Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

o intrebare simpla

Vizitator silvyu

Postări Recomandate

• Răspunsuri 9
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• djlove

2

• schukaru

1

• ari_panterra

1

• nightmare

1

Top autori în acest subiect

Se poate, dar exisita multe moduri, mai complicate sau mai simple... Ce vei alimenta din teniunea de 12V? Da mai multe detalii despre ce vrei sa faci :da

Link spre comentariu
Vizitator silvyu

am un traf care scoate 26v si 16v.am facut o sursa variabila cu LM317. si pe el am pus un cooler cu ventilator mic de pe la o placa video.si vreau de la iesire de 16v sa reduc la 12v ca sa actionez ventilatorul.de asta imi trebuie :)

Link spre comentariu

bazdagania aia de cooler nu papa mult=> poti pune o rezistenta inseriata pe alimentare,acum ce valoare...tre sa afli singur;un potentiometru il pui in locul rezistentei si reglezi de la R maxim spre R minim pana vezi ca,coolerul a ajuns la turatia nominala(cea pe care o avea alimentat la 12 v) dupa care masori rezistenta potentiometrului si cauti o rez de valoarea aceea ,pe care o pui definitiv inseriata pe alimentarea coolerului.succes!mamaaaa ce am scris! :rade:

Link spre comentariu

si vreau de la iesire de 16v sa reduc la 12v ca sa actionez ventilatorul.

In cazul tau, in care consumul e destul de constant, pui in serie o rezistenta care se calculeaza cam asa: R=caderea de tensiune pe rezistenta impartita la curentul consumatorului. Sa presupunem ca ventilatorul consuma 0.15A (scrie pe el). R=(16-12)/0.15=26.6Ohmi. Practic pui de 27-33 de ohmi. Putere disipata de rezistenta va fi P=R*I^2=0.6W. Ca sa nu se incinga rau, pui o rezistenta de 1W. Daca ventilatorul are alt consum, refaci calculele.Cirip
Link spre comentariu

daca tot pui o rezistenta pune su un zenner si ai rezolvat problema. :aut:

ce rol are dioda zenner?
cade o anumita tensiune pe eati-ar trebui una de vreo 3-4 vadica ea papa o anumita tensiune (depinde de valoarea) si lasa sa treaca restuluna de 3v3 ar fi numai buna
Link spre comentariu

Eu nu prea inteleg ce a vrut sa iti transmita lorik199. Ca sa ai tesniunea de 12v foloseste o rezitenta de 1-3W, dupa calculele de mai sus, si in paralel cu firele ventilatorului pui o dioda zenner de 12v, care iti va mentine tensiunea constanta pe ventilator.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări