Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Protectie cu C1237HA

mely17

Postări Recomandate

ZAL eu am renuntat la TA7317,m-am uitat mai bine pe datasheetul de la uPC1237 si e mai simplu de implementat ( la TA7317 aveam nevoie de sursa dubla si nu mai aveam de gand sa mai bag inca un traf in carcasa ca deja are vreo 30KG ) . Asa ca am facut protectia cu uPC. Problema ramane aceeasi: la pinul 1 daca curentul care intra in uPC depaseste 110uA atunci se activeaza protectia . Deci ideea este cum sa iau de pe rezistentele din MOSi un curent astvel incat aproape de puterea maxima a amplifului in uPC sa ajunga putin mai mult de 110uA. Rezistentele nu sunt de 0.1. In schema lui av400 sunt de 0.22 dar pcb-urile le am de la SORTEH si daca nu ma insel rezistentele sunt de 0.56/2=...Atasez schema care am facut-o si spune-mi daca e bine si ce trebuie sa mai fac

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 120
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• zal

47

• mistretzul

34

• Adrian_BBS

20

• mely17

4

Top autori în acest subiect

Imagini postate

În loc s? legi partea de montaj cu ss ?i scc la +70V, o legi la +40V cu cît alimentezi ?i uPC-ul ?i po?i s? refolose?ti ce am f?cut acolo. Mai jos ai un exemplu ?i e bine s? pui un cond de minim 10nF între pinul 1 ?i mas?. Dac? ai 0,56 trebuie m?rite R5,10 din schema ta (390 la mine), c?ci scade pragul de curent sub 1,2Acc/trz. Colectoarele lui Q5,7 nu se leag? împreun?, direct, ci prin rez la baza pnp-ului. 2N1132 e anemic ptr releu, bag? un BD244 sau similar, 2N1069 cred c? e o glum? pus acolo, are 45Vce/4A/50W/TO3. Acolo î?i trebuie trz cu 120Vce minim ?i 100mAic minim, npn ?i pnp. Rez serie cu pinul 4 e prea mare.uPC1237 pare mai simplu, dar ai posibilit??i mai reduse de optimizare. A?a cel mai simplu e AN7072.

Link spre comentariu

tranzistorii sunt pusi cum i-am gasit mai repede in Orcad. Nici nu m-am uitat la numele lor. Am facut schema doar asa de principiu,inca nu am ales tranzistorii.LE:Am mai pieptanat putin schema. Rezistorii de 390 (respectiv r5,r10) i-am lasat de 390. M-au uitat acum in amplif si rezistentele sunt de 0.20 nu sunt de 0.56 cum credeam. In rest m-am inspirat din schema ta. Unde as putea pune o termocontact?LLE: Daca o pun in serie cu releul e bine?

Link spre comentariu

am mai montat cateva piese....mai am decat integratul sa-l montez.....am pus rezistenta serie cu releul la 3W, cea de pe alimentarea ledului care trebuia sa fie la 1W am pus 3 rezistente de 3W in serie(nu am gasit deloc acea valoare la nici un magazine in craiova, si nici o valoare apropiata, si pentru o rezistenta nu se merita sa fac comanda), am inlocuit BC109 cu BC107....

Link spre comentariu

Rezistorii de 390 (respectiv r5,r10) i-am lasat de 390. M-au uitat acum in amplif si rezistentele sunt de 0.20 nu sunt de 0.56 cum credeam. In rest m-am inspirat din schema ta. Unde as putea pune o termocontact?LLE: Daca o pun in serie cu releul e bine?

Acum arat? mai bine schema, rez de 390 le po?i l?sa a?a dac? folose?ti sarcin? de 4 Ohmi, vine 3,3Acc/trz, numai s? ?in? mo?ii. S? le pui de 1-3W c? altfel se ard cînd se str?pung trz ?i nu observi. Termocupla e bine s? o montezi în serie cu pinul 4 ca s? aib? ?i integratul comand? de decuplare a releului, la fel ca la celelalte avarii. Dac? pui numai în serie cu releul, î?i va lumina ledul verde în continuare. Alege unul de 85-100*C.S? la?i loc mai mare pe cablaj ptr rez serie cu releul.
Link spre comentariu

3.3 A per MOS ??!!! Nu e prea mult???? Eu ma gandeam undeva la 1.5-2 A maxim per MOS dar nicidecum 3.3... Ideea ar fi ca nici nu vreau sa duc statia la putere maxima. O sa folosesc 4 etaje de amplificare : doua cate doua in punte pe o sarcina de 8 ohm. Modulele sunt de 400W bucata in 4 ohm. Puse doua in punte inseamna 800W in 8 ohm. As vrea sa setez protectia sa se declanseze undeva pe la 650-700W. Dupa calculele mele (care cred ca sunt putin cam gresite) ar insemna ca fiecare modul functioneaza la ~325W in 4 ohmi. Ceea ce inseamna ca alimentat la 70VCC(pe o ramura,iau pe o ramura ca pe partea pozitiva a sinusoidei functioneaza doar 4 MOS-i iar pe partea negativa ceilalti 4) si o putere de 350W inseamna un curent de fix 5A. Impartit la 4 trz =1.25A/MOS. (asa in mare,fara pierderi si alte alea) . De aceea zic ca as vrea sa o setez undeva la 1.5 max 2A/MOS

In legatura cu termocupla am gresit cand am zis in serie cu releul. Vroiam sa spun in serie cu pinul 6,asa se stinge si ledul verde si se aprinde cel rosu. Tu zici sa iau intre 85-100 grade. Tin MOS-i la 100 grade?? Problema e ca si radiatorul este cam mic...Cel cumparat de la tine parca si taiat in doua. O sa fac o poza si o sa-l pun sa iti dai si tu cu parerea

Posted Image

Posted Image

Link spre comentariu

Termocontact mai mic de 85*C nu am v?zut, iar de pus, tot în serie cu pinul 4 e mai bine. Da e cam mic radiatorul, numai s? faci r?cire for?at?, ori 2 vent pe radiator, ori faci un tunel din cele 2 radiatoare ?i 2 table, pui 2 vent, unul s? bage, altul s? trag? aerul din tunel.Cu amperajul prin trz finali e?ti condi?ionat de rez, trebuie s? cad? minim 0,6V pe ele ca s? se deschid? trz de comand?. Peste 0,6Vcc ai la minim 3A pe 0,2 Ohmi. Spre exemplu, eu am pus de 0,47 ?i am pragul la aproximativ 1,4A. Po?i s? mai mic?orezi rez de 390 dar nu cî?tigi decît cî?iva mV cu riscul de a arde trz de comand? mai u?or.

Link spre comentariu

Te referi la tranzistorii de comanda ai protectiei. Dar din alta parte nu se poate detecta curentul de pe tranzistorii finali ? ca asa nu prea isi are rostul protectia la sc si ssc... ca 3 A/trz==> 12A pe toata ramura...==>sar sigurantel instant(sigurantele sunt de 6A)

Link spre comentariu

6A e cam pu?in, atîta folosesc eu la +/-55V, dar chiar ?i a?a se poate rezolva, în loc s? culegi tensiunea de pe rez de surs? a unui trz mos, o po?i culege la fel de bine de pe o rez dimensionat? corespunz?tor, montat? la ie?irea amplifului. Ptr 5A, e bun? o rez de 0,12-0,13/15W (3x0,39/5W în paralel). Schema r?mîne neschimbat?.

Link spre comentariu

Adica asa zici tu ZAL?(schema atasata) Cu ce o sa modifice respectiva rezistenta sunetul sau impendanta pe iesire? Adica mai exact care sunt dezavantajele acestei rezistente acolo pe iesire? Rezista de doar 17 W ? Ce se intampla daca maresc sau micsorez valoarea rezistentei?

Link spre comentariu

Nu modific? cu nimic sunetul, cablurile au rez mai mare. E posibil s? trebuiasc? o putere mai mare a rez.''Ce se intampla daca maresc sau micsorez valoarea rezistentei?''?i-am ?i calculat rez ptr 5A, dac? pui alt? valoare se modific? pragul, credeam c? e clar? partea asta.Uite un exemplu mai jos, e copiat dintr-un amplif cu STK.

Link spre comentariu

partea cu preagul e foarte clara. Doar vroiam sa stiu daca o data cu cresterea rezistentei creste si pragul sau e invers....M-am uitat la protectia aia de la stk si inseamna ca e bine cum am desenat eu schema. nu??

Link spre comentariu

Curentul e invers propor?ional cu rezisten?a.

E bine cum ai desenat. Dup? ce realizezi protec?ia o po?i testa la rece, f?r? s? legi o rez de 1,3 Ohmi/5W la ie?irea amplifului, o legi la o surs? de tensiune continu? (de preferat stabilizat?), în serie cu alt? rez care s? consume peste 0,5A, cu aparatul pus pe scala de 2A ?i o siguran?? de 1A (ca s? nu faci belele), la mas?. Cînd închizi circuitul trebuie s? decupleze releul. Asta se cheam? prob? cu 10% din curentul maxim. M?surînd pe rez vei g?si o tens de 0,65Vcc aproximativ.

Link spre comentariu

problema acuma este sa gasesc rezistente la valoarea asta... 0,12 ohm...hai ca am gasit la TME dar 0,13 nicidecum mai ales la vreo 20W

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări