Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Intrebare


yonni

Postări Recomandate

1. Ce rol are un condesator intr-un filtru sau legat la un dif?2. Ce rol are o bobina intr-un filtru?3. Se poate cu un condesator legat in serie la un dif sa se auda numai bass ul ,sau numai mediile ,inalte ?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 6
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • sckump

    2

  • yonni

    2

  • Badman

    1

  • Th3_uN1Qu3

    1

Top autori în acest subiect

La 1 si 3 o sa'ti raspund eu, ca am tot frecat o gramada de condensatori pe niste petarde de tweetere pana am ajuns la concluzia ca la frecventa de crossover la care suna bine tre' sa fac de ordinul 2 (adica condensator + bobina) ca sa nu risc sa le ard.

 

1. Condensatorul lasa sa treaca semnalele AC dar blocheaza DC'ul. Inseriat cu o rezistenta blocheaza si frecventele joase AC nu numai DC. In functie de valoarea celor doua, vei avea un filtru trece sus (adica vor trece numai inaltele). Pentru filtru trece jos (bass) condensatorul se pune in paralel.

 

3. Intr'un filtru de ordinul 1 (atenuare de 6db/octava) exista o rezistenta pusa in paralel cu semnalul de intrare, si un condensator in serie cu rezistenta. Vezi aici, e un experiment in Java, poti sa te joci cu valorile sa determini caracteristicile filtrului. In cazul unui tweeter, intrarea vine evident din amplificator, iar condensatorul se pune in serie cu tweeterul. R din circuit este chiar difuzorul.

 

De bobine nu pot sa'ti spun, ca mi'a fost lene sa fac. :P

Link spre comentariu

Bobinele, Condensatoarele, Rezistentele in circuitele amintite de tine ajuta la formarea unui filtru.

Functie de topologie si valori se pot obtine multe tipuri de filte.

Pentur cateva informatii de baza, vezi pe wiki: http://en.wikipedia.org/wiki/Electronic_filter

Iar pentru aprofundare: http://www.national.com/an/AN/AN-779.pdf

 

Pe scurt, citand din wikipedia: "Inductors block high-frequency signals and conduct low-frequency signals, while capacitors do the reverse". Deci, functie de cum le vei conectat in circuit vei obtine un anumit efect.

Link spre comentariu

ATENTIE!! Condensatorii si inductantele(bobinele) nu pot fi puse oricum in circuit (in legatura cu difuzorul), deoarece exista riscul de a face scurt-circuit pe iesirea statiei(amplificatorului). Nu poti pune doar un condensator in paralel cu un difuzor ca sa atenuezi inaltele (frecventele de valori ridicate), intrucat acel condensator, in functie de ce capacitate are, incepand cu anumite frecvente de valori mai ridicate isi va micsora reactanta capacitiva (Xc-ul) si implicit si impedanta pana la o valoare ff mica,(aproape zero), scurtcircuit-ind canalul de iesire al amplificatorului. Un condensator singur niciodata nu poate fi pus in paralel cu un difuzor!!!! Un condensator poate fi pus in paralel cu un difuzor pentru a forma un filtru trece-sus, DOAR IN CAZUL in care este utilizata si o bobina de o anumita valoare special calculata in functie si de impedanta difuzorului la frecventa de taiere a filtrului, si de tipul filtrului, ordinul filtrului, si de frecventa de taiere care se doreste a se obtine, bobina care trebuie montata in serie cu circuitul format din difuzorul si condensatorul montate in paralel. Daca toate aceste criterii nu sunt urmarite, exista riscul de a face scurt-circuit si implicit de a arde amplificatorul (canalul de iesire al acestuia, tranzistorii etc.). Exista cateva programe de calcul a filtrelor si pe net, asta pentru a avea idee cam cum ar trebui montate componentele filtrului pentru anumite tipuri de filtre, si aproximativ ce valori sa fie, insa asta mai mult ca referinta, pentru ca nu este atat de simplu de realizat un filtru corect, sunt mult mai multe lucruri de care trebuie tinut cont si el nu se face asa in 5 minute. Ca idee te poti juca cu urmatorul calculator de filtre: www.lalena.com/audio , eventual mai citeste si de pe acest site cate ceva macar sa ai idee cam cum functioneaza un filtru, de ce se pun componentele intr-un anume fel etc.

Link spre comentariu

Corectare pentru ce am scris mai sus:

ATENTIE!! Condensatorii si inductantele(bobinele) nu pot fi puse oricum in circuit (in legatura cu difuzorul), deoarece exista riscul de a face scurt-circuit pe iesirea statiei(amplificatorului). Nu poti pune doar un condensator in paralel cu un difuzor ca sa atenuezi inaltele (frecventele de valori ridicate), intrucat acel condensator, in functie de ce capacitate are, incepand cu anumite frecvente de valori mai ridicate isi va micsora reactanta capacitiva (Xc-ul) si implicit si impedanta pana la o valoare ff mica,(aproape zero), scurtcircuit-ind canalul de iesire al amplificatorului. Un condensator singur niciodata nu poate fi pus in paralel cu un difuzor!!!! De aceea se folosesc filtre de ordinul 2, 3 sau 4 in functie de necesitati nsi aplicatii, care de regula cuprind ansambluri de forma LC, LCL etc., adica ansambluri de bobine si condensatori, pentru ordine ale filtrelor mai mari sau egale cu 2(ordinul filtrelor). Astfel, in cazul unui filtru de ordinul 2 de exemplu (ansamblu/ri bobina-condensator, intr-o anumita configuratie sau legatura, in functie si de tipul filtrului, trece-sus, trece-jos etc.), un condensator poate fi pus in paralel cu un difuzor pentru a forma un filtru trece-jos de exemplu, in acest caz fiind insa utilizata si o bobina in serie cu ansamblul difuzor-condensator montate in paralel, bobina cu o anumita valoare special calculata in functie si de impedanta difuzorului la frecventa de taiere a filtrului, de tipul filtrului, ordinul filtrului, de frecventa de taiere care se doreste a se obtine etc. . Doar in astfel de cazuri se poate utiliza un condensator in paralel cu un difuzor, deoarece pe langa acel condensator, din filtru mai face parte si acea bobina de o anumita valoare special calculata, NU oricum, bobina care in cazul filtrului trece-jos, este in serie cu ansamblul difuzor-condensator legate in paralel. Componentele sunt special calculate, nu se pun oricum, deoarece un calcul gresit din nou poate duce la aparitia, la anumite frecvente, a unui scurt la iesirea amplificatorului. Daca toate aceste criterii nu sunt urmarite, exista riscul de a face scurt-circuit si implicit de a arde amplificatorul (canalul de iesire al acestuia, tranzistorii etc.). Exista cateva programe de calcul a filtrelor si pe net, asta pentru a avea macar idee cam cum ar trebui montate componentele filtrului pentru anumite tipuri de filtre, si aproximativ ce valori sa fie, insa asta mai mult ca referinta, pentru ca nu este atat de simplu de realizat un filtru corect, sunt mult mai multe lucruri de care trebuie tinut cont si el nu se face asa in 5 minute. Ca idee te poti juca cu urmatorul calculator de filtre: http://www.lalena.com/audio , eventual mai citeste si de pe acest site cate ceva macar sa ai idee cam cum functioneaza un filtru, de ce se pun componentele intr-un anume fel etc.

 

In legatura cu intrebarile, la modul general:

1. Ce rol are un condesator intr-un filtru sau legat la un dif?

 

Un singur condensator, pentru a reprezenta un filtru, poate fi legat numai in serie cu difuzorul, in acest caz filtrul fiind de ordinul 1, de tip trece-sus, ceea ce inseamna ca lasa doar frecventele de la o anumita valoare in sus sa treaca(frecventele "inalte"), atenuand frecventele joase, adica cele sub frecventa de taiere a filtrului. De regula, atenuarea in cazul utilizarii unui condensator cat de cat bun calitativ este de 6 dB/octava sau la fiecare injumatatire a frecventei incepand cu frecventa de taiere a filtrului, semnalul la iesirea filtrului(reprezentat de acel condensator mentionat), scade in amplitudine cu cate 6 dB fata de valoarea semnalului initial. De exemplu daca luam in considerare un filtru de ordinul 1, trece-sus, cu frecventa de taiere la 400Hz, va avea la iesire un semnal cu amplitudinea: -6dB la 400Hz, -12dB la 200Hz, -18dB la 100Hz, -24dB la 50 Hz s.a.m.d.. Frecventa de taiere depinde atat de capacitatea condensatorului utilizat, cat si de impedanta difuzorului la frecventa la care se doreste a se face taierea filtrului. Filtrul de ordinul 1 are de regula punctul de taiere considerat acolo unde semnalul de iesire al filtrului are amplitudinea -6dB fata de amplitudinea semnalului de la intrarea acestuia.

 

2. Ce rol are o bobina intr-un filtru?

 

Asemanator, o singura bobina, pentru a reprezenta un filtru, trebuie legata tot in serie cu difuzorul, doar ca in cazul acesta va fi un filtru trece-jos, adica va lasa sa treaca doar frecventele sub frecventa de taiere a filtrului aproape neatenuate (frecventele "joase"), iar cele peste frecventa de taiere a filtrului vor fi atenuate cu cate 6dB/octava (incepand cu frecv de taiere).

 

3. Se poate cu un condesator legat in serie la un dif sa se auda numai bass ul ,sau numai mediile ,inalte ?

 

Se aud numai "inaltele", dar in aceasta categorie pot intra insa si "mediile", depinde de frecventa de taiere rezultata (de capacitatea condensatorului, impedanta difuzorului la frecventa de taiere etc.) . Nu exista din cate stiu, un standard pentru delimitarea stricta a mediilor si inaltelor.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări