Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

DC-Trap

Postări Recomandate

Componenta continua apare de multe ori si datorita folosirii variatoarelor de tensiune cu triac, foeunilor la 1/2 din putere - cu dioda serie, aparate atat de dragi si nelipsite americanilor. La noi se mai aduna eventuale aparate de sudura - mereu exista un vecin care sudeaza ceva. :bataie Din testele facute de userul EVA (pe diyaudioforum) rezulta 220mVcc indusi de un foeun la 1/2 din putere. Tot din testele aceluiasi user, 60-80mVcc au fost suficienti pt a satura si produce zgomot mecanic in toroidale de 200-400VA, in situatia in care redresarea si filtrarea erau conectate, dar fara sarcina. Cand se cupla sarcina, pragul de saturare era deplasat sensibil in sus.Mai multi useri de pe acelasi forum au anuntat ca au "hum" mecanic in transformatoarele lor, si masurand - chiar dupa recomandarile pt obtinerea unei precizii acceptabile, au gasit 60-220mVcc in retea. Hum-ul a disparut dupa utilizarea unei dc-trap - in cazul tuturor care au postat acolo, cu o singura exceptie - nelamurita.Asa cum am scris si in postul precedent, la mine la atelier, ca si acasa, nu am gasit nici macar 50mVcc in retea, asa ca transformatoarele nu bazaie si nu pot relata direct efectele unui dc-trap.Mi s-a povestit de catre fostul sef al sectiei de bobinaj de la Petra ca de-a lungil anilor s-au primit mai multe reclamatii, ca transformatoarele lor bazaie aleator - in gol, si le-au fost returnate transformatoare. Omul spunea ca a facut proba cu cateva sute de mVcc injectati in retea si intradevar transformatoarele incepeau sa bazaie, dar intr-o retea curata erau "mute". [Aici sensul cuvantului "mut" trebuie inteles in acceptiunea data de respectivul producator - caci cam toate transformatoarele lor > 4-500VA au in gol bazait nativ, care creste sesizabil dupa 60-75% din I nominal, ajungand deranjant la I max. Testat personal cu mai multe transformatoare mai mari de 1000VA.]

Link spre comentariu

In cazul trafurilor "incriminate" am mentionat producatorul. Si banuiam ca este binecunoscut ca acesta exploateaza la maxim raportul nr. spire/V, in folosul economisirii sarmei, evident ...O solutie complexa (cel putin ca explicatii teoretice) foloseste Plitron - pt. seria AUDIO, dar din pacate la preturi de cel putin 5 ori mai mari (+ transp. ) :cry: Din auzite, cu rezultate foarte bune.

Link spre comentariu

Am incercat si aceasta varianta - si se poate, dar trebuie sa le duci calculul complet al transformatorului, caci ei sustin ca programul [softul] nu le permite sa modifice Nsp/Volt. Nu stiu daca e adevarat sau nu, asa mi s-a explicat.

Transformatoarele de iesire pt. lampi le bobineaza exact dupa recomandari - dar daca ai gresit si nu incape sarma, au ce te injura. :ras:

Ei, acum daca insisti, iti mai pun ei acolo 5-10% spire in plus in primar, tensiunile din secundar ies si ele un pic mai mici, traful are o caracteristica mai putin dura (cade mai repede in sarcina) dar bazaie mai putin in gol, si te trezesti ca ajungi iar la recomandarile din anii 60-70 - fa-l dublu daca vrei sa tina. :sparge:

Si totul pt ca nu vor sa spuna nimic, in ruptul capului, despre calitatea/caracteristicile miezului folosit. Nu numai ei, cam toti producatorii - cel putin de la noi.

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Mai, dar ce fel de meseriasi sunteti voi, daca vreti sa aflati caracteristicile de material, luati un traf (poate fi si de 10W ca tot pe materialu ala e facut), desfaceti-l si faceti voi masurari (bobinate n spire, aplicati m volti, masurat k (mili)amperi, etc, trasati caracteristica de magnetizare si gasiti nr de spire/volt la care incepe saturatia si ati rezolvat "misterul".Stiu ca unora dintre colegii de pe forum nu le vine a crede ca un sfert de volt cc suprapus peste cei 230 de volti ca e mare branza, dar daca veti lua in consideratie ca primarul unui traf de putere mare are o rezistenta de ordinul ohmilor sau chiar sub 1 ohm, rezulta imediat niste fractiuni de amper sau chiar amperi, care nu sunt deloc de neglijat!M-a ferit deocamdata activitatea in electronica de kilowati....Toate cele bune!

Link spre comentariu

blazeu, sfertul ala de volt in cc nu are de a face in prima instanta cu curentul! si oricum 0.25V e f mult chiar si 0.1. Problema e cu saturatia miezului pt ca vezi tu, miezul asta e un acumulator de energie(ca un bazin) deci se comporta ca un integrator(integreaza tensiunea in camp magnetic). Daca integrezi o valoare constanta(chiar si f mica) obtii o functie liniara care creste continuu(daca val e pozitiva). Deci dupa suficient timp miezul va ajunge in saturatie. Asta e prob majora despre care se discuta aici. Legat de masuratori, eu asa fac mereu, imi gasesc nr de spire optim pt un miez. Dar ce te faci cand constati ca miezul e prost? N-ai ce-i face, ala e.

Link spre comentariu
  • 8 ani mai târziu...

Deci,iau ca exemplu dioda P600M care are Vf de 1V...deci un condensator de 2,5V ar trebui sa mearga dar citind ce a scris domnul Victor pe acel forum,ca ar putea aparea uneori chiar si 3VDC pe retea as alege niste condensatori cu tensiune de lucru in jur de 10V.Cat despre valoarea lor...in schema erau de 33000uF dar am vazut aceeasi schema cu condensatori de 15000uF.Are vreo importanta valoarea lor?Urmand link-urile prezentate,am vazut intr-un alt circuit ca valoarea condensatorilor ar trebui sa fie de minim 2500uF.Intr-o alta discutie de pe diyaudio se mentiona ca la amplificatoarele ce au curent de mers in gol mai mare,trebuie sa folosesti condensatori de capacitati mai mari in DC Trap.Dupa ce am citit acele 17 pagini si am vazut atatea argumente contradictorii,am ramas putin in ceata....daca mai am sau nu nevoie de DC Trap

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări