Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

problema cu puterea reactiva

cosmos

Postări Recomandate

Salut!am o problema cu energia reactiva , care vreau sa o rezolv local la fiecare utilaj in parte si vreau sa ma ajutati cu o formula de calcul sau cu un tabel care sa arate puterea condesatoarelor in kvar pentru un factor de putre dorit la un anume factor de putere existent.Exemplu ;un motor cu puterea de 11kw/h,u=380v,cosf 0.81 care e valoarea condesatorului pentru a obtine un cosf 0,95 Mai am o intrbare; un condesator cu o putere de 1kvar,u=400v ce capacitate are?.Revin la subiect ;stim ca P reactiva=1.73xUxIxSinF cum aflam cit este sinF multumesc mult astept un raspuns de la voi :da :da

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 5
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• cosmos

4

• mitescu

1

• Dr.L

1

Top autori în acest subiect

Draga domnule Mitca [comunistul] daca vrei sa oferi o mana de ajutor cuiva atunci ajutal nu-l trimite la naiba in praznic, de foarte multe ori dai linkuri care sint total paralele cu subiectul in cauza ,ori nu ai alta treaba.Eu cer o mana de ajutor cu adevarat nu baliverne .sper sa ma intelegi. :sparge: :sparge:

Link spre comentariu

Ca sa afli unghiul (Fi) trebuie sa il masori.Defazajul variaza functie de incarcarea motorului. La mersul in gol ,defazajul (FI) este mare, odata cu cresterea componentei active a puterii, deci a incarcarii la axul motorului, valoarea defazajului va scade. La cuplarea unor condensatori , pentru compensarea factorului de putere(micsorarea lui Fi), simultan va apare si o crestere a tensiunii. Acest fapt va deveni mult mai evident cand unghiul devine negativ (trece curentul inaintea tensiunii). Odata cu cresterea tensiunii, va creste implicit si consumul.Toate astea arata faptul ca pentru compensarea factorului de putere trebuie utilizat un sistem de citire permanenta a defazajului, si care sa aibe posibilitatea de a (de)cupla condesatorii de compensare. NU este indicat sa se compenseze local factorul de putere. Din doua motive. Daca nu exista transformatoare separatoare , se va compensa intregul sistem , si deci nu este local. Daca exista transformatoare de separare, compensarea locala este foarte greu de realizat. Nu poti cupla si decupla condensatori cu frecventa variatiei factorului de putere,pentru simplu motiv ca dupa 10 minute ramaii fara contactori.Compensarea globala permite (functie de marimea instalatiei) cuplarea si decuplarea la intervale de timp destul de "omenesti", 20-50s.

Link spre comentariu

Salut! Mitescu si merci pentru raspuns este adevarat ,dar sa luam in calcul urmatorul fapt,motoarele respective au o incarcare constanta , eu am pus in practica asa ceva si la o putere ativa de 250 kwh se plateste suma de 80 lei lunar ceea ce este extaordinar de bine si asta fara baterie de condesatori controlata automat ,bateria de condesatoare am aplasato in statia de distributie dar avind comanda de la contactori motarelor ,mai trebuie luat in considerare si ca, cosfi poate varia in plaja de 0,92 -1 fapt care compenseaza micile fluctuaii ale sarcini pe motor. Problema este in felul urmator ca acum nu am un cosfimetru la dispozitie sa masor si de aceea am cerut ajutor, plus ca pe o ramura deja exista baterie de condesatori automata cu 8 trepe ,iar pe alta ramura sint numai 40 kwh care trebuie compensati si sa mai cumperi inca o baterie de condesatori la criza asta e foarte greu, oricum mai astept si alte sugestii :da

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări