Vizitator Michael Joseph Postat Martie 21, 2009 Partajează Postat Martie 21, 2009 As vrea sa fac urmatorul intrerupator optic (pentru un numarator) dar nustiu ce fel de led sa folosesc ca emitator si ce piesa (fotorezistenta, fotodioda, fototranzistor ...) sa folosesc ca receptor ... Link spre comentariu
adicontakt Postat Martie 21, 2009 Partajează Postat Martie 21, 2009 alea care sunt in poza sunt bune. bine glumeam. pai depinde ce schema folosesti poti folosi un led si un fototranzistor Link spre comentariu
Vizitator vdrapaca Postat Martie 21, 2009 Partajează Postat Martie 21, 2009 alea care sunt in poza sunt bune. bine glumeam. pai depinde ce schema folosesti poti folosi un led si un fototranzistorCel mai bine... un soarec (mouse vechi) model din acela cu bila. Sigur gasiti cel putin 2 perechi de fotodiode si fotodectectoare. Daca are si scoll mai are o pereche de optocuploare. Link spre comentariu
adicontakt Postat Martie 21, 2009 Partajează Postat Martie 21, 2009 asa e are pana si roata perforata Link spre comentariu
Vizitator Michael Joseph Postat Martie 21, 2009 Partajează Postat Martie 21, 2009 ... ce fel de led sa folosesc ca emitator si ce piesa (fotorezistenta, fotodioda, fototranzistor ...) sa folosesc ca receptor ...?????? Link spre comentariu
Dr.L Postat Martie 22, 2009 Partajează Postat Martie 22, 2009 led infrarosu + fototranzistorastea se folosesc de obiceimerge si fotodiodafotorezistenta nu merge ca are inertia prea mare Link spre comentariu
Vizitator Michael Joseph Postat Martie 22, 2009 Partajează Postat Martie 22, 2009 Cica ar merge sa folosesti un led clasic ca fotodioda. Am incercat circuitul de mai jos si nu merge... Iesirea sta mereu in plus. Link spre comentariu
Dr.L Postat Martie 22, 2009 Partajează Postat Martie 22, 2009 intr-o oarecare masura merge,dar de ce sa te complici? foloseste o fotodioda sau fototrz,cum se folosesc la aparatele industriale Link spre comentariu
Vizitator Michael Joseph Postat Martie 22, 2009 Partajează Postat Martie 22, 2009 Nustiu cum... :cry: Ca nu am experienta deloc cu chestii d-astea optice.... Link spre comentariu
vio2007 Postat Martie 22, 2009 Partajează Postat Martie 22, 2009 Cica ar merge sa folosesti un led clasic ca fotodioda. Am incercat circuitul de mai jos si nu merge... Iesirea sta mereu in plus.ledurile in infrarosu merg mai bine ,cele folosite in telecomenzi Link spre comentariu
Vizitator Michael Joseph Postat Martie 22, 2009 Partajează Postat Martie 22, 2009 Sa zicem ca as vrea sa fac o telecomanda ( pentru TV, sau alt aparat de prin casa).Banuiesc ca in aer, pe linga unda IR care o transmit eu, mai sunt destule unde IR (bec, soare, surse de caldura, etc... ). De unde stie receptorul IR ca sunt de la telecomanda si care nu ?Si alta chestie.Am o telecomanda care oricum as tine-o tot schimba canalele la TV. Chiar si cind stau in pat cu ea sub patura, neindreptata spre receptor. Am acoperit led-ul emitator cu mina aproape de tot si tot merge. N-am mai pomenit asa ceva. IR-ul totusi e unda de lumina, nu radio. Lumina stiu ca merge in linie dreapta. Chiar asa de puternica sa fie unda incit sa se refelecte pe toti peretii si sa mai ramina putere si pentru a fi detectata ? Link spre comentariu
vio2007 Postat Martie 22, 2009 Partajează Postat Martie 22, 2009 Telecomanda in infrarosu presupune un emitator si un receptor .emitatorul este un LED IR ,iar receptorul este in aparat (TV,amplificator ,etc) si are ca element fotosensibil in IR (infrarosu) o fotodioda sau fototranzistor IR.Semnalele transmise ,comenzile din telecomanda se emit codate in impulsuri , sunt receptionate si dirijate (conform codului ) la diferite adrese ,circuite de comanda , care le transforma in marimi electrice analogice (curent sau tensiuni) ,prin variatia carora se se obtine reglajul dorit.Codarea in impulsuri are ca scop obtinerea unui canal de transmisie sigur fara perturbari si interferente cu alte semnale asemanatoarede IR . Si alta chestie.Am o telecomanda care oricum as tine-o tot schimba canalele la TV.Telecomanda emite un semnal puternic mai ales cand are baterii noi ,iar semnalul se reflecta. In aceasta situatie un rol important are si receptorul IR (care este mai sensibil). Link spre comentariu
Vizitator Michael Joseph Postat Martie 22, 2009 Partajează Postat Martie 22, 2009 Ar fi buna perechea BPW17N / CQY37N pentru ce vreau eu ? Link spre comentariu
ALEKS Postat Aprilie 9, 2009 Partajează Postat Aprilie 9, 2009 Radiatia IR este tot de factura electromagnetica (o variatie a unui camp magnetic si o variatie a unui camp electric) deci este din aceeasi clasa cu radiatia solara, radiatia luminoasa de la un bec cu incandescenta, radiatia unei antene emisive RF, si tot felul de alte radiatii.Deci radiatia IR n-are nici o problema in a se reflecta de pe suprafetele pe care le intalneste in cale. De aceea daca tu iradiezi un perete de exemplu, cu telecomanda de la televizor, canalele tot se vor schimba. Lumina de la bec tot in linie dreapta merge si la fel se reflecta de sticla, de perete, etc.Ce difera este doar lungimea de unda, de aia "stie" televizorul ca lui i se adreseaza un anume tip de radiatie (in speta IR) si, cum zicea cineva mai sus, faptul ca radiatia IR din telecomanda e modulata cu o anumita frecventa (data de obicei de un rezonator ceramic din telecomanda) in trenuri de impulsuri (prestabilite pentru fiecare functie a fiecarui buton) face pe televizor sa stie ce sa faca cu radiatia captata.Asta cu teoria.Cu practica, iei un LED emisiv IR si un fotoreceptor IR care trebuie sa fie fotodioda sau fototranzistor (asta e mai usor de folosit) si gata bariera ta optica. Iti mai trebuie discul cu fante.ALEKS Link spre comentariu
Felis Postat Aprilie 9, 2009 Partajează Postat Aprilie 9, 2009 Sa zicem ca as vrea sa fac o telecomanda ( pentru TV, sau alt aparat de prin casa).Banuiesc ca in aer, pe linga unda IR care o transmit eu, mai sunt destule unde IR (bec, soare, surse de caldura, etc... ). De unde stie receptorul IR ca sunt de la telecomanda si care nu ?Si alta chestie.Am o telecomanda care oricum as tine-o tot schimba canalele la TV. Chiar si cind stau in pat cu ea sub patura, neindreptata spre receptor. Am acoperit led-ul emitator cu mina aproape de tot si tot merge. N-am mai pomenit asa ceva. IR-ul totusi e unda de lumina, nu radio. Lumina stiu ca merge in linie dreapta. Chiar asa de puternica sa fie unda incit sa se refelecte pe toti peretii si sa mai ramina putere si pentru a fi detectata ? Pentru ca lumina trimisa de telecomanda nu este lumina continua este lumina modulata.Da este destul de puternica emisia la telecomenzi unele pot comanda eficient si de la distante de peste 20 de metri si in casa fac pariu ca nu ai peretii si mobila tratata special cu strat antireflexiv(absorbant de lumina)Iar senzorii de telecomanda sunt deosebit de sensibili la semnalul destinat lor au filtre de rejectie speciale pentru lumina ce nu corespunde protocolului de transmisie acceptatPS vezi ca mai exista si telecomenzi cu ultrasunete sau radio asa ca nu neaparat acoperirea cu ceva blocheaza semnalul. Vezi ca si corpul uman e partial transparent pentru lumina infrarosie(ce te-ai face daca ar emite in raze X telecomanda?Ar trebui sa utilizezi cutie de plumb ca sa o faci sa nu mai fie vizibila emisia) Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum