Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

FLL - Stabilizator de frecventa pentru VFO

yo6pir

Postări Recomandate

Salut , domnle eu am facut hartley fara stabilizare si are stabilitate ff buna , ma gandesc ca daca i pun si un stabilizator de acela va fi super, insa contest faptul ca am dat banii degeaba pe cipul ala ad9850, deoarece eu acuma merg cu receptia si emisia pe urmatoarele benzi 3,5Mhz 7 Mhz 14Mhz 18Mhz 21Mhz si 28Mhz.Daca era sa ma pun sa fac VFO-uri ma tot gandeam la cate bobine sa fac cati variabili sa pun , mi-ar fi fost durere de cap.Oricum pentru monobanda un hartley cu stabilizare FLL va fi foarte bun , chiar am de gand sa imi fac si un transceiver monobanda .Apropos sa nu uitam functiile care le stie DDS-ul VFO A si B split , memorii etc.73 de yo2mho!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 178
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Marele Savant

25

• nea_bobina

25

• yo6pir

24

• yo4hhp

15

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Salut yo4you.Si eu am ajuns la concuzia ca DDS-ul este bun pt multiband dar la monoband FLL este sfant.Acum lucrez cu un transverter in banda de 50Mhz si in cateva locuri am "cuie" din cauza DDS-ului ce lucreaza la aprox. 28+9Mhz .In banda de 14Mhz isi face treaba perfect dar mai sus nu mai este curat.Si eu sunt curios daca FLL face fata in BPSK.Off topic: poti memora frecvente pe tastatura? la mine nu merge.Functiile vfo A/B, rit, etc functioneaza normal.

Link spre comentariu

@yo4youDa Feri, ai dreptate ca nu ai dat degeaba banii pe cipul DDS. Ziceam si eu asa sa scot in evidenta performantele FLL-ului. Un VFO cu multe benzi de tip Hartley se poate face foarte usor si simplu de comutat. Ideea am preluat-o de pe internet, nu mai retin site-ul, se construiesc mai multe etaje de intrare cu un FET pentru fiecare banda separat, si cu bobina sa separata. Iesirile de la fiecare etaj, cu cate un condensator de 2-5 pF se cupleaza impreuna la intrarea unui driver comun cu 2 tranzistoare. Comutarea se face in tensiunea de alimentare a etajelor de intrare, iar variatia de frecventa se face cu cate un varicap comandat in tensiune de la un pot. multitura comun. Asta va fi viitorul VFO al transceiverului meu A412. Mai adaug FLL-ul si cam atat. Deci se poate si fara DDS, nu ca ar fi mai bun... 73! Ovidiu.

Link spre comentariu

Nu ar fi mai simplu un VFX cu mixare? VFO simplu pe 5-5,5 MHz si oscilatoare cu cristal de quartz pentru fiecare banda.Gen FT-101ZD, etc. Realizat ingrijit VFO-ul este remarcabil de stabil pentru trafic CW-SSB. Pentru digitale nu am probat.Acum ceva vreme era greu de realizat datorita lipsei cristalelor potrivite. E drept ca nici acum aceste cristale nu suntpe toate drumurile dar parca sunt mai usor de gasit.

Link spre comentariu

Super-frumoase ambele scheme! :aplauze Numai ca necesita la fel de multa munca si bataie de cap sa le construiesc,oricare din ele, cat mi-a luat A412 in intregime.(ca si timp).Trebuie proiectate PCB-urile, facut rost de cristale, exact de frecventele date, sa nu mai pomenesc de bobine si toruri. Pe deasupra, eu am filtrul de FI cu frecventa de 7,8 Mhz. Asta presupune ca pentru banda de 80m, cu oscilatorul local de 5-5,5Mhz voi avea receptia in banda 2,3 - 2,8 Mhz. Ca sa cada frecventa exact in banda, ar trebui sa am un oscilator local cu frecventa cuprinsa intre 3,8 - 4,3 Mhz ceea ce nu e bine deoarece e prea aproape de banda de frecventa reala receptionata (3,5-4Mhz). Cred ca as avea sanse sa-l faca numai daca inlocuiesc filtrul de FI,cu altul, si implicit modific calea de FI din transceiver. Ceea ce nu prea ma incanta. Dar trecand cu vederea peste toate astea, am invatat ceva important din schemele prezentate, si e bine de luat aminte cum se face un VFO-VXO adevarat. Toate bune, Ovidiu. 73!

Link spre comentariu

XO lucreaza deasupra VFO intotdeauna. Ar fi cam asa:7,8 + (3,5 - 4) = (11,3 - 11,8), intervalul pe care este de preferat sa lucreze VFX.Mai departe (11,3 - 11,8) + (5,5 - 5) = 16,8. Rezulta ca trebuie un cristal de 16,8 MHz.(in practica se alege putin mai mic pentru a se acorda sub capatul de banda). In acest felse mentine (preferabil) sistemul infradina in toate benzile.Este adevarat ca este complicat dar gandeste-te cat de compact iese pentru un RTXmonobanda. In plus nu i se pot reprosa prea multe in privinta zgomotului de faza si apuritatii spectrale.

Link spre comentariu

@nanopico eu unul zic ca totusi e destul de stufos un VFX , avand in vedere ce armonici para armonici ar putea iesi, nu vreau sa zic ca nu se poate rezaliza, dar eu unul mai bine accept ideea lui yo6pir pentru fiecare banda un fet gen BF245 bobina cu priza , diode pentru comutare, amplificator cu doi tranzistori si FLL cred ca e varianta cea mai potrivita.Eu unul as opta inlocuirea variabilului cu varicap si potentiometru multitura insa nu am idee ce stabilitate va capata oscilatorul hartley.Pentru @bodorf am reusit sa memorez in DDS frecvente foarte simplu.Ramai in modul VFO A sau VFO B nu conteaza alegi banda pe care doresti sa faci legaturi 3,5Mhz 7Mhz 14Mhz etc , si ti apasat pe tasta MEM fara sa iei degetul ,apoi va aparea memoria SAVE TO MEM memoria pe care esti mai apesi odata si iti salveaza.Comuti apoi pe memoria doi te duci in VFO A sau B setezi frecventa X apesi din nou tasta MEM va aparea SAVE TO MEM 2 mai apesi odata si s-a salvat .DDS-ul merege impecabil intradevar in banda de 28Mhz se aud armonici, oricum nu e deranjant deloc cat timp prezinta stabilitate se poate asculta o emisiune fara probleme , ba mai ca am facut si ceva bpsk prezinta stabilitate foarte buna.

Link spre comentariu

Eu unul as opta inlocuirea variabilului cu varicap si potentiometru multitura insa nu am idee ce stabilitate va capata oscilatorul hartley.

Daca te uiti putin la transceiverul meu BITX80 vei vedea ca am facut acest artificiu punandu-i in loc de variabil potentiometru multitura, de fapt asa este schema originala a lui IK3OIL. Pe deasupra eu am venit si cu ceva in plus si am montat si potentiometru de RIT peste potentiometrul multitura si merge excelent, foarte stabil, cum am mai spus-o anterior. Schema montajului RIT am preluat-o de pe un site spaniol si este cam asa.(vezi imaginea atasata)Calculul rezistentelor adiacente se face dupa modelul:% Change = (100 x 1000) / (1000 + R)% Para R=10k o ajuste fino é de + ou - 10% da tens?o (8V) R = 10k for the fine adjustment is + or - 10% voltage (8V) Para R=15k + ou - 6,5 % da tens?o (8V) For R = 15k + or - 6.5% voltage (8V) Mie imi merge foarte bine si doresc sa adaptez acest model de reglaj frecventa si la A412. 73! Ovidiu.
Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...
Vizitator dan_neb

Salut Ovidiu , ai testat FLL-ul si in digitale BPSK ? are stabilitate de hert?Is curios si eu de un asemenea montaj cu toate ca eu mi-am facut un DDS, dar nu cred ca strica si asa ceva sa imi fac.

scuze ca am intervenit caut o schiema de bruiat o frecventa exemplu 5 mhz.contra cost. dan_neb mresi oricum
Link spre comentariu
Vizitator costinel_p

Salut Ovidiu , ai testat FLL-ul si in digitale BPSK ? are stabilitate de hert?Is curios si eu de un asemenea montaj cu toate ca eu mi-am facut un DDS, dar nu cred ca strica si asa ceva sa imi fac.

scuze ca am intervenit caut o schiema de bruiat o frecventa exemplu 5 mhz.contra cost. dan_neb mresi oricum
salut :DE CE VREI S? BRUIEZI FRECVEN?A DE 5MHZ?
Link spre comentariu

Dan_neb, bruierea unei frecvente este o chestie destul de ilegala. Nici macar nu vreau sa stiu de ce vrei tu sa bruiezi frecventa de 5 MHz, dar te rog sa nu mai postezi asemenea intrebari.O zi buna.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări