Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

FLL - Stabilizator de frecventa pentru VFO

yo6pir

Postări Recomandate

Salutare,

As vrea sa propun celor interesati o serie de stabilizatoare de frecventa FLL care s-au dovedit a fi unele dintre cele mai bune pe care le-am experimentat eu pana acuma.

Daca as face un clasament in ordinea experimentarii, ar fi:

1. Stabilizator de frecventa FLL propus de EI9GQ si prezentat de mine aici: viewtopic.php?f=29&t=31843&start=75 ; Acesta are un singur inconvenient si anume acela ca trebuie apasat un buton atunci cand vrei sa stabilizezi frecventa masurata dupa care daca vrei sa modifici frecventa apesi din nou butonul sa o deblochezi. Cam greoi de lucrat, nu? Documentatia originala: http://homepage.eircom.net/~ei9gq/stab.html

Si o varianta de stabilizator cu S-metru incorporat propusa de PA3CNO si adaptata la BITX.

http://pa3cno.qsl.nu/?q=node/3

2. Stabilizator de frecventa FLL propus de OM3CPH care s-a dovedit mai facil decat primul deoarece nu a avut nevoie de nici un buton care sa fie apasat pentru a intra in regimul de stabilizare. Este un FLL bun care echipeaza in acest moment propriul A412: viewtopic.php?f=29&t=31843&st=0&sk=t&sd=a&start=90

Si alti radioamatori l-au construit si au avut rezultate bune cu el, Ex:YO4HFU, iar documentatia originala se gaseste aici: http://www.qsl.net/om3cph/counter/lcd/c ... c_flck.htm

3. Al 3-lea din seria stabilizatoarelor de frecventa tip FLL, este cel al lui IK3OIL care s-a dovedit a fi cel mai bun. De ce zic asta pentru ca acesta a fost conceput in jurul unui VFO de tip Hartley care are o stabilitate exceptionala si este controlat de un microcontroler intr-o schema foarte simpla si usor de configurat (setat). Am ramas extrem de surprins cand am vazut si probat ce stabilitate a atins acest FLL in configuratia originala propusa de autor. Singura problema pe care am intampinat-o a fost gasirea softului de programare a PIC-ului. Dar cine persevereaza reuseste, si iata link-ul catre documentatia originala: http://www.9h1lo.net/fll.php

Acest stabilizator FLL doresc sa-l montez in viitorul transceiver portabil pe care-l construiesc, si anume BITX pentru 3,5 MHz.

Am deschis acest topic in speranta ca cei care vor sa stabilizeze frecventa trcv-ului propriu si nu-si permit sa cumpere (construiasca) un DDS sau un PLL atunci pot incerca cu succes una dintre aceste 3 variante toate exeprimentate de mine, care s-au dovedit de un real folos in ridicarea performantelor constructiilor proprii.

Iata si ultima realizare, iar daca si altcineva mai are si alte variante rog sa le posteze aici pentru inspiratie celor care sunt interesati.

73! si spor la construit!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 178
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Marele Savant

25

• nea_bobina

25

• yo6pir

24

• yo4hhp

15

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Je a realizat varianta de pe site-ul lui om3cph ( de fapt o modificare a schemei lui de catre oh6cj ) si personal mi-a placut cum merge. Montajul poate fi folosit cu un oscilator deja existent si fiind alimentat la 9V are o excursie mai mare a tensiunii de comanda. Chir imi amintesc ca a trebuit sa ma chinui sa fac un oscilator suficient de instabil care sa il faca sa se desincronizeze. Programarea este mai greoaie, trebuie introdusa valoarea BFO in hex, dar pina la urma nu este chiar asa de dificil. Si parca are si mai multe facilitati: alegere tip lcd, numar digiti, samd. Interesant este ca ik3oil a retras din toate locurile posibile fisierele sursa sau hex ale montajelor sale, dar vad ca cu putina bunavointa mai sint locuri unde pot fi gasite. Astept si eu alte opinii despre acest subiect. Emil

Link spre comentariu

Am construit si eu varianta lui IK3OIL..si merge ireprosabil.

Fiserul hex nu este o problema, cu toate ca nu este postat pe site, Francesco il trimite foarte prompt la prima solicitare. Adresa de e-mail: [email protected]

Daca cineva are nevoie de el , i-l trimit si eu prin p.m.

Link spre comentariu

Am construit si eu varianta lui IK3OIL..si merge ireprosabil.

Fiserul hex nu este o problema, cu toate ca nu este postat pe site, Francesco il trimite foarte prompt la prima solicitare. Adresa de e-mail: [email protected]

Daca cineva are nevoie de el , i-l trimit si eu prin p.m.

Din intamplare nu ai si hexul pt frecventmetrul lui IK3OIL? Facusem acum ceva vreme cablajul, il cerusem pe e-mail si mi l-a trimis imediat, insa nu am finalizat f-meterul iar hexul l-am pierdut :bataie
Link spre comentariu

Salut, pt. YO4HHP, da-mi o adresa de e-mail si-ti trimit codul.73

De ce nu pui aici softul sa-l poata lua si altii daca au nevoie? Daca nu-i secret si nu-i cu suparare!? :nas: Si link-ul spre schema si eventual cablaj ca de-aia am deschis acest topic. Sa fie spre luare-aminte cui foloseste. :da
Link spre comentariu

Proiecte interesante. Da! dar cam "secretos" IK3OIL asta in privinta softurilor la proiectele cu PIC. Poate ne mai lumineaza yo7but cu vreun soft descoperit de el la aceste proiecte; ma refer la frecventmetru.

Link spre comentariu

Aveti aici fisierele primite direct de la IK3OIL. Primul e de la frecventmetru, iar al doilea de la FLL.La frecventmetru daca-i pui un prescaler (de ex.U664), merge pana pe la 1Ghz, dar cu rezolutie mai slaba, de 100Hz.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări