Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Despre bobinele pentru filtre - read this!

Vizitator codebutcher

Postări Recomandate

Vizitator codebutcher

Cind calculati bobinele pentru crossover-e ati putea sa tineti cont de urmatoarele formule, care va vor ajuta sa obtineti dimensiunile optime, in sensul minimizarii lungimii conductorului folosit, si implicit a rezistentei acestuia:

Posted Image

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 9
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Guest1

2

Vizitator codebutcher

Se pare ca n-am fost inteles. Ceea ce am trimis eu e tocmai calculul dimensiunilor optiime functie de inductanta dorita si diametrul conductorului. Ce ai trimis tu acolo e doar calculul lungimii functie de dimensiuni, dar nu reiese (cel putin nu evident), care sint aceste dimensiuni optime. Iar cine are chef sa calculeze... n-are decit sa se apuce, eu ii urez succes si multa rabdare. Dar totusi mai bine ar fi sa ia de-a gata ce-am calculat eu, ca sa nu zic ca m-am chinuit degeaba :d Garantez ca formulele sint corecte, am facut multe teste pina sa le trimit aici.Edit: Ba nu, nu m-am uitat bine, L nu e lungimea ci chiar inductanta. Oricum, tot aia e, ramine valabil ce-am scris.

Link spre comentariu
Vizitator Vasile

Nu am vrut sa-ti fac concurenta :) ci tocmai mi-am amintit ca formula asta am postat-o ieri pe un alt forum si cand am vazut-o pe a ta atunci am zis sa o pun si eu pe asta.

Link spre comentariu
Vizitator codebutcher

Nu am vrut sa-ti fac concurenta :) ci tocmai mi-am amintit ca formula asta am postat-o ieri pe un alt forum si cand am vazut-o pe a ta atunci am zis sa o pun si eu pe asta.

A, OK. Atunci cine citeste threadul asta stie cum sa-si calculeze bobinele cap coada :d
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
Vizitator codebutcher

Sau mai bine folositi applet-ul asta http://www.oz.net/~coilgun/mark2/inductorsim.htm

Acum chiar ca n-am fost inteles bine. Pe pagina aceea scrie "Here you can try various wire sizes and physical dimensions to see what happens. The idea is to design a coil which can be physically built, and which has a reasonably low amount of resistance." Deci e pe principiul "prin incercari". Formulele pe care le-am trimis mai sus dau aceste dimensiuni optime "din teava", fara nici un fel de incercari. Sau, poate dificultatea consta in extragerea radicalului de ordinul 5? :roll:
Link spre comentariu

L-am pus ca pe o alternativa. Este usor de folosit si poti jongla cu mai multi parametri. Am calculat/facut cateva bobine cu acest applet si au iesit cu o toleranta de aprox 5%. Ceea ce zic eu ca este acceptabil.Bineinteles ca formulele tale sunt foarte folositoare, dar nu am avut timp sa le verific. :oops: Soer ca nu te-ai suparat. :wink:

Link spre comentariu
Vizitator codebutcher

L-am pus ca pe o alternativa. Este usor de folosit si poti jongla cu mai multi parametri. Am calculat/facut cateva bobine cu acest applet si au iesit cu o toleranta de aprox 5%. Ceea ce zic eu ca este acceptabil.Bineinteles ca formulele tale sunt foarte folositoare, dar nu am avut timp sa le verific. :oops: Soer ca nu te-ai suparat. :wink:

Nu ma supar asa de usor cind e vorba de o discutie tehnica.Formulele mele sint deduse din formula lui Wheeler pt calculul inductantei, si sint verificate. Daca tot veni vorba, am cautat pe net daca nu le-a mai trecut si altora prin cap sa calculeze aceste dimensiuni optime, si am observat ca nu sint asa de unic :d N-am avut timp sa vad daca am obtinut aceleasi rezultate. Chiar o sa pun o intrebare despre asta pe un forum specializat, sa vad ce zic expertii legat de aceast subiect.Edit: tocmai am verificat inca o data formulele, si rezultatele sint corecte, daca inlocuiti parametrii rezultati in formula lui Wheeler (pe care o stie Google), iese inductanta corecta
Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări