Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Dragonul nu mai scoate flacari.:D

Vizitator anonim1003

Postări Recomandate

Vizitator anonim1003

Sal!Am achizitionat recent o statie de emisie-receptie cb(27mhz),mobila,marca Dragon,model SY-101.Am o mica/mare problema cu ea.Receptionez ceea ce vbesc tiristii pe ea,dar cand emit,nu primesc nici un raspuns,dupa multe cautari,am ajuns la cateva concluzii,si anume:1.microfonul poate sa fie dezlipit sau sa nu aiba contactele intregi;2.partea de emisie de pe ea sa fie cu probleme;3.acumulatorii sunt prea slabi(foloseste 9x750mAh si 1,2V fiecare);4.antena este prea mica.Cum nu ma pricep absolut deloc la electronica,as ca dori ca cineva din Buzau sau Ploiesti sa ma ajute contra unei sume de bani.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 13
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• yo9hrb

2

• yo3ihg

2

• Flor

1

• yo4hhp

1

Top autori în acest subiect

Ti-am mai spus si pe mess: cu antena de pe o portabila in 27MHz te auzi cam... putin. Tu auzi camionagii in canalul 22, deoarece ei au antene serioase (nu mai zic de amplificatoare). Lungimea de unda este de 11m. Lambda/4 (ca sa ai o antena cat de cat) este 11/4= 2,75m. La asta iti mai trebuie contragreutati sau plan de masa. Seamana cu ce ai tu pe portabila? Categoric nu. Acolo ai o antenuta care te ajuta sa nu se prajeasca etajul final si sa emiti cateva sute de metri. Eventual cauta un CB-ist sa te auzi pe statia lui, apoi de duci din ce in ce mai departe si notezi distanta la care nu te mai aude. Eu, cu cei 4W regulamentari, antena pe masina ma puteam auzi cam la 2...3 km in Ploiesti (ce-i drept numai in AM, corespondentul neavand FM)

Link spre comentariu
Vizitator anonim1003

Pai asta e necazul meu,ca nu gasesc inca un cb-ist ca sa facem proba.Ii aud pe unii care sunt cam la 2-3 km distanta de mine,dar ei nu ma aud pe mine.Mi se pare total anormal ca sa receptionez de la 3 km si sa emit numai 500 metrii sa zicem.

Link spre comentariu

YO9HRB ti-a raspuns exact cum trebuie. Se pare ca nu ain inteles. Asa ca te intreb eu:1) De ce crezi ca avand in emitator cu puterea atat de mica te ve duce la (mii de) km? 2) Fabricanti sunt idioti ca produc amplificatoare de PUTERI MARI? Sau pt ca ei considera ca daca putere nu e, adica nu ii bagi in antena corespondentului un semnal de (minim) cativa uV, cum sa te auda cineva?

Link spre comentariu
Vizitator anonim1003

Am inteles ca Dragonul meu nu poate emite pe mii de km sau pe prea multi,dar ceea ce nu ai inteles matalutza,este faptul ca mai caut inca un cb-ist ca sa vad cam cat ar fi distanta de emisie.

Link spre comentariu
Vizitator anonim1003

:O ce face?2000km?:Omai nene,las-o mai moale nu te crede nimeni,chit ca-s incepator,nu cred asta.doar sa ai amplificator care sa pape peste 380V ceea ce nu e chiar pt orice persoana fizica,ca sa nu mai zic ca nici ca firma nu ti-ai permite asa ceva.poate vroiai sa zici 200km,nu 2000:D

Link spre comentariu

Ia tu mai bine o carte si citeste despre unde radio, propagare, putere, receptie, emisie, modulatii etc ca sa nu te minunezi atat ce se poate face cu 5W in 14Mhz :aut:Apropo, in 14Mhz nici nu ai cum sa faci legaturi radio la distante asa mici, ca 200km.

Link spre comentariu

Trebuie subliniat, totusi, ca aceste legaturi cu puteri mici la distante mari se fac, de regula, cu aparatura de radioamator, care este net superioara celei de CB. Si se lucreaza SSB sau CW, ceea ce nu e totuna cu FM-ul. Iar banda de 14MHz... este pentru DX-uri.Anonim1003, cauta cu google QRP, sa vezi ce se poate face cu putere redusa. Antena e de baza.

Link spre comentariu

anonim1003, cand o sa ai antena verticala pe bloc de 7m, si se va deschide propagarea in 10/11m cu 5w FM ar trebuii sa te auzi cu italia.dar se gasesc statii cb si cu ssb.uite cand voi primi qsl din anglia o sa-ti arat daca nu crezi.

Link spre comentariu

Acum 5-6 ani aveam si eu o undita de 7m pe casa (ploiesti). Nu am reusit sa vorbesc departe, dar am auzit Anglia si Franta+Rusia+Spania curent. Rusii parca erau langa mine (xxxxxxxxKW in antena).

Link spre comentariu

:O ce face?2000km?:Omai nene,las-o mai moale nu te crede nimeni,chit ca-s incepator,nu cred asta.doar sa ai amplificator care sa pape peste 380V ceea ce nu e chiar pt orice persoana fizica,ca sa nu mai zic ca nici ca firma nu ti-ai permite asa ceva.poate vroiai sa zici 200km,nu 2000:D

statia ta are 4W in emisie e tipul celor utilizate de politie dar are multiple setari si poate emite atat AM cat si FM. ar mai trebui sa stii si sa o utilizezi pentru ca mai sunt ajustari de facut inainte de a vorbi daca nu stii sa le faci nu te aude nimeni.Raza de emisie teoretica a ta in camp liber ar trebui sa fie in jur de 5 Km in zona cu cladiri in jur de 500 mGresesti mult anonim e chiar foarte posibil chiar si la distante mai mari cu puteri relative reduse (3.....10W)din cauza unor proprietati speciale ale undelor scurte si anume propagarea ionosferica.O caracteristica a undelor scurte e ca in linie dreapta se propaga putin 10....15 km dar propagarea ionosferica(reflexie multipla pamint inosfera pamint. seamana cu miscarea unei bile de biliard lovita cu putere pe masa de biliard)poate favoriza legaturi si pe distante de gen romania australia(depind insa de multi factori atmosferici de aceea legaturile nu sunt prea stabile)PS se cunoaste ca esti Habarnist in ale radiofrecventei
Link spre comentariu

Buna. Stimate anonim1003 ai spus : doar sa ai amplificator care sa pape peste 380V ceea ce nu e chiar pt orice persoana fizica,ca sa nu mai zic ca nici ca firma nu ti-ai permite asa ceva.

1.- Esti incepator daca confunzi puterea cu 3380 V.

2.- Ai mentionat "persoana fizica" si "firma"

Te intreb toate astea pentru ca totul are un reapuns.

1.- Poti folosi un amplificator si la 380 V, daca el este calculat sa scoata 4W , atit va scoate, indiferent la ce tensiune este alimentat trefo. din alimentator.

2.- Daca esti "persoana fizica" poti monta pe casa o antena ptr. Dx-uri de tip GPE-27, Sirio 827 sau SY 27-4. Daca mai este si bine reglata, te vei speria pana unde poti auzii si vorbi. Daca statia este de firma, este interzis de a folosii banda CB in scopul transmisiilor comerciale.

Unde si in ce scop doresti sa folosesti statia ? Asa cum au spus si ceilalti colegi, cu 4W si cu o antena bine amplasata si reglata se poate vorbi, pe propagare, in Italia, Austria, Germania si mai ales Ungaria. Trebuia ca colegii sa iti povesteasca de tensiunea electromotoare generata de un camp electromagnetic intr-un conductor si reciproca. Deci. poti avea orice statie din lume, fara antena nu poti transmite la distanta. Antena de SY cea originala, de 10 cm. nu este pentru legaturi la mari distante. Scuza-ma ca te dezamagesc. Pune antena si vei vorbii. Mosu Tuti.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări