avyrez Postat Aprilie 18, 2005 Partajează Postat Aprilie 18, 2005 salutare am si eu o intrbarecare e difereta dintre un amplificator de 4 si respectiv 8 ohmi multam Link spre comentariu
Vizitator ipacretzu' Postat Aprilie 18, 2005 Partajează Postat Aprilie 18, 2005 Daca vrei un amplificator cu distorsiuni mai mici evident ca ai sa-l faci pe o sarcina de 8ohmi. De unde asta ? Din faptul ca pe 4ohmi sarcina o sa traga un curent mai mare din amp si o sa iti strice mai tare sinusul din iesire (in conditiile unui sinus in intrare). De aici vin si diferentele dintre amplificatoare: alea pe 4ohmi o sa aiba finalii solicitati mai tare in curent iar alea pe 8ohmi o sa aiba niste finali cu un Vce0 (sau Vds0) mai mare si implicit alimentare mai mare (la tensiune ma refer) pentru aceeasi putere debitata. Sper sa intelegi ce am vrut sa spun ca am facut o ditai fraza in care nu m-am exprimat f. academic. Link spre comentariu
Murcielad Postat Aprilie 18, 2005 Partajează Postat Aprilie 18, 2005 Daca vrei un amplificator cu distorsiuni mai mici evident ca ai sa-l faci pe o sarcina de 8ohmi. De unde asta ? Din faptul ca pe 4ohmi sarcina o sa traga un curent mai mare din amp si o sa iti strice mai tare sinusul din iesire (in conditiile unui sinus in intrare). De aici vin si diferentele dintre amplificatoare: alea pe 4ohmi o sa aiba finalii solicitati mai tare in curent iar alea pe 8ohmi o sa aiba niste finali cu un Vce0 (sau Vds0) mai mare si implicit alimentare mai mare (la tensiune ma refer) pentru aceeasi putere debitata. Sper sa intelegi ce am vrut sa spun ca am facut o ditai fraza in care nu m-am exprimat f. academic. Fals :!: daca amplificatorul este bine proiectat nu o sa introduca distorsiuni pe 4 ohmi . Link spre comentariu
Vizitator ipacretzu' Postat Aprilie 18, 2005 Partajează Postat Aprilie 18, 2005 Raspunsul meu a fost unul dat la extrem ca sa isi faca omul cat de cat o idee asa rarefiata. Acuma sa nu crezi ca eu am spus ca nu se poate proiecta un amplificator care sa nu faca fite nici macar pe 2ohmi. Normal ca se poate; dar se pun un pic alte conditii in ceea ce priveste sursa de alimentare si finali.De fapt daca stau bine sa ma gandesc nu cred ca ceea ce am spus noi doi a reusit sa-l lamureasca pe avyrez. Link spre comentariu
Vizitator ipacretzu' Postat Aprilie 18, 2005 Partajează Postat Aprilie 18, 2005 Cred ca cel mai bine e sa citesti ce scrie aici si ai sa iti dai seama cam cum sta cu dimensionarea finalilor la amplificatoare in functie de ce sarcina ai in iesire: http://sound.westhost.com/soa.htm Link spre comentariu
csl1131 Postat Aprilie 18, 2005 Partajează Postat Aprilie 18, 2005 Daca vrei un amplificator cu distorsiuni mai mici evident ca ai sa-l faci pe o sarcina de 8ohmi. De unde asta ? Din faptul ca pe 4ohmi sarcina o sa traga un curent mai mare din amp si o sa iti strice mai tare sinusul din iesire (in conditiile unui sinus in intrare).probabil te-ai referit ca la un amp pt a scate de ex 400W/4 ohmi, si 400W/8 ohmi are nevoie de mai multi tranz la 4 ohmi???de unde asta...???daca te uiti in soa, si la multe amplif, vezi ca in general cam acelasi nr de finali e necesar...(la unele, mai multi finali pt 8 decat pt 4)adica: AV400 cica are 400/4 , si are 4 finali...iar AV800 are 800/4 cica si are 7 finali... si daca il pui sa scoata numa pe 8 ohmi..o sa ai nevoie de 4 finali...sau..poate chiar 5 daca nu ii mai scazi alimentarea..ca ala scoate 450/8... :shock: deci ce ai zis tu PICA salutaream si eu o intrbarecare e difereta dintre un amplificator de 4 si respectiv 8 ohmimultamdeci: amp-ul depinde de cati ohmi ai boxele..daca ai pe 8 i ndicat sa iti faci pe 8..daca ai pe 4 atunci iti faci pe 4....un amplificator pe 8 ohmi poate duce boxe pe 4 ohmi, dar si pe 8 ohmi(in acest ultim caz el scoate ceva mai mult decat jumatate din puterea care o scoate la 4 ohmi..)un amplificator pe 8 ohmi poate duce numai boxe pe 8 ohmi(ca daca pui la el boxe de 4 ohmi, el incearca sa dea dublu puterea si se incinge, si se arde..)si inca ceva: un amplificator pe 4 ohmi scoate la iesire mai mult curent,pe cand unu de 8 scoate mai multa tensiune si mai putin curent...dece e important asa ceva????pt ca de ex la 1600W in 4 ohmi,media de curent care iese la iesire e undeva pe la 20A... :shock: iar la 1600W in 8 ohmi are undeva pe la 14A... deci asta inseamna cabluri cu 1/3 mai subtiri..si asta e important..pt ca nimeni nu vrea cabluri groase cat china... :shock: pt ca daca cablurile nu sunt suficient de groase ele se incalzesc, si se pierde multa putere...sau un alt exemplu: la masina unde nu prea sunt multi V de unde se alimenteaza se prefera boxe pe 2 ohmi,pt ca acolo cablurile pot fii ff groase, si pt ca nu are de unde sa se alimenteze de la multi V ca sa dea mare voltajul la iesire..., de aceea majoritatea amp-urilor de masina le vezi ca scrie si la 2 ohmi puterea...la puteri "normale" si amp pt casa, in general se iau cele cu 4 ohmi..ele fiind mai usor de construit.. pt ca lucreaza la mai putini V .....si pt ca unul de 4 ohmi poate duce si boxe de 8,teoretic scoate jumate de putere, si practic ceva mai mult de jumate...eu personal am de 8 ohmi...tocmai pt ca si la 150-250W se simte cat de groase trebuies cablurile sa fie..si nici nu imi place sa am cabluri ff mari, si nici multi A..mai bine am mai multi V..dar asta e parerea mea..poate unii ma contrazic, dar..fiecare area dreptul la o opinie.. :wink: Link spre comentariu
Murcielad Postat Aprilie 19, 2005 Partajează Postat Aprilie 19, 2005 :lol: :lol: :lol: :lol: De fapt daca stau bine sa ma gandesc nu cred ca ceea ce am spus noi doi a reusit sa-l lamureasca pe avyrez. asta asa este ideea este ca este bine sa ai un amplificator care suporta impedante cat mai mici :o 1ohm daca se poate :lol: sau un alt exemplu: la masina unde nu prea sunt multi V de unde se alimenteaza se prefera boxe pe 2 ohmi,pt ca acolo cablurile pot fii ff groase, si pt ca nu are de unde sa se alimenteze de la multi V ca sa dea mare voltajul la iesire..., de aceea majoritatea amp-urilor de masina le vezi ca scrie si la 2 ohmi puterea... in masini se foloosesc convertoare dupa cum bine stii deci se poate ridica alimentarea la amplificator cat vrei tu deci nu iti trebuie boxe de 2ohmi .. sincer nu stiu de ce in auto se folosesc difuri de 2 ohmi , 1 ohm etc. .. din cauza inductantei ? Link spre comentariu
csl1131 Postat Aprilie 19, 2005 Partajează Postat Aprilie 19, 2005 CLS1131 , tu ai raspunsuri la toate intrebarile ..... raspunsuri proaste bineinteles era o singura intrebare, si eu cred ca am raspus destul de bine... ca nu ai inteles tu ce am vrut sa zic..asta e altceva..(poate nu m-am exprimat chiar bine) CLS1131probabil te-ai referit ca la un amp pt a scate de ex 400W/4 ohmi, si 400W/8 ohmi are nevoie de mai multi tranz la 4 ohmi??? de unde asta...??? Pai de aici :arrow: Presupunem ca avem 20V pe o sarcina de 4R,2R,8R , sa vedem ce valori ale curentilor si ce putere de disipatie gasim , si cel mai important alegerea tranzistorilor finali . 20v-4R-5A-100W ----- valori perfecte pentru un irfp240 cu un curent mediu de 5A . 20V-2R-10A-200W ----- cred ca sunt necesare doua tranzistoare irfp240 pentru a pastra tranzistorul in parametri , sau sa scadem tensiunea de alimentare a amplificatorului la jumatate . 20V-8R-2,5A-50W ----- aici tranzistorul face fata cu brio , insa pentru a obtine puterea de 100W este necesar sa dublam tensiunea de alimentare . perfect adevarat si perfect de acord cu tine...numai eu ziceam de 400/4 si 400/8, deci NU cade aceeai tensiune pe boxa..in situatia a 2-a e mai mare, si deci trebuie alimantata de la mai multi V daca ia fi vazut..eu am dat exemplul cu AV400 care scoate pe 4 ohmi si AV800 care scoate 400 in 8 ihmi... deci unu e de la 70V si celalalt de la 90V alimentarea... CLS1131pt ca de ex la 1600W in 4 ohmi,media de curent care iese la iesire e undeva pe la 20A... iar la 1600W in 8 ohmi are undeva pe la 14A... deci asta inseamna cabluri cu 1/3 mai subtiri..si asta e important..pt ca nimeni nu vrea cabluri groase cat china... pt ca daca cablurile nu sunt suficient de groase ele se incalzesc, si se pierde multa putere... Aici cum dracu mai este scara ,logaritmica,exponentiala????????? sau poate o scara speciala , gen CLS1131 . pai la 1600W/4 ohmi ai 28.28A peak, la 1600/8 ai fix 20A peak, si eu stiam ca curentul mediu e peak /(radical din 2) deci mediu e 20A,respectiv 14.42A... si ziceam: ca daca un cablu suporta 14A atunci pt a suporta 20A trebuie sa fie cu 1/3 mai gros...de unde??? 14/20~= 1/3 Link spre comentariu
csl1131 Postat Aprilie 19, 2005 Partajează Postat Aprilie 19, 2005 ideea este ca este bine sa ai un amplificator care suporta impedante cat mai mici :o 1ohm daca se poate :lol: da..asa ar fii ideal..dar nu cred ca nimeni nu da bani pe un amp de 800W/1 ohm, in loc sa isi ia un amp de 100W/8 ohmi...,tu asa ai face..ti-ai lua un amp de 800W/1 ohm, sau 100W/8 ohmi..???oricum ideea e sa ai amplificatorul capabil sa scoata puterea maxima la cat ai tu boxele...daca le ai de 8 ohmi,atunci un amp de 8 ohmi..daca ai de 4 atunci de 4...asta e ideal..adica raportul calitate/pret(cum am zis..daca iei un amp pe 4 ohmi, la 8 ohmi scoate ceva mai mult decat jumate din puterea care o scoate la 4 ohmi..si tre sa iei un amp de putere dubla decat iti trebuie tie ca sa scoata cat vrei tu in 8 ohmi..si pretul...)aaa...si cei care fac schemele,si amplificatoarele,daca pun specificatii de 4 sau 8 ohmi atunci ei iau in considerare si impedanta care poate varia a dif-ului...(vb de amp care sunt cat de cat NU chinezarii, adica peste chinezarii pana la pro) Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum