Ytron Postat Decembrie 9, 2003 Partajează Postat Decembrie 9, 2003 Da. Sint o pereke de la un final de 75Watt. Intr-o carcasa de aluminiu 4 canale d-astea au mers 18 ani !!! S-au prajit fiindca una din alimentari se rezema de o rezistentza de emitor a unuia din astia 2. Nu ii gasesc nicaieri. La un mag. linga Conex am decis sa iau un PNP cit de cit apropiat in caracteristici cu aia, cu gindul ca in lokul NPN-ului sa pun un 2N3055, macar provizoriu pina cind gasesc ce trebuie. Vinzatorul imi spune ca in baza de date vede un PNP apropiat, 2N3773, la 62.000 lei. Ok, zic eu, il iau, asta e!... 3055 am eu acasa o droaie. :? Acasa deskid DataSheet-ul din computadores, si surpriza! -> 2N3773 nu e PNP ci NPN. Tzeapa! Complementarul lui e 2N6609 !!!Are cineva ceva? :shock: A! si inca ceva, offtopik: mi-am mai luat si 2 buc BUZ11. Astia sint cu canal N. Ce complementar au? Io nu am gasit cel putzin la mine in .pdf-urile de la Thomson sa fabrice asa ceva :? Help, pls :? Link spre comentariu
Vizitator Vasile Postat Decembrie 9, 2003 Partajează Postat Decembrie 9, 2003 Buz 11 nu cred ca are complementardece nu ai luat IRF540 care este la fel ca pret si putin mai puternic si are complementar pe IFR9540 :lol: Link spre comentariu
Ytron Postat Decembrie 9, 2003 Autor Partajează Postat Decembrie 9, 2003 Nu i-am luat special sa fac un final. Practic, nu am facut nimik pina acuma in comutzie cu mosfet-uri, si cautind printre datasheet-uri am ramas mirat ca mosfeturi cu canal P cel putzin io nu am gasit la Thomson. Link spre comentariu
Vizitator Vasile Postat Decembrie 9, 2003 Partajează Postat Decembrie 9, 2003 Sunt ca si bipolari PNP adica mai rari :lol: habar nu am de ce prefera fabricantii N-chanel si NPN :? Link spre comentariu
Vizitator Gheorghe Nicolae Postat Martie 20, 2004 Partajează Postat Martie 20, 2004 va ofer eu tranzistoare Link spre comentariu
Ytron Postat Martie 21, 2004 Autor Partajează Postat Martie 21, 2004 Baga oferta tatiku' ;)Ma intereseaza mosfetzi de putere si tensiuni mari, switcheri... Link spre comentariu
djvas Postat Martie 21, 2004 Partajează Postat Martie 21, 2004 Mosfet-uri de tensiune si putere mare se pot recupera din monitoare de calculator !!! Link spre comentariu
Ytron Postat Martie 22, 2004 Autor Partajează Postat Martie 22, 2004 Am o caciula plina de 2SK-uri si IRF 630 640 740 si multe altele dar niciunele nu sint la peste 400-500V sau daca sint, sint de curentzi mici.De o saptamina tot desfac la placi de monitoare pe care le-am luat cu 100K sacu'. No Joke! Acum am la trafuri de ferita de tot felul de sectziuni. in curind o sa ma apuc sa fac surse in comutatzie de la zero. ;) Link spre comentariu
djvas Postat Martie 22, 2004 Partajează Postat Martie 22, 2004 De unde le-ai luat ? Vreau si eu !! :( Link spre comentariu
Ytron Postat Martie 23, 2004 Autor Partajează Postat Martie 23, 2004 Am dat de unu cu un container plin cu d-astea. Le are de la o firma de reparatzii desfiintzata. Acuma cind mai are citeva a incercat sa se dea nemultzumit ca... de... Da' ma fac si io ca am gasit in ele numa' buliciuni si le matur io si pe ultimele...Io kiar nu ii intzeleg p-astia care sint posesori de epave d-astea care nu stiu sa scoata nimik din ele, vede ca tu potzi sa scotzi cite ceva si isi skimba atitudinea de la o zi la alta ca depozitzia martorilor mincinosi... :mrgreen: Link spre comentariu
djvas Postat Martie 25, 2004 Partajează Postat Martie 25, 2004 Tot nu am inteles daca ma pot "lipi" si eu de niste placi ! Link spre comentariu
Vizitator ipacretzu' Postat Mai 26, 2005 Partajează Postat Mai 26, 2005 Citind pe forum diverse subiecte am ajuns si la asta si cred ca e bine de precizat de ce tranzistoarele NPN sau cele cu canal N sunt preferate de producatori, ca tot se intreba Vasile. Evident ca totul se rezuma la costurile de productie. Faza e ca ei au materia prima sub forma unor bare de siliciu deja purificate si impurificate(dopate) pe care si le taie dup-aia; in fine si le prelucreaza ei. Va dati seama ca doar nu o sa faca doua tipuri de bare si fac doua linii de productie diferite s.a.m.d. Si atunci isi fac bare de siliciu impurificat de tip n il mai prelucreaza mecanic la dimensiunile necesare dupa care mai fac 2 dopari si iaca gata tranzistorul NPN discret(la cele cu canal e cat-de cat similar ca sa nu ma lungesc prea mult). Acuma nu ar fi foarte mare diferenta de costuri foarte mare intre NPN si PNP ca pana la urma la un PNP ar mai trebui o impurificare suplimentara si ar fi cam gata, dar nu e asa. Problema e legata de viteza de propagare a purtatorilor prin semiconductor care e de aproximativ trei ori mai mare la electroni decat la goluri. Si atunci ca sa faci tranzistoare complementare cu performante aproximativ identice la PNP-uri sau la cele cu canal P trebuie facute dopari suplimentare pentru a induce centre de recombinare si astea se fac cu metale grele(gen aur) care la imprurificare pot distruge reteaua de siliciu daca au energii prea mari... bla bla mult de scris; deci alti bani, alta distractie. Si de aia nu o sa vedeti, sa zic, convertoare de putere cu tranzistoare PNP sau cu canal P pentru ca la performantele pe care ar trebui sa le aiba pretul lor o sa fie dublu fata de unul NPN sau cu canal N la aceleasi performante(asta nu inseamna ca nu se produc deloc, cred ca ati inteles asta).Si daca tot am vorbit de barele alea de siliciu am sa pun si niste imagini cand o sa am timp pentru cei care nu au mai vazut cum arata; nu de alta dar tre sa merg la faculta si sa fac niste fotografii cu ele. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum