miclovan Postat Martie 17, 2009 Partajează Postat Martie 17, 2009 Buna ziua, Am construit un vu-metru care este format dintr-un tub em84 si o pentoda miniatura 6j1p pentru acesta am folosit schema : sa trecem la problema....cele doua bare de lumina nu se indeparteaza mult una de cealalta, acest lucru il puteti vedea in urmatoarea poza : u anodica = 331v (am folosit aceasta anodica relativ ridicata din cauza uzurii tubului) poza cu montajul ( a doua placuta reprezinta un repetor catodic din care am folosit sursa de 6,3 pentru filamentii celor doua tuburi) Astept lamuriri Va multumesc, miclovan. Link spre comentariu
Depanatoru Postat Martie 17, 2009 Partajează Postat Martie 17, 2009 Nu stiu cum ii merge montajul lui ALEKS ( proiectantul ) , dar la schemele de genul asta se redreseaza semnalul audio cu diode si pe grila triodei preamplificatoare din EM84 ( pinul 1 ) se aplica o tensiune continua . Condensatorul de filtraj al acestei tensiuni determina o latenta a afisarii , adica ai timp sa observi cum se misca barele de lumina . De fapt asa e conceput orice vumetru cu tranzistori si integrate . Daca nu e redresata si filtrata tensiunea audio nu prea observi indicatia , adica e prea rapida pentru ochi , si de aia ti se pare ca nu se departeaza prea mult .Iar faptul ca tubul e uzat inrautateste situatia . Link spre comentariu
miclovan Postat Martie 17, 2009 Autor Partajează Postat Martie 17, 2009 cred ca nu m-am exprimat bine, cele doua bare de lumina stau pur si simplu asa fara sa injectez semnal audio, iar cand fac acest lucru cele doua incep sa oscileze destul de frumos si chiar placut (pe acea distanta dintre ele) :jytuiyuu anodica este filtrata de un condensator din 65' IPRS 100 uF/350v (cred ca este de ajuns pentru un astfel de montaj) Link spre comentariu
Dr.L Postat Martie 17, 2009 Partajează Postat Martie 17, 2009 incearca sa conectezi em84 ca in schema asta http://www.solderingpoint.com/projects/ ... r_tube.php din R1 si R2 poti ajusta cursa barelor,nu mai exact cum mergea treaba,asa ca trebuie sa experimentezi acum,cel mai bine ar fi sa iei un tub nou Link spre comentariu
Depanatoru Postat Martie 17, 2009 Partajează Postat Martie 17, 2009 Schema lui ALEKS mai are lipsa rezistenta de grila la pinul 1 , de obicei 1M la masa . Mai poti jongla din rezistente , cum zice Dr.L , tubul fiind uzat . Link spre comentariu
miclovan Postat Martie 17, 2009 Autor Partajează Postat Martie 17, 2009 am finalizat mai de mult schema prezentata de Dr. L , dar din lipsa transformatorului si a timpului am ales sa abandonez acest proiect si am preferat sa merg pe ideea constructiei unui vu-metru cu doua tuburi cablajul nu este prea promitator, am urmat schema si am cablat fara a face un proiect anterior ramane sa il testez maine, voi adauga poze si poate un filmulet cu montajul in actiune Va multumesc pentru sfaturi. Link spre comentariu
miclovan Postat Martie 18, 2009 Autor Partajează Postat Martie 18, 2009 am instalat tubul pe aceasta placa si am intampinat aceeasi problema, deci rezulta ca tubul este stricatva multumesc pt sfaturi, cand voi cumpara un tub nou voi pune niste poze ,mai ramane decat sa mai incerc cateva modificari ale rezistorilor care contoleaza cele doua bare poate voi reusi ceva, dar nu cred Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 18, 2009 Partajează Postat Martie 18, 2009 am instalat tubul pe aceasta placa si am intampinat aceeasi problema, deci rezulta ca tubul este stricatva multumesc pt sfaturi, cand voi cumpara un tub nou voi pune niste poze ,mai ramane decat sa mai incerc cateva modificari ale rezistorilor care contoleaza cele doua bare poate voi reusi ceva, dar nu cred pune 5 megaom intre grila si masa si audio cu o punte cu 4 diode de preferat cu germaniu asfel incit sa-i dai tensiune negativa pe grila de comanda si-ti va functiona perfect ,sigur un condesator de 1 microf va mari un pic durata cursei si nu va obosi ochiul ci din contra...daca nu ma insel are nevoie de cca -20-22v pe grila ca sa se umple complet,succes! Link spre comentariu
Dr.L Postat Martie 18, 2009 Partajează Postat Martie 18, 2009 nu-i cam mult 1uF? aia de pe site zic de 100nFpersonal,si 100nF mi s-a parut mult si am pus de 47nFfara condesator,nu se vede nimic interesant,e un fel de joc de umbre-foarte rapide chiartot de pe site(+datasheet) reiese ca lampa are nevoie de -10v pe grila sa se aprinda complet Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 18, 2009 Partajează Postat Martie 18, 2009 -------------------------------------------------------------------------------- Zoccolo Noval, B9A Utilizzata da Radio/TV-reception etc. Filamento -: Indirect / -: Parallel, ~ = (AC/DC) / If: 0.21 Ampere / Vf 6.3 Volt / Descrizione With a 250V supply and 470k ohm load, requires typically 0 to -22V grid voltage for full range of indication from 0 to 21mm bar length. It has a variable gain characteristic which improves the sensitivity to weak signals. -------------------------------------------------------------------------------- Zoccolo Noval, B9A Utilizzata da Radio/TV-reception etc. Filamento -: Indirect / -: Parallel, ~ = (AC/DC) / If: 0.21 Ampere / Vf 6.3 Volt / Descrizione With a 250V supply and 470k ohm load, requires typically 0 to -22V grid voltage for full range of indication from 0 to 21mm bar length. It has a variable gain characteristic which improves the sensitivity to weak signals. http://www.radiomuseum.org/tubes/tube_em84.html Link spre comentariu
Dr.L Postat Martie 18, 2009 Partajează Postat Martie 18, 2009 asa e,scuze pt contrazicere Link spre comentariu
miclovan Postat Martie 30, 2009 Autor Partajează Postat Martie 30, 2009 am terminat acest vu-metru...pana acum nu a mers din cauza tuburilor...erau prea vechi..se blocau pe jumate un filmuletz cu montajul in actiune...dupa cum am spus si in descriere pe youtube..sper sa va placa http://www.youtube.com/watch?v=5yVSOfkj1cM Link spre comentariu
miclovan Postat Martie 30, 2009 Autor Partajează Postat Martie 30, 2009 pardon :bananaparty: Link spre comentariu
miclovan Postat Aprilie 3, 2009 Autor Partajează Postat Aprilie 3, 2009 si...o versiune experimentala cu cateva modificari in circuit pentru em80 Stima, Ionut M. Link spre comentariu
Andr3y Postat Aprilie 5, 2009 Partajează Postat Aprilie 5, 2009 EM84 (final) vs VFD de nota 10. Gasesti si schema si alte detalii. Ma tenteaza si pe mine asa ceva! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum