George(sb) Postat Martie 21, 2009 Partajează Postat Martie 21, 2009 cum pot regla curentul de mers in gol la un amplificator a carui schema nu o am? Link spre comentariu
mely17 Postat Martie 21, 2009 Partajează Postat Martie 21, 2009 Invarti de rezistenta variabila pana ai in BE al tranzitoarelor finale 0,5V - 0,55V Link spre comentariu
George(sb) Postat Martie 21, 2009 Autor Partajează Postat Martie 21, 2009 multumesc, am inteles;mai am o intrebare: daca limitez curentul, voi avea putere mai putina?, ma gandesc in special in cazul in care am un transformator cu tensiuni mari si putere scazuta Link spre comentariu
ratza Postat Martie 21, 2009 Partajează Postat Martie 21, 2009 Curentul de mers în gol nu influen?eaz? puterea de ie?ire. Link spre comentariu
nonyhaha Postat Martie 21, 2009 Partajează Postat Martie 21, 2009 dar influenteaza distorsinile, puterea consumata, modul de functionare al amplificatorului. curentul de mers in gol se regleaza diferit la mosuri fata de bipolare. ce amplificator e, ce finali... multe multe multe. Link spre comentariu
Adi Florin Postat Martie 21, 2009 Partajează Postat Martie 21, 2009 Ca sa faci un reglaj eficient al curentului de mers in gol iti trebuie un generator de semnal sinusoidal si un osciloscop. Se mareste curentul de mers in gol pana cand dispare distorsiunea de crossover. Nu se mareste mai mult de acest punct fiindca o sa consume curent inutil si maresti alte distorsiuni.Daca nu ai osciloscop... atunci reglezi un curent de mers in gol arbitrar... de 15mA pentru mos-uri si 30mA pentru bipolare. Parerea mea... Link spre comentariu
George(sb) Postat Martie 22, 2009 Autor Partajează Postat Martie 22, 2009 ideea, e in felul urmator, am un amplificator industrial, caruia i se incing finalii destul de tare, si mai este loc pe placa de inca un rand de finali si ma gandeam sa il tunez, nu vreau sa obtin nimic mai mult de la el decat a fost proiectat, vreau doar sa nu se mai incinga atat de tare Link spre comentariu
gaby Postat Martie 22, 2009 Partajează Postat Martie 22, 2009 Daca finalii se incing fara semnal ai curentul de mers in gol mare (asta daca nu ai ceva defect in amplificator). Metoda de reglaj cu osciloscopul si generatorul este sfanta. Ce-a a uitat Adi Florin sa specifice este ca micsorezi nivelul la intrare in amplificator din generator pana iti apar distorsiunile si dupa aceea maresti curentul de repaus pana dispar. Evident incepi reglajul cu un curent mic de mers in gol. Link spre comentariu
George(sb) Postat Martie 22, 2009 Autor Partajează Postat Martie 22, 2009 amplificatorul dupa specificatii merge in 4 ohmi chiar si practic, el in 8 ohmi cu esmnal merge fara probleme, doar in 4 ohmi la volum destul de mare incepe sa se incinga, problema e ca desi are racire fortata se incinge de nu mai poti tine mana pe carcasa, si asta nu-mi place deloc Link spre comentariu
zal Postat Martie 22, 2009 Partajează Postat Martie 22, 2009 Atunci nu e vorba de curentul de repaos (dac? nu se încinge stînd degeaba), e vorba c? nu face fa?? u?or la o sarcin? de 4 Ohmi. În afar? de o verificare cu voltmetrul, nu ai ce face. Decît s? mai pui unul-dou? rînduri de trz finali, depinde de schem?. Link spre comentariu
George(sb) Postat Martie 22, 2009 Autor Partajează Postat Martie 22, 2009 nu ai ce face. Decît s? mai pui unul-dou? rînduri de trz finali, depinde de schem?.asta si vreau sa ii fac, pe placa mai sunt "gauri" pentru inca un rand de finali, numai ca dupa ce am mai adaugat un rand de finali, mi se pare normal sa ii reglez din nou curentul Link spre comentariu
mircea888 Postat Martie 22, 2009 Partajează Postat Martie 22, 2009 masoara curentul de mers in gol (ori tensiunea pe rezistorii din emitorii finalilor, ori tensiunea BE la finali) inainte sa faci modificarile si apoi incerci sa aduci curentul de mers in gol la valoarea initiala.cate perechi de finali are amp-ul? daca are multi finali si tu pui doar o pereche in plus nu cred ca vei avea probleme cu distorsiunile la semnal mic, asta ca sa nu te mai chinui cu masuratori ca nu o sa modifice mult curentul. Link spre comentariu
Adi Florin Postat Martie 22, 2009 Partajează Postat Martie 22, 2009 Daca pur si simplu mai adaugi o pereche de finali de acelasi tip si cu aceeasi rezistenta in serie pe colector sau emitor (depinde cum e schema) atunci nu trebuie sa mai reglezi nimic. Noua pereche va avea aproximativ acelasi curent de mers in gol ca si celelalte perechi. :band Link spre comentariu
mircea888 Postat Martie 22, 2009 Partajează Postat Martie 22, 2009 Daca pur si simplu mai adaugi o pereche de finali de acelasi tip si cu aceeasi rezistenta in serie pe colector sau emitor (depinde cum e schema) atunci nu trebuie sa mai reglezi nimic. Noua pereche va avea aproximativ acelasi curent de mers in gol ca si celelalte perechi. :bandasta e clar dar curentul prin fiecare final va fi mai mic decat curentul ce se stabilea atunci cand finalii erau cu o pereche mai putin, e ca un divizor de curent. daca sunt mai multe perechi nu va fi o diferenta mare. de exemplu: daca amp-ul ar avea o singura pereche si ar mai adauga inca una atunci noul curent prin fiecare final va fi la jumatate fata de curentul initial. curentul global de mers in gol e acelasi. Link spre comentariu
Adi Florin Postat Martie 22, 2009 Partajează Postat Martie 22, 2009 Nu este asa mircea calin. Curentul prin fiecare pereche va ramane la fel. Prin adaugarea unei perechi in plus, pur si simplu creste curentul total de mers in gol, fiecare pereche avand acelasi curent care era inainte de a adauga o alta pereche. Poate la schemele cu bipolare daca au beta mic sa existe vreo influenta mica, dar altfel ar trebui sa ramana la fel curentul pentru ca tensiunea de la bornele superdiodei ramane aceeasi indiferent cate perechi ai in final (cu exceptia cazului de beta foarte mic). La mos-uri nu exista curent de poarta semnificativ, deci poti sa pui in nestire finali fara modificarea curentului per pereche. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum