Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Son of zen

Postări Recomandate

A f?cut cineva Son of Zen de la Pass Labs? Am în?eles c? este un fel de "creme de la creme" al amplificatoarelor din clasa A, chiar mai fidel decât Aleph...Ca încep?tor, dup? ce fac ni?te ampuri "de duzin?" ca s?-mi fac mâna, m? gândesc s? m? apuc de un Son of Zen, pentru c? nu pare a fi foarte complicat. Marea problem? ar fi c? boxele ?i o surs? de sunet ca lumea, pe care s? se vad? diferen?a între Son of Zen ?i altceva, m-ar cosra de 10 ori mai mult decât realizarea lui Sun of Zen. ?i nu prea sunt în bani acum... :cry: Totu?i, o s? încerc s? construiesc ampul, ?i ori împrumut boxe, ori m? duc pe la prieteni cu boxe mai ca lumea.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 23
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

A f?cut cineva Son of Zen de la Pass Labs? Am în?eles c? este un fel de "creme de la creme" al amplificatoarelor din clasa A, chiar mai fidel decât Aleph...Ca încep?tor, dup? ce fac ni?te ampuri "de duzin?" ca s?-mi fac mâna, m? gândesc s? m? apuc de un Son of Zen, pentru c? nu pare a fi foarte complicat. Marea problem? ar fi c? boxele ?i o surs? de sunet ca lumea, pe care s? se vad? diferen?a între Son of Zen ?i altceva, m-ar cosra de 10 ori mai mult decât realizarea lui Sun of Zen. ?i nu prea sunt în bani acum... :cry: Totu?i, o s? încerc s? construiesc ampul, ?i ori împrumut boxe, ori m? duc pe la prieteni cu boxe mai ca lumea.

Nu prea imi place c? consum? de 15 ori mai mult decât scoate, dar dac? vrei fidelitate...
Link spre comentariu
  • 2 ani mai târziu...
  • 2 săptămâni mai târziu...

@twitterfire

http://www.passdiy.com/pdf/sonofzen.pdf

Ai citit articolul??? Are un consum imens. Iti dau cateva citate de acolo:

"The Son of Zen requires a serious power supply. For fifty watts output, the supply will have to deliver 1200 watts. All the time."

"For example, to get an output of 25 watts from the circuit, we will need a transformer with about a 1000 VA (one kilowatt)"

"The prototype amplifier went up to 30 watts with 45 volt supply rails, and drew about 700 watts per channel."

"For this project I used Dale NH-250 8 ohm 1% resistors, which are rated at 250 watts each. These resistors will require extensive heat sinking."

Link spre comentariu

Eu zic ca e mai mult un moft.Difuzoarele au cele mai mai mari distorsiuni intr-un lant audio.Un difuzor bun are cu cel putin un ordin de marime mai multe distorsiuni decat un amplificator banal.Deci ca sa merite un amplificator deosebit,difuzoarele trebuie sa fie exceptionale si foarte bine inplementate.

Link spre comentariu
Vizitator calind79

n-am construit SOZ dar cu creatiile destinate DIY ale lui Nelson Pass trebuie sa fii precaut. dupa parerea mea sint facute pt. incinte cu sensibilitate mare si impedanta "miloasa". pe boxe cu sensibilitati sub 90 dB si impedante in ciuda amplificatorului e posibil sa nu iasa deloc ce te astepti. eu am o varianta DIY de F4 care nu suna deloc pe gustul meu, in combinatie cu boxele mele sunetul rezultat mai are mult pina la pretentii de high-end (eu nici macar hifi nu i-as zice).

Link spre comentariu

Am testat un SoZ de 5-6W cu ani in urma, comparativ [exclusiv prin auditie] cu alte 2 amplificatoare (unul de 3500 si altul de 6000USD) si a sunat ferm mai bine - la acea putere. Din pacate puterea era totusi prea mica pt incintele disponibile atunci (un Totem si inca ceva american, ambele sub 90dB) asa ca testul ar fi trebuit repetat fie cu incinte mai sensibile, fie cu soz-ul modificat pt o putere mai mare. Date fiind consumul si costurile de realizare foarte mari, am renuntat si am desfacut "paianjenul".

Link spre comentariu

@twitterfire stii ca mai toate dispozitivele active electronice sunt neliniare? Ei, oamenii inteligenti gasesc cai pentru a face circuitul sa se comporte liniar pe o zona cat mai mare prin diverse artifcii. Amplificatorul asta o face brutal: hai sa bagam atat de mult curent prin tranzistor in functionarea statica incat semnalul ac este infim mai mic, deci nu deranjeaza functionarea statica, deci circuitul e liniar. Amplificatorul cu pricina are distorsiuni mai mari decat un banal amplif AB normal. E creme de la creme pentru ca oricine construieste un asemenea monstru trebuie sa aiba impresia ca a facut ceva grozav. Daca vor sa iti dovedeasca calitatile, l-ar putea rescunoaste intr-un test legati la ochi dintre alte 9 amplificatoare?

Link spre comentariu
Vizitator calind79
Am testat un SoZ de 5-6W cu ani in urma, comparativ [exclusiv prin auditie] cu alte 2 amplificatoare (unul de 3500 si altul de 6000USD) si a sunat ferm mai bine - la acea putere. Din pacate puterea era totusi prea mica pt incintele disponibile atunci (un Totem si inca ceva american, ambele sub 90dB) asa ca testul ar fi trebuit repetat fie cu incinte mai sensibile, fie cu soz-ul modificat pt o putere mai mare.

in situatiile de genul asta apar automat intrebarile:

1. ce amplificatoare erau cele de 3500 si 6000? poate unii le-au ascultat si i-ar ajuta sa-si faca o idee.

2. in ce fel suna mai bine? eu sint in general f sceptic cind citesc "suna mai bine" pentru ca poate insemna multe. de exemplu poate inseamna mai bine din anumite puncte de vedere dar mult mai rau din altele.

3. citi oameni au comparat amplificatoarele si procentual citi din ei au confirmat impresia ca SOZ e superior?

Date fiind consumul si costurile de realizare foarte mari, am renuntat si am desfacut "paianjenul".

asta e ca si cum ai zice "masina consuma 15 litri la suta de km si avea putere cit un Matiz stricat dar am vindut-o pt. ca nu-mi placea culoarea".

mie mi se pare ca prima hiba a unui amp de genul asta nu tine de dimensiuni si consum ci de "putere" (sau lipsa de). 5-6W in conditiile in care multe boxe cu pretentii coboara bine sub 90 dB suna a gluma proasta.

recunosc, sint f sceptic cu privire la ce da mos Pass "pe degeaba" de cind am constat ca F4 suna ca porcu'. are un sunet aparent mai vioi dar obositor pe termen lung iar spatialitatea e sublima, dar simultan inexistenta. unii spun (nu confirm nici nu infirm, doar citez) ca e sunetul tipic al amplificatoarelor cu impedanta de iesire mare mai ales cind conduc boxe ceva mai "grele".

in final ideea e ca trebuie sa fim precauti cu genul asta de implementari si sa nu ne aruncam ca fata mare la ****.

Daca vor sa iti dovedeasca calitatile, l-ar putea rescunoaste intr-un test legati la ochi dintre alte 9 amplificatoare?

categoric, da. amprenta F4-ului e asa de clara incit il recunosc si beat. din pacate nu e de bine.

eu nu inteleg de ce se incapatineaza unii sa incerce sa faca bici din rahat. mai ales ca insusi Nelson Pass zice clar ca amplificatoarele First Watt (si cele inrudite) sint facute pentru boxe de eficienta mare. stiu ca pe diyaudio exista o hoarda de fanatici Pass dar sint momente cind mi se pare ca unii din ei sint religiosi inainte de orice altceva.

si ultima chestie. ampurile First Watt sint producatoare de sunet placut, nu fidel. pina si Pass a scris asta in repetate rinduri. si exista doua probleme. una ca unii poate nu vor sunet placut ci doar fidel. doi ca intr-un sistem in care sursa sau boxele dau deja o amprenta sonora similara un amplificator din asta poate fi cireasa pe tort intr-un sunet total dezechilibrat.

Link spre comentariu

Ampliful a fost facut la repezeala, pe o placa de Al de 2,5cm, cam de 1,5 ori cat un A4. Cu rezistente bobinate, ceramice, prinse si ele de radiator sau grupate mai multe in paralel pt a obtine puterea necesara. (In extremis se pot scufunda in cate o cana cu apa). In cca 4-5 minute placa de Al era calda, in 20 de min. frigea.Traf industrial de 1,5kW, redresare cu o punte normala (35A Fagor) filtraj 4 x 63.000 uF Sprague (niste mici termosuri). Am folosit semnal de intrare balansat, de la un transport si dac Teac. In general evit sa scriu despre amplifurile scumpe pe care le intalnesc, pt ca nu este locul aici. In test au fost un Pass Lab X250 si un BATVK600. Am fost 2 persoane si amandoi am avut exact aceleasi impresii. Suna mai bine ... pur si simplu la toate categoriile - si vocile si instrumentele; verificat cu jazz vocal, cu jazz instrumental, cu simfonica si cu rock. Evident si inevitabil comparatiile au fost subiective. Am scris ca testul a fost tarat de puterea mica - prea mica pt o auditie satisfacatoare pe incintele disponibile atunci si acolo.Nu te astepta acum sa scriu ca am testat asa si pe dincolo, pt ca nu a fost cazul. Nu am facut-o, in acel moment pur si simplu nu ne-a interesat mai mult.Este posibil ca pt puteri mari (sau incinte sensibile) sa fie necesar un filtraj mai bun (posibil CLC), ar fi trebuit radiatoare imense pe care nu le aveam, asa ca am decis ca SoZ ramane de re-testat in anii care vor veni. Si nu am mai facut-o....As fi foarte curios sa repet testul astazi cu mosuri laterale, sa caut diferenta de sunet.

Link spre comentariu
Vizitator calind79

http://www.passdiy.com/pdf/sonofzen.pdf

"First, the damping factor is quite low, on a par with some of the tube amplifiers on the market. If you need an amplifier with a high damping factor, look elsewhere. You can improve the damping factor of the amplifier by scaling the resistor, but only at a heavy efficiency penalty."

mica mea experienta zice ca pe boxe cu sensibilitate mica damping factorul e critic. principala hiba a F4-ului e, dupa parerea mea, faptul ca sunetul e practic mono, nu separa spatial deloc. pentru mine acest aspect al sunetului este ESENTIAL in placerea auditiei. poate sa fie sunetul cald, mieros etc, daca suna a mono l-am scos din priza si nu-l mai pun inapoi.

apoi, mai e de notat ca trage 700W pe canal. la mine-n casa cred ca in afara de masina de spalat si aspirator nu exista aparate care sa se apropie de consumul asta. si alea merg juma de ora pe saptamina. daca asculti citeva ore zilnic eu zic ca incepe sa fie un factor deloc de neglijat.

Link spre comentariu

Uite ca ai dreptate la capitolul spatialitate /sound-stage. Nu am verificat acest aspect, boxele erau puse prost, camera mica si superincarcata. Ramane un capitol de verificat pt cine l-o mai face.

In privinta consumului este unul din elementele care il definesc ca un amplificator scump (scump si de utiiizat).

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări