Vizitator zamolxe3000 Postat Martie 25, 2009 Partajează Postat Martie 25, 2009 Salut,Eu ma ocup cu forajul puturilor de apa si am nevoie de o idee care sa imi usureze mult munca, adica ideei am si eu dar nu stiu sa le pun in practica. Problema este urmatoarea, am nevoie de un dispozitiv care sa faca 2 lucruri:1 sa imi detecteze adancimea la care este luciul apei intr-un put (diam int put 90-125mm, material PVC) ceea ce este destul de usor de facut 2 sa imi detecteze atunci cand il introduc in apa adancimea la care se afla fundul putului (problema este ca in timp puturile se nisipeaza pe fundul lor se depunandu-se un strat de nisip iar eu trebuie sa stiu cat de mare este acest strat de nisip stiind bineinteles adancimea totala a putului)Acum acest lucru il facem introducand o sfoara cu o greutate la capat si atunci cand se slabeste sfoara teoretic am dat de funul putului dar eu vreau ceva mai exact.Cine imi poate da o idee?Am facut un dispozitiv care atunci cand gaseste luciul de apa imi suna o sonerie de usa(e foarte simplu la capatul unui fir am pus soneria(cu baterii) iar celalat capat il introduc in apa si cand atinge apa se inchide circuitul si suna soneria) cum sa fac insa un dispozitiv sa imi sune numai atunci cand gaseste fundul putului? Link spre comentariu
radhoo Postat Martie 25, 2009 Partajează Postat Martie 25, 2009 banuiesc ca tevile PVC sunt perfect drepte.cam care ar fi limita de adancime la care ar trebui sa mearga un masurator? Link spre comentariu
rimache Postat Martie 25, 2009 Partajează Postat Martie 25, 2009 De ce nu incerci cu o ruleta cu laser sau cu ultrasunete? Link spre comentariu
bogdan_ Postat Martie 25, 2009 Partajează Postat Martie 25, 2009 pai nu ai putea sa pui pe fundul dispozitivului un buton care se apasa sub greutatea dispozitivului cand atingi fundul apei? si butonul legat la o alta sonerie. Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 25, 2009 Partajează Postat Martie 25, 2009 Cred ca cel mai simplu ar fi o funie de canepa de care legi o piatra.Omenirea a folosit metoda asta vreme de mii de ani. Cobori funia, simti cand piatra atinge fundul gropii, pe urma scoti funia si masori bucata uscata si bucata umeda. In felul asta obtii adancimea pana la luciul apei si adancimea totala. Link spre comentariu
Vizitator Alioshag Postat Martie 26, 2009 Partajează Postat Martie 26, 2009 De ce nu incerci cu o ruleta cu laser sau cu ultrasunete?referitor la aceste rulete, stiu ca unele dintre ele pot trece si prin geam cu fascicolul laser si returneaza lungimea corecta; nu stiu daca pot trece si prin apa.apropos daca ai de gand sa achizitionezi asa ceva, fratele meu a cumparat o masina de gaurit cu acumulator si a primit o astfel de ruleta gratis, da e de tot c***tu'; nu mai tin minte ce marca e, cred ca un Black'n Decker.in germania am lucrat cateva luni la o firma de constructii si inginerul nostru avea o astfel de ruleta(care masura inclusiv prin sticla) si era foarte precisa; dar nu cred ca era primita cadou la un obiect cumparat. Link spre comentariu
cristi666 Postat Martie 27, 2009 Partajează Postat Martie 27, 2009 domnule, faci in felul urmator: 1- iei o camera video subacvatica pe care o scufunzi pana vezi cu ea fundul putului.2- iei o sursa de lumina subacvatica un reflector, ceva sa iti lumineze sa filmezi cu camera3- faci tevi gradate din 2 in 2m pe care le mufezi una cu alta cu sigurante de fixare sa masori adancimea.stiu ca ma complic cam mult, mi s-a mai spus asta, dar e si asta o solutie, numai bine. Link spre comentariu
Vizitator zamolxe3000 Postat Martie 27, 2009 Partajează Postat Martie 27, 2009 banuiesc ca tevile PVC sunt perfect drepte.cam care ar fi limita de adancime la care ar trebui sa mearga un masurator?pai uzual limita ar fi 100 m adancime, dar nu m-as supara sa pot masura si adancimi mai mariDe ce nu incerci cu o ruleta cu laser sau cu ultrasunete?m-am gandit si eu la asta dar din ce mi s-a spus in magazine, aceste rulete nu masoara prin apa. acum ce sa zic, mai intreb si la alte magazine..... poate, poate Link spre comentariu
Vizitator zamolxe3000 Postat Martie 27, 2009 Partajează Postat Martie 27, 2009 Cred ca cel mai simplu ar fi o funie de canepa de care legi o piatra.Omenirea a folosit metoda asta vreme de mii de ani. Cobori funia, simti cand piatra atinge fundul gropii, pe urma scoti funia si masori bucata uscata si bucata umeda. In felul asta obtii adancimea pana la luciul apei si adancimea totala. cam asa facem si noi acum ( in plus avem sfoara masurata si insemnata) dar eu vreau ceva sa fie mai practic mai usor de folosit si sa fie mai exact, cand lasi sfoara 70 de m in jos prin apa se uda si devine grea si te cam pacaleste in sensul ca ea tot trage in jos fiind grea din cauza apei. si te poati pacali usor cu privire la adancimea putului.pai nu ai putea sa pui pe fundul dispozitivului un buton care se apasa sub greutatea dispozitivului cand atingi fundul apei? si butonul legat la o alta sonerie. da teoretic se poate practic e mai greu de realizat am incercat cu un electrician sa facem ceva asemanator si nu iese suna de cand atinge apa tot timpul, am incercat sal reizolam dar rezultatul a fost cam acelasi.Acum mam gandit la alta solutie, sa introduc in put un senzor de presiune. Stiind cu ce presiune apasa o coloana de un metru de apa sarputea calcula usor cata apa e in put si nici nu tear pacali pt ca indiferanta cat din cablu lasi in put can ajunge pe fund nu mai creste presiunea.Aveti ideee cum sa fac sau de unde se ia partea care citeste datele trimise de senzor? am vazut fel si fel de modele de astefel de senzori puteti sa imi recomandati ceva anume? Link spre comentariu
dem3ntor Postat Martie 27, 2009 Partajează Postat Martie 27, 2009 pai, sa nu mai izolezi intrerupatorul, cumpara o sonerie fara fir, modifica butonul de sonerie si da-i drumul in put cu un fir de undita, si gata numai sa bata la distanta aia si prin apa. :)de asemenea poti face 2 mosoare cu fir de undita la care atasezi 2 manivele si cu numaratoare ca cele de la contoare electrice a.i. atunci cand prima sonerie (ce-a de adancimea putului) a inceput sa sune, o cobori de a 2-a care sa iti spuna adancimea pana la nivelul apei. pui aceel numaratoare in asa fel incat sa indice metri, tre sa te joci nu niste roti dintate sau curele de la partile mecanice de la casetofoane!Sper ca te-am ajutat! Link spre comentariu
Vizitator cylly Postat Noiembrie 25, 2009 Partajează Postat Noiembrie 25, 2009 pai nu ai putea sa pui pe fundul dispozitivului un buton care se apasa sub greutatea dispozitivului cand atingi fundul apei? si butonul legat la o alta sonerie.cea mai simpla meoda si cred ca cea mai buna Link spre comentariu
Marele Savant Postat Noiembrie 25, 2009 Partajează Postat Noiembrie 25, 2009 Cred ca la fel de simplu se poate masura cu un barometru. Link spre comentariu
Vizitator hidra Postat Martie 12, 2010 Partajează Postat Martie 12, 2010 Stiu ca e un topic vechi si poate nu ar trebui sa-l reinvii.Se ia un furtun transparent lung. Se monteaza in capatul lui o valva cu actionare mecanica astfel incat atunci cand declansatorul din capatul valvei atinge fundul sa inchida capatul furtunului si astfel apa care a intrat pe furtun sa ramana captiva acolo. Din acel moment oricat furtun ai introuce in putz nivelul in furtun nu ar mai creste.Se scoate furtunul si se masoara coloana de apa din el, aceia coincizand cu adancimea apei din putz. Restul e ca la funie.Valva poate fi confectionata la strungar pe un stutz cu un arc si o piedica actionata la presiune asemanator capcanelor de soareci dar protejata de o cusca cilindrica impotriva actionarii accidentale la contactul cu peretii fantanii Link spre comentariu
Spitfire Postat Martie 12, 2010 Partajează Postat Martie 12, 2010 Mai bine un cablu UTP(e gata marcat in metri si costa doar 50 bani/m), la capatul de jos se monteaza un senzor de umiditate(doua sarme infipte intr-un dop), iar la capatul de sus, un Darligton cu doi tranzistori, un led si o baterie.Cand se aprinde LED-ul, capatul de jos al cablului a atins luciul apei din put. Link spre comentariu
Sir_Vaska Postat Martie 20, 2010 Partajează Postat Martie 20, 2010 SalutToate metodele de mai sus sunt ori complicate ori ineficiente. Cea mai buna de pana acuma a fost ideea antica cu funia la capatul careia se agata un bolovan.Doar ca in loc de bolovan.... se poate folosi la capat o prajina mai lunga (din lemn?) decat se presupune a fi diferenta dintre luciul apei si fundul putului, cu greutate mai mare la capatul de jos. Astfel se elimina problema erorilor aparute din cauza udarii accidentale a funiei in cazul ca este slobozita la fund mai multa decat este necesar. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum