Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

FLL - Stabilizator de frecventa pentru VFO

yo6pir

Postări Recomandate

Am construit si eu frecventmetrul lui IK3OIL.Masoara corect.Prescalerul utilizat este un LB3500, se gaseste prin casetofoane auto.Functioneaza perfect si la 180Mhz.Este urmat de un divizor cu 4 sau 8.Factorul de divizare final este 32/64(de preferat 32).Jucaria va echipa un MFJ249 home made, varianta clasica cu instrumente analogice.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 178
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Marele Savant

25

• nea_bobina

25

• yo6pir

24

• yo4hhp

15

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Salutari ! Are cineva un hex bun pentru fll-ul lui ik3oil?? Cu cel din arhiva de mai sus indica frecventa exact la jumatate, deci pentru a arata corect ar trebui un cristal de 2 Mhz nu de 4 ca in schema. N-ar fi chiar deranjant numai ca este exact valoarea de cristal care imi lipseste. O sa incerc si un mail la autor, daca spuneti ca este asa de amabil. Multumiri, Emil

Link spre comentariu

Draga Emil,

Daca citeai cu atentie inceputul acestui topic ai fi constatat ca eu am pus acolo si link-ul spre softul,schema si cablajul de la FLL-ul lui IK3OIL, ca de aceea am facut-o si eu ca exista si e disponibila. Iata din nou link-ul care este deja postat pe prima pagina a acestui topic:

http://www.9h1lo.net/fll.php

Acolo pe acea pagina de internet gasesti schema, cablajele de la FLL si de la VFO si bine'nteles si softul in format .hex, care merge foarte bine; eu l-am folosit deja si e OK! Succes si tie!

Ovidiu.

Link spre comentariu

L-am luat deja, voi vedea mai tirziu cind ajung acasa. Eu am folosit hex-ul din arhiva postata ceva mai sus, care functioneaza bine, mai putin faptul ca era pentru un cristal de 2 Mhz. Vad ca cele 2 fisiere sint diferite, sper sa mearga. Va tin la curent mai tirziu. Multumesc, Emil

Link spre comentariu

Pentru Emil:Si eu am fisierul de la autor, si montajul este construit.Te rog sa mai verifici montajul, deoarece eu am folosit cristal de 4Mhz si functioneaza perfect, arata frecventa corecta. Chiar dupa ce am citit mesajul tau, l-am verificat cu semnal de la 0,5Mhz la 20Mhz, nu apare nici-o problema ! Verifica eventual tensiunea de colector indicata in articol, care trebuie sa fie intre 1,5 si 1,7 V. Succes , YO5OAI.

Link spre comentariu

Rezolvat deja, multumesc tuturor ! Era de vina tranz. formator de la intrare - am folosit schema initiala a scalei cu un singur tranzistor. Era defecta jonctiunea BE. Interesant este ca cu semnal dintr-un generator inica corect. Acum e OK, ascult nu stiu ce contest in 80 m la bitx. Din pacate nu pot testa si partea de stabilizare a frecventei deoarece VFO-ul fiind de frecventa relativ mica nu fuge sesizabil - am FI pe 8 Mhz. Ar fi interesant de aflat ce diferenta este intre cele doua fisiere, deoarece au marimile usor diferite. Cu stima, Je

Link spre comentariu

Draga EmilMerita sa faci amplificatorul de intrare cu doi tranzistori, cistigi considerabil in sensibilitate si formeaza semnalul mai bine pt a usura treaba microcontrollerului .Am observat si eu diferenta de marime dintre cele doua fisiere, dar nu-ti poti da seama doar daca decompilezi fisierul...din pacate la asta nu ma pricep.. :jytuiyu Dar maine voi incerca sa scriu in controller fisierul lui 9H1LO, poate e diferenta de afisare sau la meniul setari...Voi reveni cu raspunsul. Pana atunci toate cele bune, salutari de la YO5OAI, Lali.

Link spre comentariu

Buna dimineata,la prima vedere cele doua fisiere par sa lucreze la fel, n-am remarcat diferente dar poate eram eu adormit aseara! Are suficienta sensibilitate pentru un vfo normal mai ales ca folosesc un bfr92 operat la 25 mA curent de colector. Jonglind cu rez din baza se poate obtine o sensibilitate foarte buna si o banda de frecvente destul de mare, cu pic16f628 se poate masura pina aproape de 75 mhz. Cele bune si multumesc pentru sprijin, Emil

Link spre comentariu

Salut Emil Am reusit si eu sa incerc cele doua variante, dar nici eu nu am remarcat nici o diferenta. S-ar putea sa-si fi pus doar o semnatura sau indicativul in fisier..dar care nu are nici-o influenta asupra functionarii. Succes in continuare, Lali.

Link spre comentariu

Am primit si eu hex-ul de la Francesco, are fix 7,4K si nici o diferenta vizibile fata de cele anterioare. ACum trebuie sa fac un oscilator care sa fuga, ca sa pot testa fll-ul. Emil

Link spre comentariu

Eu l-am montat ieri in transceiverul home made, la care frecventa aluneca usor si dupa 2 ore . La prima vedere se pare ca-si face treaba foarte bine, deoarece dupa aproximativ 30 de secunde ledul se stinge (deci FLL lock) si frecventa nu mai fuge nici dupa 2 ore de functionare.Am folosit doar montajul cu PIC , afisajul l-am scos , deoarece am vrut sa pastrez afisajul original cu leduri, merge foarte bine si fara. Daca mai au si altii experienta cu montajul..sint curios si de parerile lor.

Link spre comentariu

@yo5oaiDa si eu am facut asemenea cu al meu; am folosit montajul original fara afisaj si am adaptat o versiune cu LED-uri pentru scala ca sa incapa in fanta de pe bordul carcasei. Am sa vin cu poze curand. Referitor la VFO, varianta cu FET si montaj Hartley, este "enervant" de stabila si trebuie sa te "rogi" de ea sa se destabilizeze un pic ca sa vezi cum functioneaza FLL-ul. Eu i-am pus peste cablaj lampa de birou ca sa se incalzeasca si sa vad cum clipeste LED-ul in regim de stabilizare; Vezi-de-treaba; nici o miscare pe afisaj. Ma bate gandul sa modific astfel si VFO-ul de la A412 care este in montaj Colpits si este mult mai instabil in timp. Dar sa vad cum pot face schimbarea de game acolo, cred ca voi folosi relee ca si pana acuma. Tinem legatura, 73!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări