Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator EBC3/EL11

mișa

Postări Recomandate

Da, e o gluma, dar nu e preluata de pe alte forumuri. E un fel de bataie de joc (a mea personala) la aia care cred ca un amplificator suna bine pentru ca ai cabluri de intrare de 1000E bucata. In acceptiunea mea, uleiul de sarpe e o substanta distilata din prune, care nu are efect daca o picuri pe cabluri. Are efect daca o bei, in sensul ca sunetul NU se aude mai bine dar nu-ti mai pasa.Daca trecem peste asta, vreau sa va spun ca am facut primele masuratori si auditii cu acest amplificator. In primul rind, am crescut tensiunea de alimentare la 290V. In aceste conditii am obtinut 3.9W pe 8 ohm cu transformatorul prezentat in PDF. Puterea asta am obtinut-o intre 40Hz si 28KHz, fara distorsiuni vizibile pe osciloscop. La puteri mai mici, amplificatorul coboara mai jos. De exemplu la 3W coboara la 30 Hz.Amplificatorul, per ansamblu are o amplificare foarte mare. Din reactia negativa reglezi cit ai nevoie. Ajuta extrem de mult la liniarizare si sunet.Suna MULT mai bine cu reactie negativa.In locul rezistentei notata cu * am pus pentru probr un pot. de 100K.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 86
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• mișa

29

• Liviu Ianush

9

• zal

8

• hbi

4

Top autori în acest subiect

Daca ai avea o infasurare separata galvanic secundara nu cea dupa care culegi reactia si ai introduceo in circuitul catodului lampi finale(tot ca reactie)ar cobori pina la 20Hz chiar mai jos si sar lineariza si mai bine traful(nu merge folosit secundarul actual pe post de reactie linearizare traf in catod, deoarece sint doar doua etaje si apare inadvertenta de faze,pentru reactia actuala secundarul sau primarul are un sens pt reactia in catod lampa finala ar trbui schimbat unul din sensuri astfel incit nu pot functiona simultan din aceasi infasurare ,de aia spun o infasurare separata).Recurg la aceasta metoda curent si obtin astfel 10_15Hz Sinus cu spire nu prea multe in primar si aproape de putera nominala,Frumusetea este ca faza la 40_50Hz in aceasta situatie ramine aproape neschimbata, daca vrei poti sa incerci si sa ne comunici rezultatele.

Link spre comentariu

Buna idee. O sa mai fac o infasurare si o sa experimentez.Pina una alta, am experimentat transformatorul cu intrefier (0.2) si fara. Diferentele de putere, banda de trecere si sunet sunt nesemnificative. Singura diferenta este la modul cum arata semnalul cind incepe sa limiteze. Nu stiu ce concluzie sa trag referitor la saturarea miezului.De asemenea am probat amplificatorul cu lampile EL84 si EC81 (nu ECC81). Sunetul e diferit. Eu nu-mi dau seama daca e mai bun sau mai rau, dar mie imi place mai mult cum suna cu EL11 si EBC3.

Link spre comentariu

La parte pozitiva a semialternantei in pozitia cu intrefier si in situatia de limitare,se observa o cadere imediata a palierului superior(virful palierului pozitiv de limitare cade accelerat,rapid)la partea negativa nu are ce sa se intimple pentru ca se manifesta pe o descrestere de curent. .....La pozitia fara intrfier in situatia de limitare NU mai observam o cadere imediata a palierului,ci acesta sta in lung de linie(mentine cimpul) super,adica comportamentul eventual in semnal dreptunghiular este net superior la joase in situatia fara intrefier fara sa produca presaturatie sectiunea fiind destul de mare.Cu siguranta ai dreptate(si bine ai sesizat) in ceea ce priveste sunetul cu EL11.Pune te rog daca poti si nu e deranjul prea mare cind o sa ai timp, un semnal dreptunghilar 50_100Hz chiar si 200Hz(indiferent de amplitudine) cu si fara intrefier sa vada lumea ce face intrefierul(situatia trebuie sa fie similara cu cea din limitare,dar mult mai clara si evidenta).

Link spre comentariu

Am sa fac masuratorile propuse de valderama zilele urmatoare. Acum ma tot gindesc la carcasa. Tare as vrea sa-i fac o "mutra" de cupru... Cred ca ma enervez si cumpar o foaie de cupru de 2mX1mX2mm. Costa vreo 1000 de lei.(aflu exact miine) Poate mai sunt doritori si o impartim. In cazul asta postez la grup buy.

Link spre comentariu

Pai eu as dori sa folosesc cupru si lemn doar pentru aspect. Nu vreau sa cositoresc. Problema e ca am fost la un depozit de neferoase si am gasit cupru de 2.5mm grosime, format 1mX2m. Costa 1200 lei + TVA. (are cam 44Kg) Arata demential.Cu tabla de aluminiu lucrez curent. Tot asa, m-am saturat la un moment dat sa tot cer bucati de pe la ateliere si m-am dus si mi-am cumparat citeva foi de 2mX1m de grosimi diferite. Problema cu tabla de cupru e ca nu am de unde sa fac rost de bucati mai mici, sau cele pe care le pot gasi sunt groaznic de zgiriate sau deformate.

Link spre comentariu

Eu construiesc uneori cind ma grabesc sasie din sticlotextolit dublu sau simplu placat,se prelucreaza mai usor,se imbina prin cositorire la interior,se pot cositori diverse module fara probleme la interior samd.

Link spre comentariu

Deoarece nu am mai construit redresor cu lampa, as dori sa-mi spuneti pentru ce tensiune ar trebui sa dimensionez tranaformatorul pentru a obtine 290Vcc dupa redresare si filtrare (ca in pdf) pentru varianta stereo, cu un consum de 110mA, folosind AZ4 sau eventual GZ34. Iau un considerare exact foaia de catalog a redresoarelor? (parca nu as bobina gresit un transformator)

Link spre comentariu

Pentru a obtine tensiunea ta rectificata de 290V, cu un rectificator pe lampa, ai nevoie de o infasurare de 580V cu priza mediana. Tenseiunea de 580Vca se aplica pe cei 2 anozi ai redresoarei si din catod se culege tensiunea de 290Vcc. Priza mediana se leaga la masa montajului.Cat despre curenti, depinde doar de transformatorul tau. Sa ai grija sa pui lampii intre catod si masa montajului un condensator nu mai mare decat cel din foaia de catalog altfel lampa poate ... deceda din cauza curentului mare absorbit de condensator la incarcare.Cat despre filamentul redresoarei, este foarte indicat sa ai infasurare separata. Spre exemplu daca filamentul rectificatorului tau merge la 6.3V ca si alte lampi comune, sunt necesare 2 infasurari de 6.3V: una pentru lampa rectificatoare si cealalta pentru celelalte lampi.ALEKS

Link spre comentariu

Deoarece nu am mai construit redresor cu lampa, as dori sa-mi spuneti pentru ce tensiune ar trebui sa dimensionez tranaformatorul pentru a obtine 290Vcc dupa redresare si filtrare (ca in pdf) pentru varianta stereo, cu un consum de 110mA, folosind AZ4 sau eventual GZ34. Iau un considerare exact foaia de catalog a redresoarelor? (parca nu as bobina gresit un transformator)

Foaia de catalog este un indrumar serios,cea mai mare importanta o are rezistenta interna a lampi redresoare si reactanta inductiva a infasurari cu priza mediana(la 50Hz bineinteles) arbitrar consider ca 2 x 290V poate fi un pic prea mult(din postul lui aleks) pentru un curent de 110mA,oricum daca sar folosi aceasta tensiune in alternativ as recomanda condensatori electrolitici de cel putin 450V (datorita primelor momente la initializare unde tensiunea pe blocul de alimentare este ceva mai mare pina etajele finale ajung in regim termic normal)mai degraba din bun simt,format in timp,as merge pe 2 x 265_270Vca pt 110 mA si 290Vcc in sarcina,in aceasta situatie si condensatori putind fi la 400V mai comuni in ceea ce priveste capacitatea aleks are dreptate recomand 50uf pentru primul c_eu din catodul lampi redresoare, si un filtru CLC (50uF,5_10H,50uF).Probabil ca tensiunea pe primul condensator va fi undeva 305_310Vcc si pe al doilea 290_295Vcc in sarcina de 110mA.(IN CAZUL 2 X 270Vca). Dai si tu 2 x 275 si scoate cite o priza la 265.Atentie!! grosimea sirmei poate sa fie ceva mai mica decit pentru 110mA pentru ca cele doua infasurari vor lucra in contratimp(jumatate din timp nu vor circula curenti prin ele si acest lucru se va produce alternativ,deci densitatea de curent poate fi ceva mai mare cu alte cuvinte diametrul sirmei acestor infasurari poate fi ceva mai mic).
Link spre comentariu

Am facut masuratorile sugerate de valderama in urmatoarele conditii: 200Hz, tensiune de iesire 2Vvv pe 8ohm. In poza numita "Fara intrefier" tolele I (toate la un loc) asezate direct peste cele E iar in poza "Cu intrefier" intre tolele I si E foi de hirtie cu grosime totala 0.25. Am exagerat putin ca sa se vada mai bine fenomenul, dar am constatat ca inclinarea palierelor creste, ce-i drept mai putin si pentru intrefier de 0.1mm.Sunt convins ca prin montarea intretesuta a tolelor, va scadea si mai mult inclinatia. Concluzia e ca mai bine fac miezul suficient de mare incit sa nu se satureze decit sa pun intrefier. Din pacate, de obicei stim foarte putine despre materialul tolelor asa ca e greu de apreciat sectiunea minima pe care o putem folosi fara intrefier.In poze, semnalul de sus e cel de iesire iar cel de jos cel de intrare.

Link spre comentariu

Bravo domnule!!!!!!(esti tare!!! ,ai avut rabdarea necesara si capacitatea sai documentam si pe alti, mai ales la nivel practic,daca expunem numai la nivel teoretic lumea crede sau intelege mai mult sau mai putin) se vede foarte clar in acest fel ca in situatia fara intrefier palierul superior si inferior se mentine mult mai bine ca amplitudine si linearitate,sa ne imaginam ce se va intimpla cind vor interveni si reactiile negative(daca o sa adaugi si reactia in catod va deveni beton la aceasta fregventa).Intrefierul este o pacoste!! dar nu se poate renunta la el in cazul sectiunilor mici in clasa A SE.Oscilogramele lui misa sint o lectie clara asupra intrefierului dintr_un transformator.Cititi va rog si numai ce e scris cu rosu!.

In situatia cu intrefier palierul coboara catre sfirsit aproape de 0 atit la partea superioara cit si inferioara(prost)

Ce ar mai fi de remarcat punctul de functionare !!!al lampi finale prins de misa pentru ambele situatii este perfect!!! deoarece timpi pe ambele alternante sint egali.(lucru mai rar la clasa A SE).

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Am bobinat si celalalt transformator.... Acum e problema numai de carcasa....Lemn si cupru. Cuprul e clar dar ce lemn? Daca viobio e hotarit, iau foaia de cupru pe din doua. Poate se mai inscrie cineva.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări