Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

vu-metru cu em84 si 6j1p problema in constructie

miclovan

Postări Recomandate

Buna ziua,

Am construit un vu-metru care este format dintr-un tub em84 si o pentoda miniatura 6j1p

pentru acesta am folosit schema :Posted Image

sa trecem la problema....cele doua bare de lumina nu se indeparteaza mult una de cealalta, acest lucru il puteti vedea in urmatoarea poza :Posted Image

u anodica = 331v (am folosit aceasta anodica relativ ridicata din cauza uzurii tubului)

Posted Image

poza cu montajul ( a doua placuta reprezinta un repetor catodic din care am folosit sursa de 6,3 pentru filamentii celor doua tuburi)

Posted Image

Astept lamuriri 666

Va multumesc,

miclovan.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 26
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• miclovan

9

• zal

4

• Dr.L

4

• Depanatoru

2

Top autori în acest subiect

Nu stiu cum ii merge montajul lui ALEKS ( proiectantul ) , dar la schemele de genul asta se redreseaza semnalul audio cu diode si pe grila triodei preamplificatoare din EM84 ( pinul 1 ) se aplica o tensiune continua . Condensatorul de filtraj al acestei tensiuni determina o latenta a afisarii , adica ai timp sa observi cum se misca barele de lumina . De fapt asa e conceput orice vumetru cu tranzistori si integrate . Daca nu e redresata si filtrata tensiunea audio nu prea observi indicatia , adica e prea rapida pentru ochi , si de aia ti se pare ca nu se departeaza prea mult .Iar faptul ca tubul e uzat inrautateste situatia .

Link spre comentariu

cred ca nu m-am exprimat bine, cele doua bare de lumina stau pur si simplu asa fara sa injectez semnal audio, iar cand fac acest lucru cele doua incep sa oscileze destul de frumos si chiar placut (pe acea distanta dintre ele) :jytuiyuu anodica este filtrata de un condensator din 65' IPRS 100 uF/350v (cred ca este de ajuns pentru un astfel de montaj)

Link spre comentariu

am finalizat mai de mult schema prezentata de Dr. L , dar din lipsa transformatorului si a timpului am ales sa abandonez acest proiect si am preferat sa merg pe ideea constructiei unui vu-metru cu doua tuburi :jytuiyu

cablajul nu este prea promitator, am urmat schema si am cablat fara a face un proiect anterior :rade:

Posted Image

ramane sa il testez maine,

voi adauga poze si poate un filmulet cu montajul in actiune

Va multumesc pentru sfaturi.

Link spre comentariu

am instalat tubul pe aceasta placa si am intampinat aceeasi problema, deci rezulta ca tubul este stricatva multumesc pt sfaturi, cand voi cumpara un tub nou voi pune niste poze :dans: ,mai ramane decat sa mai incerc cateva modificari ale rezistorilor care contoleaza cele doua bare poate voi reusi ceva, dar nu cred :jytuiyu

Link spre comentariu

am instalat tubul pe aceasta placa si am intampinat aceeasi problema, deci rezulta ca tubul este stricatva multumesc pt sfaturi, cand voi cumpara un tub nou voi pune niste poze :dans: ,mai ramane decat sa mai incerc cateva modificari ale rezistorilor care contoleaza cele doua bare poate voi reusi ceva, dar nu cred :jytuiyu

pune 5 megaom intre grila si masa si audio cu o punte cu 4 diode de preferat cu germaniu asfel incit sa-i dai tensiune negativa pe grila de comanda si-ti va functiona perfect ,sigur un condesator de 1 microf va mari un pic durata cursei si nu va obosi ochiul ci din contra...daca nu ma insel are nevoie de cca -20-22v pe grila ca sa se umple complet,succes! :da
Link spre comentariu

nu-i cam mult 1uF? aia de pe site zic de 100nFpersonal,si 100nF mi s-a parut mult si am pus de 47nFfara condesator,nu se vede nimic interesant,e un fel de joc de umbre-foarte rapide chiartot de pe site(+datasheet) reiese ca lampa are nevoie de -10v pe grila sa se aprinda complet

Link spre comentariu

--------------------------------------------------------------------------------

Zoccolo Noval, B9A

Utilizzata da Radio/TV-reception etc.

Filamento -: Indirect / -: Parallel, ~ = (AC/DC) / If: 0.21 Ampere / Vf 6.3 Volt /

Descrizione With a 250V supply and 470k ohm load, requires typically 0 to -22V grid voltage for full range of indication from 0 to 21mm bar length. It has a variable gain characteristic which improves the sensitivity to weak signals.

--------------------------------------------------------------------------------

Zoccolo Noval, B9A

Utilizzata da Radio/TV-reception etc.

Filamento -: Indirect / -: Parallel, ~ = (AC/DC) / If: 0.21 Ampere / Vf 6.3 Volt /

Descrizione With a 250V supply and 470k ohm load, requires typically 0 to -22V grid voltage for full range of indication from 0 to 21mm bar length. It has a variable gain characteristic which improves the sensitivity to weak signals.

http://www.radiomuseum.org/tubes/tube_em84.html

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări