link spre comentariu
blue Postat Decembrie 29, 2009 Partajează Postat Decembrie 29, 2009 In principiu reteaua de reactie negativa GLOBALA este un atenuator de tensiune cu atenuare progresiva functie de frecventa ,...Nu inteleg(exprimarea="atenuator de tensiune cu atenuare progresiva"?! ) ! dar ma rog...,___fixeaza cistigul la o valoare data,ce este peste in bucla deschisa nu mai conteaza ca amplitudine va ramine la cistigul fixat ce este sub cistigul fixat in bucla deschisa se va manifesta ori cum,asadar linearizeaza raspunsul intr_un spectru de fregvente dat(audio) atit cit poate ! si are ce lineariza !(daca cistigul in bucla deschisa pt o frecventa data este mai mic decit raportul fixat chiar cu reactie negativa se va manifesta oricum aceasta situatie).Reactia negativa globala sau nu diminueaza cistigul mai mult sau mai putin(intr_un rapord dat dar fix) in favoarea linearitati...Cu alte cuvinte daca am o curba oarecare de raspuns in bucla deschisa-trag o linie orizontala sub aceasta curba astfel incit sa obtin un raspuns linear de la frecventa minima pe care mi_o propun pina la frecventa maxima pe care mi_o propun ,sau ma rog cu o nelinearitate acceptabila la capete ....(cu rosu raspunsul in raport cu frecventa in bucla deschisa=fara reactie negativa/ cu verde raspunsul in raport cu frecventa in bucla inchisa=reactie negativa/ conf.fig.).Eu am scris retea, nu de efectul reactiei negative, iar aceasta este de regula un atenuator in gama cu rezistorul terminal in catod si cum exista si un condensator paralel sau serie RC, este clar ca atenuarea nu mai este constanta cu frecventa deci tensiunea (procentul) de reactie este mai mare spre frecventele superioare (progresiv)! Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 29, 2009 Partajează Postat Decembrie 29, 2009 Eu am scris retea, nu de efectul reactiei negative, iar aceasta este de regula un atenuator in gama cu rezistorul terminal in catod si cum exista si un condensator paralel sau serie RC, este clar ca atenuarea nu mai este constanta cu frecventa deci tensiunea (procentul) de reactie este mai mare spre frecventele superioare (progresiv)!Blue discutam de un amplificator cu raspuns liniar pentru un spectru de frecvente dat ?,sau NE-liniar... ?Acel condesator de care faci vorbire NU modifica cistigul amplificatorului cu raspuns liniar in bucla inchisa(cu reactie negativa) pentru un spectru de frecvente dat(acest cistig trebuie sa ramina constant in tot spectrul de lucru). Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum