Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Frecventa de rezonanta.

Vizitator Maris Silviu

Postări Recomandate

Vizitator Maris Silviu

Salut, am i-o ceva dubi cu frecventa de rezonanta a difuzoarelor si sper ca cineva sa ma lamureasca. Din punct de vedere mecanic , un difuzor poate fi echivalat cu un sistem mecanic compus din un arc ( suspensia si spiderul difuzorului) ,cuplat cu o greutate ( masa conului ,a bobinei etc ,tot ce se misca). Orice sistem elastic are o frecventa proprie de oscilatie, adica daca il scoti din pozitia de echilibru si il lasi liber va oscila cu o frecventa egala cu frecventa proprie de oscilatie. Aceasta frecventa proprie de oscilatie depinde doar de arc( constanta elastica ) si de masa sistemului. Daca sistemului i se aplica din exterior o forta ce variaza exact cu frecventa proprie a sistemului, sistemul va intra in rezonanta. De acea frecventa de oscilatie proprie se mai numeste frecventa de rezonanta. Un pic cam multa teorie ,dar acuma revin la difuzoare. Fiecare difuzor are o frecventa proprie de rezonanta, iar daca il alimentam cu un semnal electric ce are aceasi frecventa cu frecventa proprie a difuzorului difuzorul va intra in rezonanta ( cursa lui tinde spre infinit). Dar frecventa de rezonanata depinde numai de suspensia difuzorului si masa conului si a bobinei. Acuma nedumerirea. Am mai citi pe forum ca se proiecteaza incinte inchise sub frecventa de rezonanta a difuzorului. Ma intreb cum este posibil ,deoarece incinta inchise se comporta ca un arc suplimentar pus membranei difuzorului ( arc datorat comprimari si destinderii aerului din incinta) . Orice marire a constantei elastice duce la marirea frecventei de rezonanta a difuzoului. Deci orice incinta inchisa produce o crestere a frecventei de rezonanta a difuzorului . Deci cum se poate ca unui difuzor, pus in incinta inchisa sa ii scada frecventa de rezonanta?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 12
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Sharky

5

• kappa_ii

1

• LUCI

1

Vizitator Maris Silviu

M-am gandit eu ca nu merge. La bass-reflex ma gandesc ca tot asa trebuie sa fie ,dar nu sunt sigur ca poate mai exista ceva fenomene de care nu stiu eu , dar la incinta inchisa e clara treba. Nu mai stiu ,dar am vazut postat de mai multe ori chesti de genul:" Ai difuzor cu Fs de 45Hz si sa ii faci o incinta inchisa acordata la 40Hz ":shock: (mi-am adus aminte de examenul la Vibratii, ca o fost greu ca dracu :d ). I-o cred ca orice incinta pui, nu ai cum sa scazi frecventa de rezonanta.(nici band pass, nici bass reflex ,si clar nici inchisa)

Link spre comentariu
Vizitator Maris Silviu

Da degeaba e rezonanta cutiei mai mica decat cea a difuzorului. Ca sa ajunga la acea frecventa difuzorul trebuie sa treaca prin freventa de rezonanta, unde cred ca se aud numa ditorsiuni in loc de sunet. Deci nu vad cum sta treba. Daca diful are o anumita frecventa de rezonanta F3 eu zic ca nu ai cum sa asculti frecvente mai mici de F3 ci doar mai mari. P.S. am vazut niste difuzoare de auto care aveau frecventa de rezonanta in jur de 115 hz iar la raspuns in frecventa la -10 dB era 70-16000. Nu inteleg cum e posibil, ca la 115 Hz ai numa distorsiuni , nu sunet. Eu cred ca se pot folosi doar de pe la 125 Hz in sus . Corect?

Link spre comentariu

F3 e f. la care SPL scade cu 3dBFs e f. de rez.Distorsiuni apar si nu apar..adica desi te-ai astepta la o crestere infinita a cursei, ea se va stabiliza, in primul rand pt ca sistemele sunt amortizate si in al doilea rand cursa nu poate fi infinita din cauza limitarilor mecanice si magnetice (iese bobinea inafara campului magnetic).Cursa difului o calculezi la rezonanta ca si cum calculezi intinderea unui resort, deci nu iei in considerare masa, doar constanta elastica...k=F/L=1/cmms => L=F*Cmms, forta e mult mai mica, dar cum F=BL*I, acel curent I va fi mai greu de obtinut la rezonanta din cauza cresterii impedantei...In incinta bassreflex ai 2 sisteme cuplate : dif + boxa, fiecare cu rezonanta proprie si ce asculti e suma efectelor. Daca le cuplezi pe frecvente diferite atunci nu vei avea distorsiuni mari deoarece cand ii dispare unui sistem componenta reactiva apare in celalalt.Incinta inchisa in schimb are probleme la rezonanta pt ca e un singur sistem, presiunea aerului din ea modifica proprietatile suspensiei difului de aceea se prefera un factor de calitate mic ca sa avem o amortizare mare a oscilatiei...si ar mai fi ceva...cum se explica atunci ca impulsurile nu se aud distorsionat?Ca un impuls iti va misca diful in pozitia X si il va lasa apoi liber, si el va oscila amortizat cu frecventa de proprie de rezonanta...(e mai complicata toata teoria...asta e asa..o simplificare barbara)

Link spre comentariu
Vizitator Maris Silviu

Deci sa inteleg ca in o incinta inchisa un difuzor nu poate reda sunete clare la frecventa lui de rezonanta (si un pic deasupra) , dar in bass-reflex se poate. Nu stiu cum e treba cu impulsurile, ca nu am auzit astfel de chesti, dar din punct de vedere al vibratiilor, impulsurile si alimentarea difuzorului cu semnal de frecventalu Fs sunt doua lucruri distincte. Primul (impuslul) provoaca asa numitele oscilatii libere amortizate. Adica dupa ce muta diful in pozitia x , diful (dupa cum ai precizat) efectueaza oscilati care au frecventa egala cu frecventa proprie a difului Fs ,dar sunt libere (adica nu mai am alte forte sa imi perturbe sistemul) si amortizate ,adica amplitudinea vibratiei scade in timp. Aceasta scadere a amplitudini este o scadere exponentiala (mai putin important) dar ce e important ca pe tot parcursul acestei scaderi, pana la stingerea totala a vibratiei, oscilatile sunt armonice si isi pastreaza frecventa Fs. Deci e normal ca dupa un impuls, tu sa auzi un sunet clar ,cu frecventa Fs dar pe care il auzi tot mai incet. Cand in difuzor introducem semnal cu frecventa Fs avem de-a face cu vibratii fortata amortizate. Aici amplitudinile vibratiei nici macar teoretic nu tind la infinit (datorita amortizarilor) dar tind la o valoare mare a amplitudinii. Oricat de mica ar fi forta dezvoltata de motorul difuzorului ,daca ea(forta) are frecventa Fs ,deci e in faza frecventa proprie a difului, la fiecare miscare ea produce o crestere cu putin a amplitudini, la urmatoarea miscare provoaca inca o crestere un pic a amplitudini peste ce provocata precedent si tot asa. Oscilatile sunt tot armonice ,pana in momentul cand se produc ceva modificari datorita amplitudini tot mai mari ( de exemplu iese din linearitate, sau bobina loveste capacul din magnet, sau datoita cursei mari se iese din zona lineara a suspensiei difului.etc) Ei atunci osciulatile nu mai sunt liniare,ci distorsionate ,aleatori. In tot acest caz forta motorului nu creste. Deci ( dupa cata teorie stiu eu) daca alimentez un difuzor in repaus cu un semnal cu frecventa Fs , nu conteaza cat de mic, la inceput se aud sunete clare cu frecventa Fs ,pe care le auzi tot mai tare pana la un moment cand o sa auzi sunete neclare si distorsiuni. Ma gandesc ca incinta numa amplifica acele distorsiuni . Cum am spus semnalul nu trebuie sa fie mare ci doar sa aiba Fs.

Link spre comentariu

ai incercat? eu zic sa incerci si sa te convingi..asa e cel mai bineOscilatii fortate sunt cele inafara rezonantei, la fs ai oscilatii intretinute, adica aplici o forta cu aceasi frecventa, in faza cu diful ..bla bla ..stii tu bine povestea ca ai scris-o mai sus.Dar amortizarea e mare...mecanica si electromagnetica.Ai dreptate ca e mare cursa raportata la ce forta mica folosesti, dar nici chiar asa..nu creste cursa aia la infinit...incearca cu un dif si generator de semnal si te convingi.La bass reflex cand diful e la rezonanta, boxa e in regim fortat asa ca limiteaza cursa, si cand boxa e la rezonanta ii creste impedanta, deci exercita o sarcina mai mare asupra difului...Revenind la difuri : coborand in frecventa ajungi in sfarsit la Fs, pana atunci stai in regim de oscilatii fortate, deci diful e tinut sub control, la Fs ai oscilati intretinute, dar amortizarea fiind mare(e preferat sa fie asa) diful nu o ia razna, mai ales ca la fs nu se absoarbe prea mult curent, Z fiind mult mai mare decat val nominala. Coborand sub Fs intri iar in regim fortat, deci iar e bine.Raspunsul in frecventa ar fi capabilitatea de a mentine un SPL constant, care e in functie mai ales de volumul de aer pus in miscare.

Link spre comentariu
Vizitator Maris Silviu

La bass reflex cand diful e la rezonanta, boxa e in regim fortat asa ca limiteaza cursa, si cand boxa e la rezonanta ii creste impedanta, deci exercita o sarcina mai mare asupra difului...

Nu am inteles, cand boxa e la rezonanta creste impedanta difuzorului?, sau are boxa impedanta? :? Ce am inteles e ca din cauza amortizarilor mari ,si a faptului ca forta scade mult, cursa nu depaseste valoarea maxima a difului si de aceea se poate sa se auda clar si la frecvente de rezonanta. I-o m-am gandit un pic ca in domeniu mecanic ,acolo forta se mentine constanta pe durata rezonantei, de aceea efectele sunt clare (ruperi de piese, batai puternice etc) . Daca am dedus bine, scaderea impedantei difuzorului, e tot datorita faptului ca vibreaza mecanic. Adica cursa e mai mare decat cea produsa de forta motorului, si de aceea in bobina difuzorului se induc niste curenti mai mari, de fapt bobina se comporta ca un mic generator , si de aceea aparent ii creste impedanta. Sper ca am inteles bine cum sta treaba :d
Link spre comentariu

inversimpedanta creste la rez.nu iti bate capul prea mult...mai bine experimenteaza...o sa vezi ce usor aduci diful la curse mari si o sa vezi si impedanta..asa o sa te lamuresti(nu prea stiu eu sa explic in scris)

Link spre comentariu
Vizitator Maris Silviu

Da ,creste am scris gresit. :( Oricum am modificat acuma. :d Concluzia e un difuzor poate reproduce clar si la frecventa de rezonanta.(in bass-reflex) :wink:

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări