Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Comanda motor prin portul paralel

Vizitator maoo

Postări Recomandate

Vizitator maoo

Salutare!Vreau sa fac o banda transportoare (macheta) pe care sa o camand prin portul paralel. Comanda trebuie sa faca doua chestii simple: stop si play.Folosesc un motor de 4,8 V cc, care as vrea sa-l alimentez de la sursa din calc (pe circ rosu). Softul care va comanda portul este facut in DELPHI.ma gandesc ca este destul de simplu dar eu nu prea am habar de electronica... :( , asdar pentru cei care vor sa ma ajute pot sa o faca cu o schema.As mai vrea sa pot sa scad tensiunea pe motor pentru a-i reduce turatia dar asta numai optional...Multumesc anticipat!!!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 6
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• csl1131

1

• cristianp

1

Top autori în acest subiect

aici sunt ceea ce cauti tu..

http://www.epanorama.net/circuits/parallel_output.html

http://www.timgoldstein.com/cnc/parallel.htm

poate e bine sa tragi si un ochi

http://forum.izatech.ro/viewtopic.php?t ... sc&start=0

si..cel bai bine porca e un releu reed(ala parca poti sa il deschizi si sa il inchizi fara nici o alta sursa de tensiune,numai din portul paralel) si ala deschide sau inchide circuitul la mororul ala care vrei tu...

sa scazi tensiunea poti sa faci un mic stabilizator, dar ala nu prea poti sa il comanzi..adica l-ai setat si gata...(adica poti sa il comanzi,dar e mai greu) sau poate ar merge mai simplu o rezistenta in serie cu motorul ala, si gata...(aaa..si o dioda in serie, ca oricum motorul ala nu mai stiu daca e necesar o dioda, dar mai bine sa fii sigur...decat sa iti para rau)

(din pacate nu am vazut ca si a mai raspuns cineva inaintea mea...ca am scris cam la fel...)

Link spre comentariu
Vizitator maoo

merci mult pentru raspunsuri...

ma gandesc sa folosesc urmatoarea schema:

Posted Image

cred ca o sa mearga...voi ce spuneti?

in loc de 2N2222 as putea folosi 2N6040??

acum incerc sa invat putina electronica....

pe langa asta as dori sa mai fac o lampa stroboscopica pentru reglarea avansului la automobile, dar intai sa imi cumpar cele necesare unui incepator...

Link spre comentariu
Vizitator berti

Dupa cum s-a mai discutat si in topicul "Placa cu relee", eu iti recomand cu caldura utilizarea unui optocuplor... e singurul mod eficient de protectie a portului paralel. Iar in loc de tranzistor, poti sa folosesti un integrat ULN2803 (practic contine 8 tranzistori) si ai iesiri pentru inca 7 dispozitive la un pret de nimic...ULN costa parca vreo 25-30.000 lei

Link spre comentariu
Vizitator maoo

am incercat schema cu optocuplor (luat de la o imprimanta matriceala- scrie pe el TRW8741) dar MAREA problema este ca eu folosesc WIN XP si nu am acces la portul paralel.....am incercat cu delphi dar degeaba...am incercat cu un soft - Relais Time- dar nu prea functioneaza....cu partea electronica sa zicem ca am rezolvat-o dar acum am probleme cu softul...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări