Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator EBC3/EL11

mișa

Postări Recomandate

Vazand ceea ce a scris Liviu,mi-am adus aminte e cateva EABC pe care le am.Cand le-am vazut prima data mi-au dat impresia ca ar fi tripletriode,dar numarand pinii nu-mi iesea ceva la socoteala 3X3 pini pentru triode si inca 2 pentru filamente erau deja 11 pini.Bineanteles ca lampa are cu 9 pini.Cautand date despre ea am ajuns la adevar,este totusi triplatrioda dar cu catod comun.Poate fi folosita in audio?Daca da in ce conditii?Cu triodele in paralel?E vre-o sansa sa folosim triodele independent?

Nu stiu prin ce date ati cautat, dar EABC80 este o trioda+dioda dubla+dioda, adica tripla dioda si trioda, iar dioda dubla/simetrica si trioda au acelasi catod. E o lampa folosita in radiourile vechi, diodele alea nu sunt bune de nimic in afara de detectia semnalului de RF. Trioda poate fi folosita, dar e pacat...un radio nu poate functiona corespunzator fara aceasta lampa - improvizatiile sunt discutabile.

http://www.radiomuseum.org/tubes/tube_eabc80.html

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 86
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• mișa

29

• Liviu Ianush

9

• zal

8

• hbi

4

Top autori în acest subiect

E o lampa folosita in radiourile vechi, diodele alea nu sunt bune de nimic in afara de detectia semnalului de RF. Trioda poate fi folosita, dar e pacat...un radio nu poate functiona corespunzator fara aceasta lampa - improvizatiile sunt discutabile.

http://www.radiomuseum.org/tubes/tube_eabc80.html

Se pot utiliza aceste diode pt un limitator de nivel (fuzz), undeva exista o schema cu asa ceva dar nu m-am notat link-ul din pacate

Link spre comentariu

Ca sa fie clar pt. toata lumea, desi simpla consultare a unui catalog da raspunsul, in notatia europeanaEABC80 "E" arata filamentul la 6,3V, A - dioda de detectie, B - dioda dubla cu catod comun, C - trioda.Asta pentru cine nu stia deja...

Link spre comentariu

Ca sa fie clar pt. toata lumea, desi simpla consultare a unui catalog da raspunsul, in notatia europeanaEABC80 "E" arata filamentul la 6,3V, A - dioda de detectie, B - dioda dubla cu catod comun, C - trioda.Asta pentru cine nu stia deja...

Eu nu stiam,multumesc.Stiam semnificatia unor litere din modul de codare european, dar ale unora nu o stiam.In mod sigur mai sunt si altele pe care nu le stiu.
Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...
  • 1 an mai târziu...

Acel curind, este realitate (a trecut 1 an)!

Am terminat amplificatorul (din pacate nu am respectat schema lui misa integral):

- carcasa lemn din stejar (multumesc saptemari)

- socluri originale vintage (din pacate unul rotund si unul oval) pt. EL11 si unul din ceramica pt E88CC

- suport din aluminiu de 4 mm

- 1xE88CC golden pin Tesla (din pacate ;( ar fi mers alte triode mai vintage)

- alimentare in CC a preamplificarii

- KNFB cu 100uF Nichicon Muse

- redresare cu EZ81

- transformatoare de iesire dintr-un Graetz

Este un amplificator de cursa lunga, asculti fara sa iti dai seama, nu este deloc obositor.

Am ascultat si in mod pseudo-trioda si se pare ca lampii ii place (am incercat de ex. 6p6s si nu ii place pseudo-trioda deloc).

Pozele sunt cu mobilul, dar o sa fac altele.

Posted Image

https://picasaweb.google.com/100591562823636348352/EL11#

Mai am de mesterit:

- de montat mufele

- de montat potentiometrul de volum

- de facut un fund la carcasa

- de montat piciorusele la carcasa

Link spre comentariu
Vizitator viobio

Am terminat amplificatorul (din pacate nu am respectat schema lui misa integral):

- socluri originale vintage (din pacate unul rotund si unul oval) pt. EL11 si unul din ceramica pt E88CC

- redresare cu EZ81

Este un amplificator de cursa lunga, asculti fara sa iti dai seama, nu este deloc obositor.

Am ascultat si in mod pseudo-trioda si se pare ca lampii ii place (am incercat de ex. 6p6s si nu ii place pseudo-trioda deloc).

Posted Image

Mai am de mesterit:

- de montat mufele

felicitari :aplauze ,sa ai grija de "vechituri" e un amp " sa te dai mare la audiofili" nu e de ascultat zilnic

mai procura doua socluri pt seria 11,donez (gratis,moca,fara bani) pt acest amp doua pentode EF14 nos/RFTsi o redresoare,care sa duca ambele canale, e pacat de el sa nu fie ca in anii 40.

am si eu in plan(de 2 ani) un amp cu ECL11/AZ11,nu am timp de el :cry:

icon_jook

Link spre comentariu

- redresare cu EZ81

Posted Image

Mai am de mesterit:

- de montat mufele

Foarte frumos, felicitari!

Sunt curios cum se aude.

Poti sa-l aduci?

Link spre comentariu
Vizitator viobio

- redresare cu EZ81

Posted Image

Mai am de mesterit:

- de montat mufele

Foarte frumos, felicitari!

Sunt curios cum se aude.

Poti sa-l aduci?

va astept cu el la mine la sala!!!! cu bere!!
Link spre comentariu

Mai bibilesc la el un pic si vin la o auditie. Eram curios cum suna si am lucrat in mare viteza (acum am avut timp - deh concediu). O sa il scot din modul pseudo-trioda pt. ca pierd mult din putere si apar si niste distorsiuni ciudate (la o auditie atenta pe melodii bine cunoscute de mine suna ceva ciudat). Daca o sa reusesc sa il fac "all '40th" (multumesc viobio) schimb sasiul, carcasa (sa pun in evidenta lampile) si transformatorul de alimentare.Nu stiam ca EL11 e atit de "fitzos", zau ca ma voi da mare cu el :dans: .

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări