yo4hhp Postat Septembrie 8, 2012 Partajează Postat Septembrie 8, 2012 Nu am facut inca FLL-ul. Proiectasem cablajul mai demult pt un Bitx, iar acum ca am vazut ca s-a reinviat topicul acesta mi s-a facut pofta de construit inculpatul :)Chiar sunt curios sa adaug la Bitx20 si PSK. Sper sa aiba cursa suficienta VFO-ul, de la 14.070 la 14.350. 73 Adrian Link spre comentariu
Vizitator Postat Septembrie 8, 2012 Partajează Postat Septembrie 8, 2012 nea_bobina, vezi ca nu a fost asa de greu? De altfel, hexul acela era deja postat pe acest forum, se discutase la un moment dat intr-un topic despre sinteza de frecvente si a fost postat, daca nu ma insel de catre nanopico. Tocmai asta a fost provocarea, lumea de aici de pe forum sa "imparta" ceea ce stie. Fara legatura cu acest fisier, noi suntem o tara saraca si nu ne putem permite sa cumparam toata informatia de care avem nevoie, dar asta nu inseamna ca trebuie sa ramanem si "prosti" din cauza saraciei. Putem imparti informatia. Scuze de off-topic. Sa stii ca te inseala "nasul", eu nu ma supar asa usor, e drept ca uneori sunt dezamagit, dar acum nici macar de asa ceva nu a fost cazul. Toate cele bune! Marcel Si pentru ca e randul meu, nu raman niciodata dator: http://www.hagi-online.org/picmicro/picdisasm_en.html Works like a charm! 73! Link spre comentariu
nea_bobina Postat Septembrie 9, 2012 Partajează Postat Septembrie 9, 2012 Si pentru ca e randul meu, nu raman niciodata dator: http://www.hagi-online.org/picmicro/picdisasm_en.html Works like a charm! Yeah, right ! Link spre comentariu
mosu20 Postat Septembrie 9, 2012 Partajează Postat Septembrie 9, 2012 Cu un baros mai mare nu ar merge mai usor? Link spre comentariu
Vizitator Postat Septembrie 9, 2012 Partajează Postat Septembrie 9, 2012 Nu, dar cu acid azotic pentru a dizolva lent capsula si a ajunge la cip-ul prpriu-zis pentru a obtine din nou acces la pin-ul de progamare distrus fizic la unele cip-uri pentru protectia datelor, am mai facut.... Microscop folosit :EDUROM-T facut de IOR Bucuresti Link spre comentariu
mosu20 Postat Septembrie 16, 2012 Partajează Postat Septembrie 16, 2012 Baieti, ati mai testat FLL-ul? Care sunt concluziile finale? Link spre comentariu
nea_bobina Postat Septembrie 17, 2012 Partajează Postat Septembrie 17, 2012 Baieti, ati mai testat FLL-ul? Care sunt concluziile finale?Buna dimineata,Eu am ramas in aceasi faza. Compenseaza foarte OK pe receptorul sincrodina, VFO cu f=3.5-3.8MHz si respectiv 7.0-7.2 MHz. Mai sus inca nu l-am testat. Referitor la receptia PSK31, gaselnita pe care am aplicat-o a fost sa setez firmware-ul din microcontroller sa compenseze la 50Hz. Datorita faptului ca am luat masuri de compensare termica a VFO-ului in sine, alunecarea acestuia e oricum destul de lenta. Cand firmware-ul FLL-ului era setat sa compenseze la 20Hz, pendularile cifrei zecilor de hertzi erau prea dese si de aceea receptia PSK31 era extrem de dificila. Odata setat la 50Hz, FLL-ul asteapta ca VFO-ul sa alunece peste aceasta limita, apoi incearca recompensarea. Fereastra de timp oferita este destul de mare (in cazul meu, fara FLL, VFO-ul aluneca 200Hz in primele 15 minute, apoi 50Hz in urmatoarele 15 min.; dupa primul interval de 30min de functionare, fuga se stabilizeaza al cca. 20Hz/15min). Adaugand FLL-ul, se poate receptiona destul de comod PSK31 dupa primele 10 min. de functionare, mai ales daca se introduce si modul AFC din softul folosit la receptie (in cazul meu, Digipan si FLDigi).Nu am incercat sa testez PSK31 in emisie, cu FLL, ptr. ca banuiesc ca driftul s-ar putea sa fie ca mare, cel putin nu in primele 30 min. de functionare a VFO. Cand o sa am ocazia, voi incerca totusi, dar nu stiu cand voi avea timp de o asemenea nebunie. Hi. Concluzia mea finala e ca FLL-ul lui IK3OIL e o gaselnita extraordinar de buna pentru cei care vor sa aiba un mijloc de stabilizare a frecventei de lucru obtinut cu un pret scazut (~ 20 USD), fara a se arunca la moduri digitale care implica operare pe zone inguste. NU stiu cum functioneaza montajele Huff & Puff. Voi incerca abordarea unuia, pentru a-mi face o idee. E posibil ca acelea sa ofere o stabilitate mai buna, dar platind pretul unei anumite incomoditati in operare: functia de LOCK se face manual. Ramane de vazut. Probabil voi construi unul doar ptr. a-l vedea in functiune. E clar de pe acum ca PLL si DDS raman cele mai bune mijloace de a obtine o stabilitate excelenta atat pe termen scurt cat si pe termen lung. Link spre comentariu
Vizitator cyclonb Postat Septembrie 17, 2012 Partajează Postat Septembrie 17, 2012 Baieti, ati mai testat FLL-ul? Care sunt concluziile finale?Buna ziua,Eu sunt incantat de jucarie. De PSK31 n-am nevoie, sunt foarte bucuros ca merge bine. L-am testat pe un receptor de unde scurte comercial, ha ha ha... Nu puteam sa aud SSB si CW, dar am pus un beat.OSC pe media frecventa si sunt de-a dreptul fericit!O sa lucrez sa-i fac o extensie de banda si sa vad cum se aude de la 12MHz in sus. Pana acolo am tras cu urechea, mai sus nu. cB Link spre comentariu
mosu20 Postat Septembrie 17, 2012 Partajează Postat Septembrie 17, 2012 Eu sunt incantat de jucarie. De PSK31 n-am nevoie, sunt foarte bucuros ca merge bine. L-am testat pe un receptor de unde scurte comercial, ha ha ha... Nu puteam sa aud SSB si CW, dar am pus un beat.OSC pe media frecventa si sunt de-a dreptul fericit!O sa lucrez sa-i fac o extensie de banda si sa vad cum se aude de la 12MHz in sus. Pana acolo am tras cu urechea, mai sus nu. cBNu stiu ce marca este scula industriala dar, ca principiu, pentru a nu hartani prea mult scula, cred ca ar merge sa faci un RIT. In mod cert acesta ar fi util si cind asculti posturile de radiodifuziune. Merita incercat. @nea_bobina, se pare ca raminem la concluzia ca este o scula relativ ieftina pentru aplicatii nepretentioase. Daca recitesc instructiunile pentru realizarea si reglarea oscilatorului de la A412 ma gindesc cit de grozav ar fi fost sa fi avut pe vremea aceea o asemenea jucarie. Eu unul imi aduc aminte cite qso-uri am avut cu radioamatorii care pe vremea aceea construiau din greu. Unii dintre ei, Dumnezeu sa le dee pace, nu mai sunt printre noi dar semintele pe care le-au semanat au rasarit si au crescut frumos. Cert este ca un FLL nu este o investitie foarte mare si eu l-as vedea in combinatie cu un set de cristale ( 2-3 RON )si un modulator echilibrat pentru a acoperi toate benzile de frecvente. In niciun caz nu ar ajunge la stabilitatea unui DDS dar ar rezolva elegant problemele de stabilitate ale unui transceiver dedicat CW si SSB si este mai usor de construit. Din punctul meu de vedere modurile digitale exced radioamatorismul care, prin excelenta, a fost o pasiune legata de comunicatii directe. Si pe mine m-a tentat un huff-puff dar am tot aminat din diverse motive. Acum sunt ocupat sa imi construiesc o sursa liniara cu LM317, ceva mai serios. Pe internet era un articol referitor la calculul ei dar vad ca site-ul a disparut, din nefericire. Mergem mai departe... Link spre comentariu
Marele Savant Postat Septembrie 24, 2012 Partajează Postat Septembrie 24, 2012 Din pacate, nu este deloc ce imi trebuia mie, bine ca nu am facut decit 2 bucati nu 6 cum aveam de gind. Nu ma intrebati la ce vream sa le folosesc pt. ca mi-e jena sa spun. Daca le vrea cineva , consider ca 70 lei bucata plus posta este un pret decent, toate componentele sint noi, inclusiv tranzistorii sint motorola cu picioare aurite. http://i50.tinypic.com/2mh7pe0.jpg Link spre comentariu
yo9hrb Postat Septembrie 24, 2012 Partajează Postat Septembrie 24, 2012 .. Nu ma intrebati la ce vream sa le folosesc pt. ca mi-e jena sa spun...Sunt tare curios Link spre comentariu
Marele Savant Postat Septembrie 25, 2012 Partajează Postat Septembrie 25, 2012 Nu spun nici platit, imi pare rau. Dar apropo de idei cretze, prin 1980, un coleg de serviciu s-a apucat sa faca un amplificator audio compus din 100 de module diferite cu TCA150 puse in paralel. N-a mai apucat sa finalizeze lucrarea deoarece in urma unei gafe imense a reusit sa arda o mare parte din aparatele din laborator ( ceva cu tensiune retelei aplicata pe tot felul de intrari care nu erau facute pentru asta) si drept urmare a fost mutat de la laboratorul curenti slabi cum se numea stabilimentul la institutul de cercetari al uzinei. E vorba de o mare uzina olteana, citadela a electrotehnicii nationala! Iar el era fiul contabilului sef! Link spre comentariu
gauss Postat Septembrie 25, 2012 Partajează Postat Septembrie 25, 2012 N-ati incercat sa-i spuneti ca e ceva oarecum hazardat ? ... Link spre comentariu
mosu20 Postat Octombrie 27, 2012 Partajează Postat Octombrie 27, 2012 E vorba de o mare uzina olteana, citadela a electrotehnicii nationala! Iar el era fiul contabilului sef!Si care s-a transformat in mol, parca. Uite ca si molurile pot fabrica locomotive?Oare ce s-a intimplat cu trenul acela experimental cu motoare liniare, pe perna magnetica, parca, ce se tot invirtea pe linia special construita in Valea Fetii? L-am urmarit de citeva ori si se parea ca se comporta excelent urmind sa intre in fabricatie. Cred ca nu a frinat la timp si calcat pe cineva pe bombeuri...Pentru a reveni la subiect, cred ca huff-pufful folosit la MKARS80 este mult mai eficient decit FLL-ul in discutie. Se poate folosi cred, si pentru banda de 40m, fara modificari. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum