Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

FLL - Stabilizator de frecventa pentru VFO

yo6pir

Postări Recomandate

Salut, poate sa-mi spuna si mie cineva unde pot gasi un PIC16F628A in Iasi? As vrea sa fac si un FLL dar nu gasesc microcontroler. Am fost la cele doua magazine dar degeaba.

SAlut,Habar n-am unde poti gasi in Iasi, dar de ce nu comanzi din Bucuresti sau din alt oras (vezi Craiova), sa-ti vina la pachet? Eu cumpar de la Adelectrocom punct ro , sunt mai ieftine - dar poti vedea si la alte magazine.
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
  • Răspunsuri 178
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Marele Savant

25

• nea_bobina

25

• yo6pir

24

• yo4hhp

15

Top autori în acest subiect

Imagini postate

• 8 luni mai târziu...
Vizitator robert_dima

Salut!Am facut si eu partea de scala digitala din FLL-ul lui IC3OIL si am trei probleme:Prima problema este ca imi afiseaza frecventa pe doua randuri, asta ne deranjand sub 10 mega caci o afiseaza pe randul 2 dar la frecvente peste 10 mega afiseaza un digit pe randul de sus si restul jos, la voi se afiseaza la fel sau eu sunt singurul care am LCD 2x16 pe acest FLL.Cea de a doua problema este aceea ca nu gasesc pe nici un site romanesc cu componente electronice acele diode varicap. Cu ce as putea sa le inlocuiesc?Si in cele din urma problema a treia este aceea ca nu prea am idee cum sa integrez tot ansamblul in interiorul TRX-ului A412. Stiu ca la A412, 2 benzi au VFO-FI si celelate 3 VFO+FI. Cum faceti comutarea benzilor si pe FLL; Nu cred ca de fiecare data cand schimbati banda intrati in setarile FLL-uli si schimbati si FI-ul pentru a afisa frecventa corect.Multumesc anticipat. Mai sunt intrebvari dar toate la randul lor

Link spre comentariu

Salut,Eu am construit acest FLL si pot sa-ti raspund la intrebarile tale:- LCD-ul arata asa pe doua randuri deoarece acel tip de LCD este astfel construit ca sa interpreteze informatiile primite de la mcu ca si cum ar fi pentru un afisaj 2x16 nu 1x16 cum ar fi necesar in mod normal. Foloseste un alt afisaj cu 1x16 si va afisa corect pe un singur rand.- Diodele varikap se pot inlocui cu BB139 de productie romaneasca.- Acest FLL nu se poate integra in A412 deoarece va afisa corect doar la unele benzi de frecventa acolo unde frecventa intermediara este calculata ca si suma sau diferenta la fel ca in setarile procesorului. Solutia mai scumpa ar fi sa folosesti acest FLL fara afisare a frecventei, adica nu mai montezi LCD-ul iar el isi va face treaba de stabilizare a frecventei VFO-ului, iar apoi sa folosesti un alt frecventmetru separat pentru a afisa frecventa, unul care sa "stie" sa faca suma si diferenta la afisare. E mai scump dar...merge! 73!

Link spre comentariu

Mai exista o solutie........aceea de a modifica frecventa oscilatorului VFO astfel ca sa fie afisata intotdeauna suma sau diferenta . Doar una din cele doua......

Merge si aceasta varianta. Acuma realizez ca de fapt asa functioneaza actualmente DDS-ul meu montat in A412, cu o singura functie de adunare a celor doua frecvente: Fvfo=Frec+FI si-mi afiseaza corect pe toate benzile. In cazul folosirii unui VFO clasic e mai greu sa obtii o tensiune cat-de-cat corecta la iesire pe gamele superioare acolo unde, sa zicem in 28, Fvfo=28+10 (38MHz!) este cam greu de obtinut si la parametrii OK. Nu e cazul daca folosesti DDS, unde se obtin lejer 40MHz la iesire la un nivel de 1,5Vpp. Succes, 73!
Link spre comentariu
Vizitator robert_dima

Dar in aceasta situatie nu trebuie realiniate tote filtrele de la benzile celelalte, sa zicem? Mai mult. FI-ul la A412 e pe 9Mhz si de aceea el are atatea oscilatoare locale pe cate benzi are, pentru a face astfel incat la comutarea benzilor sa ramana FI-ul pe 9mhz. Oricum nu am inteles prea bine ce imi recomandati. Va rog daca se poate sa detaliati putin.Tin sa precizez ca nu prea m-am incumetat la constructia de receptoare pana acum si asta as vrea sa fie proiectul de debut. Detin acest A412 de ceva vreme si de cand l-am procurat doresc sa-l digitalizez putin.

Link spre comentariu

Daca ai deja un A412 functional, este bine. Uite cum faci:-Construiesti un montaj FLL cu circuitul PIC16F628 fara ca sa folosesti afisajul acestuia. Adica vei folosi functia de stabilizare a frecventei fara afisarea frecventei.-Nu este nevoie de setarea FLL-ului si vei folosi setarile din DEFAULT ale acestuia. Va stabiliza la un decalaj de +/-25Hz. -Conectezi in paralel pe Variabilul de la A412 un grup de doua diode varikap cu capacitatea de cca. 25pF fiecare (se gasesc usor aceste valori) si un grup rezistenta de 100K+cond.100nF. Vezi cum a facu IK3OIL la VFO-ul sau.-Ataci acest grup de ajustare a frecventei cu tensiunea de la iesirea lui PIC16F628.-De la iesirea VFO-ului lui A412 iei semnal si-l injectezi in PIC la intrarea de frecventmetru("Freq.in"). Restul ramane ne-schimbat adica A412 va avea scala mecanica ca si pana acuma iar in plus vei avea avantajul ca nu-ti va fugi frecventa si vei avea stabilizare. E destul de simplu, nu?Daca vei vrea sa ai si afisare de frecventa digitala va trebui sa folosesti un alt frecventmetru care sa stie sa faca suma/diferenta intre frecventa VFO si FI ca sa-ti afiseze corect pe toate benzile. Nu trebuie sa umbli DELOC! in bobine sau sa ajustezi altceva in A412.

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări