Hubrus Postat Martie 24, 2009 Partajează Postat Martie 24, 2009 Ma confrunt dinou cu o nelamurire...Ce stiu eu:- Impedanta Z = R+jX- Impedanta este rezistenta in curent alternativ (expicatie babeasca data de catre un profesor)- De prin problemele de la Circuite Electronice Fundamentale mai am transimpedanta care este Az = Vo/IiDar defapt ce este impedanta?! Unde apare ea in practica? Care e fenomenul in sine de impedanta intr-un circuit? Dar reactanta? Ea unde apare si cand? Ce este impedanta de iesire si impedanta de intrare si cand se tine cont de ele? Va multumesc!Cu stima,Vlad Link spre comentariu
tranzistor Postat Martie 24, 2009 Partajează Postat Martie 24, 2009 Pai din ce stiu eu:impedanta de intrare e rezistenta pe care o are un amplificator intre bornele de la intrare(de obicei e de 22kohm)impedanta de iesire,este rezistenta,pe care un amplificator debiteaza un curent,lurand in regim normal de functionare.De impedanta de iesire se tine seama mereu,ea este foarte importanta,daca este mai mica decat este proiectat ampliful nu este bine,fiind solicitat(se ajunge cat mai aproape de scurtcircuit,adica 0 ohm )si astfel se poate deteriora.Daca este mai mare,ampliful nu pateste nimic,dar tot nu functioneaza normal.Si am uitat ceva:un exempludaca ai un amplif.care iti debiteaza o putere de 100w pe o impedanta de 4 ohm daca il folosesti pe 2ohm va debita o putere aproape dubla,dar va fii im pericol,iar pe 8 ohm,va debita aproape 50w Link spre comentariu
Hubrus Postat Martie 24, 2009 Autor Partajează Postat Martie 24, 2009 @tranzistor: De impedanta de intrare si iesire se vorbeste doar la amplifuri? Link spre comentariu
tranzistor Postat Martie 24, 2009 Partajează Postat Martie 24, 2009 la altceva nu am mai auzit... Link spre comentariu
ratza Postat Martie 24, 2009 Partajează Postat Martie 24, 2009 Dar defapt ce este impedanta?! Unde apare ea in practica? Care e fenomenul in sine de impedanta intr-un circuit? Ce este impedanta de iesire si impedanta de intrare si cand se tine cont de ele? Impedan?a reprezint? exact ce a zis profesorul t?u, rezisten?a unei sarcini în c.a. la o anumit? frecven??. Apare în absolut orice montaj electronic alimentat. Se ?ine cont de impedan?a de intrare ?i cea de ie?ire pentru orice montaj. Ideal ar fi ca impedan?a de intrare s? fie infinit?, iar cea de ie?ire 0. Dar reactanta? Ea unde apare si cand? Reactan?a e face parte din impedan?? ?i determin? diferen?a de faz? dintre tensiune ?i curent. Apare oriunde exist? parte imaginar?, adic? sarcina nu e pur rezistiv?. De exemplu, impedan?a unei bobine e Z = R + jwL R e partea real?, rezisten?a v?zut? atît în c.c. (0Hz) cît ?i în c.a. jwL e partea imaginar?, reactan?a bobinei în c.a. Din p?cate nu mai ?in minte cum se calculeaz? unghiul de faz?, au trecut mai bine de 10 ani de cînd am folosit formulele astea. Link spre comentariu
nightmare Postat Martie 24, 2009 Partajează Postat Martie 24, 2009 Unghiul se calculeaza asa: fi=arctan (X/R). Impedanta e intr-adevar Z=R+jX. Daca X=0 sarcina e pur rezistiva, daca X>0 reactanta e inductiva, iar daca X<0, reactanta e capacitiva. X se calculeaza ca fiind XL-XC, unde XL=WL=2*pi*f*L e reactanta inductiva, iar XC=1/Wc=1/(2*pi*f*C) reactanta capacitiva. Valoarea in modul a impedantei este |Z|=radical(R^2+X^2). Link spre comentariu
Hubrus Postat Martie 25, 2009 Autor Partajează Postat Martie 25, 2009 Deci din formula impedantei trag concluzia ca in c.a., la un rezistor mai pot aparea (pe langa rezistenta) si efecte de capacitate si(sau) inductie. E corect ce zic?Reactanta este defapt "rezistenta" condensatoarelor si a bobinelor care nu au defapt o rezistenta dar totusi reusesc sa imi "pape" din tensiunea alternativa?Am zis asa pt ca daca luam un condensator .. asta nu are rezistenta, dar: Z = R+jX (R = 0)X = XL-XC (XL = 0)XC = 1/(2*pi*f*C) ... deci daca stiu frecventa pot calcula XC .. si atunci X = -XC ... iar Z = j(-XC)|Z|=radical(X^2) = XC ... deci valoarea impedantei la condensator este defapt reactanta acestuia => concluzia mea de mai devreme care spune ca un condensator are o "rezistenta" in c.a.Deci in c.a. impedanta e o rezistenta ce include pe langa rezistenta proprie (daca exista) si o reactanta ce apartine capacitatilor si inductiilor existente (sau aparute din diferite fenomene...motive etc) ... reactanta ce reprezinta tot o rezistenta dar la componentele ce inmagazineaza energie. Am tras bine concluzia? Link spre comentariu
nightmare Postat Martie 25, 2009 Partajează Postat Martie 25, 2009 In curent alternativ, condensatoarele si bobinele se comporta putin altfel. La condensator datorita schimbarii sensului curentului alternativ la fiecare jumatate de perioada, se schimba polaritatea armaturilor la fiecare perioada si deci se schimba campul electric dintre cele 2 armaturi, facand ca circuitul sa se inchida prin condensator. I=Imax*sin (w*t) si U=Umax*(wt-pi/2). Tensiunea este defazata in urma curentului cu pi/2 in cazul unui condensator alimentat in curent alternativ. La o bobina datorita curentului variabil prin bobina apare o tensiune autoindusa. U'= -L(delta I/delta t). Tensiunea aplicata la borne fiind U=Umax*sin(w*t), aplicand legea lui Kirchhoff pe ochiul de retea rezulta U+U'=0, deci Umax*sin(w*t)-L(delta I/delta t)=0. Considerand curentul de forma I=Imax*sin(w*t+fi0), inlocuind in relatia de mai sus rezulta Umax*sin(w*t)=Imax*L*w*cos(w*t+fi0) rezulta Imax=Umax/XL si fi0=-pi/2. Se face notatia XL=w*L, reprezentand reactanta inductiva a bobinei. Deci intensitatea curentului prin bobina va fi I=Imax*sin(w*t-pi/2) de unde rezulta ca intensitatea e defazata cu pi/2 in urma tensiuni. Bobinele si condensatorii in curent alternativ se comporta intr-un fel ca si rezistorul, doar ca introduc defazaje intre tensiune si intensitate. Link spre comentariu
djlove Postat Martie 25, 2009 Partajează Postat Martie 25, 2009 Impedanta apare la transformarea in complex a unui circuit de curent alternativ.Condensatori, bobine, rezistente, toate in complex se transforma in impedante. Avem urmatoarele formule pentru a le calcula:-pentru condesatori: Zc=-j/(omega*C)Xc=1/omega*C reactantaQc=-Ipatrat/(omega*C)-pentru bobine: Zl= j*omega*LXl=omega*L-pentru rezistente: Zr=Romega=2*pi*f; ( f=frecventa)Pentru sursa de tensiune constanta:Pe=U*I*cos(FIu-FIi) puterea activaQe=U*I*sin(FIu-FIi) puterea reactivaFi= defazajulS=E*I' puterea aparenta complexaPentru sursa de curent constant:Pj=Ug*j*cos(FIu-FIi)Qj=Ug*j*sin(FIu-FIi)Sj=Ug*j' Link spre comentariu
adynis Postat Martie 25, 2009 Partajează Postat Martie 25, 2009 Eu intelesem foarte multe citind pe-aici: http://www.allaboutcircuits.com/vol_2/chpt_3/1.html (ma rog ... mai mutle capitole, nu numai asta) [pacat ca am cam uitat ) ] [Dar trebuie citit cu mare atentie la fiecare cuvintel, mi s-au parut foarte bune "micile" explicatii ] De pe allaboutcircuits "paste-uiesc" niste fraze: The resistor will offer 5 ? of resistance to AC current regardless of frequency, while the inductor will offer 3.7699 ? of reactance to AC current at 60 Hz. Because the resistor's resistance is a real number (5 + j0 ?), and the inductor's reactance is an imaginary number (0 + j3.7699 ?), the combined effect of the two components will be an opposition to current equal to the complex sum of the two numbers. This combined opposition will be a vector combination of resistance and reactance. In order to express this opposition succinctly, we need a more comprehensive term for opposition to current than either resistance or reactance alone. This term is called impedance, its symbol is Z, and it is also expressed in the unit of ohms, just like resistance and reactance. [aici] The terms ?reactance? and ?susceptance? have a certain linguistic logic to them, just like resistance and conductance. While reactance is the measure of how much a circuit reacts against change in current over time, susceptance is the measure of how much a circuit is susceptible to conducting a changing current. [...] To be consistent, we need a complementary measure representing the reciprocal of impedance. The name for this measure is admittance. Admittance is measured in (guess what?) the unit of Siemens, and its symbol is ?Y?. Like impedance, admittance is a complex quantity rather than scalar. Again, we see a certain logic to the naming of this new term: while impedance is a measure of how much alternating current is impeded in a circuit, admittance is a measure of how much current is admitted. [aici Link spre comentariu
ratza Postat Martie 25, 2009 Partajează Postat Martie 25, 2009 Deci in c.a. impedanta e o rezistenta ce include pe langa rezistenta proprie (daca exista) si o reactanta ce apartine capacitatilor si inductiilor existente (sau aparute din diferite fenomene...motive etc) ... reactanta ce reprezinta tot o rezistenta dar la componentele ce inmagazineaza energie. Am tras bine concluzia? Exact. În realitate nu exist? nimic perfect. Toate au cîte pu?in din celelalte. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum