Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Bobine iesire clasa D


Vizitator dj_maxxro

Postări Recomandate

Vizitator dj_maxxro

Salut,Am observat interesul unor forumisti pentru amplificatoarele in clasa D , febra care marturisesc m-a cuprins si pe mine recent ... exista o groaza de proiecte pe internet realizabile cu componente "accesibile" sa le spun in tarisoara noastra ... totul bun si frumos pana m-am lovit de problema procurarii torurilor pentru realizarea filtrelor LC de pe iesire icon_axestiti cumva daca au inceput sa importe si ai nostrii materiale bune pentru asa ceva ? eu din ce am vazut am dat doar peste 3C90 , 3F3 imprastiate pe ici pe colo , iar acelea in format E+E ... nu as vrea sa apelez la miezuri E cu intrefier din motive evidente ... la un curent de varf de 10A fluxurile de scapari sunt enorme ... m-ar fi interesat un miez toroidal , un micrometals mix no.2 ar fi fost interesant pana am vazut ca nu au distribuitor in europa ... nice ... lucrez la un prototip de 100w si am testat la limita imposibilului niste toruri T106-26 (micrometals mix no.26) insa cu rezultate jalnice , inductanta variaza mult prea mult la curenti mici-medii ... proiectul final va avea 2*500w si ar fi foarte tare sa comand tocmai din america pentru cateva toruri ... astept parerile voastre pe tema aceasta

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 13
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • EmyRulz

    3

  • mișa

    2

  • Spitfire

    1

  • 89-CEC

    1

Top autori în acest subiect

Vizitator dj_maxxro

Bobinele vor avea valoarea de 39uH in cazul unui filtru de ordinul 4 sau 150uH in cazul unui filtru de ordinul 2 ... inca nu m-am decis neavand cu ce sa experimentez ; din stiinta populara se spune ca o atenuare de 40dB a fundamentalei ar fi suficienta ; cu aceste filtre obtin 50dB la 100kHz . Statia va fi utilizata in punte pentru un subbass filtrat activ LR4 la 100 Hz . Prin aceasta filtrare statia nu va fi nevoita sa reproduca frecventele peste 1000 Hz si am o libertate suplimentara in alegerea frecventei de comutatie si de taiare a filtrului , practic as putea folosi un filtru la 4 kHz singurul inconvenient ar fi gabaritul bobinelor . Frecventa de comutatie as dori sa o mentin in intervalul 100-200 kHz ... nici aceasta nu e batuta in cuie . Curentul de varf va fi de 16A. La acest curent ar fi ideal sa obtin o deviatie de maxim 5% a inductantei.

Link spre comentariu

Daca vrei liniaritate(adica sa nu iti varieze inductanta in functie de valoarea fluxului) iti trebuie intrefier, nu prea ai ce face. altfel esti la mila miezului si la modul in care ii variaza permeabilitatea in funcite de flux, temperatura, etc.

Link spre comentariu
Vizitator dj_maxxro

EmyRulz , te rog sa arunci un ochi pe graficul urmator

 

http://www.micrometals.com/images/curve ... force.html

 

Vei observa faptul ca pentru materialul 2 (acela care tot il caut eu si nu il gasesc...) permeabilitatea scade cu 2% la un camp de 100 Oe si limita impusa de mine (95%) este la 180 Oe. Cu acest material spre exemplu daca ma incadrez sub 180 Oe la un miez dat mi-am indeplinit obiectivul . Am observat ca se foloseste acest material avand AL bunicel si o curba de magnetizare excelenta dupa cum se poate vedea din grafic.

 

Pentru materialul 26 cu care m-am jucat cu rezultate dezastruoase aceeasi scadere a permeabilitatii se obtine la 4 respectiv 6 Oe ... eu zic ca este o diferenta considerabila ... probabil de aici si inutilitatea acestui material pentru puteri medii-mari

Link spre comentariu

Da, dar vezi ca acel material are permeabilitatea f. mica(porbabil ca are deja intrefier distribuit in miez!). Acele curbe nu spun totul despre un anumit miez, uita-te si la celelalte, in special curba de magnetizatie. Un miez cu permeabilitate mai mare are nevoie de mai putine spire pt o anumita inductanta si automat duce la un camp H mai mic pt un curent dat, deci nu va mai fi nevoie sa tina permeabilitatea cui pana la 100 Oe ci doar pana la 20(sa zicem) pt aceealsi B.

Link spre comentariu
Vizitator dj_maxxro

asa este , exista un compromis pe undeva ... ca in multe alte cazuri intalnite in electronica . Am dat exemplul acelui material fiindca am vazut pe forumuri din alte tari de soare pline ca asta se recomanda avand proprietati bune si fiind ieftin in acelasi timp

Link spre comentariu

Ar mai fi Epcos, divizia de ferite a celor de la Siemens, exista o firma in Bucuresti care importa miezuri de la ei, Aferro SA, am cumparat acum cativa ani buni, prin 2001 miezuri toroidale de la ei tot pt. un amp. in clasa D, in principiu ei nu lucreaza cu pesoane fizice si cantitati microscopice(8 buc. imi trebuiau), dar eram disperat, si cu 5 trandafiri si un plic de cafea s-a rezolvat, sper sa nu fie considerat reclama, daca da, rog moderatorii sa stearga.

Link spre comentariu

Apropos de ferite epcos, se gasesc la RS components care au reperezentanta in bucuresti si vand si in cantitati mici. Eu am cumparat de la ei, si daca luati pe firma aveti si transport gratis(de la o suma in sus desigur). Reprezentanta romaneasca este Aurocon Compec srl.

Link spre comentariu
Vizitator dj_maxxro

am aruncat acum un ochi pe situl celor de la epcos si dupa indelungi studieri de datasheet-uri de 50 de pagini nu am reusit sa gasesc ce caut ... poate sunt eu chior , ah oboseala asta (:| o sa mai arunc un ochi cand ma trezesc maine ; cat despre amidon corp , si ei fabrica materialul 2 spre surpriza mea am gasit un shop in cehia unde au asa ceva (pura intamplare)

Link spre comentariu
Vizitator dj_maxxro

misa , mi-a trecut si asta prin minte dar ma gandesc la campurile magnetice radiate de o asemenea solutie ... poate la 10w ar fi practica dar la 1kw nu stiu ce sa zic oricum faceam acum un calcul cu un tor T157-2 care mi-ar permite sa obtin 150uH+/-5% la 16A dimensiunile de gabarit sunt cam tot pe acolo comparativ cu o bobina in aer cu exceptia notabila ca se foloseste mai putina sarma (Rdc mai mic cu aproximativ 25%)

Link spre comentariu

Ai dreptate, dar bobine in aer se folosesc si pentru curenti mari, de exemplu in filtrele pasive ale boxelor. Pentru puteri mari chiar e recomandata folosirea de bobine fara miez in filtre deoarece miezul isi schimba caracteristicile...sti tu. Eu am avut ceva probleme cu toruri de ferita si am constatat ca se satureaza foarte usor (cele pe care le-am incercat).Nu sunt convins ca te va deranja cimpul magnetic, dar intr-adevar poate fi o problema, mai ales ca ar putea sa se cupleze magnetic. Chestia e ca daca inlaturi fenomenele astea, macar pe stabilitatea filtrelor te poti baza. Cu miezuri e posibil (dar nu obligatoriu) sa ai mult de furca, mai ales daca ai filtre de ordin mare.Eu, daca mi-asi propune sa fac un filtru de ordin mai mare ca 3, de la care sa am pretentia sa fie aliniat corect, as elimina din start miezurile din bobine, chiar daca as pune sirma mai groasa.Oricum succes. (sunt curios de ampliful tau)

Link spre comentariu
Vizitator dj_maxxro

@ offtopic : vorbind despre filtrele pasive din boxe si eu sunt adeptul folosirii "all-the-way" numai a bobinelor fara miez desi am putut citi pe anumite forumuri (nu dau nume , cine cunoaste stie deja si a fost oripilat si el de ideea de a da 1,3 mil pe un pcb cu 3 spire puse pe 1cm2 de ferosiliciu "HI-FI" dat cu ulei de sarpe ... marfa ... no comment , cum am zis nu dau nume) ideea este ca in boxa nu deranjeaza campurile magnetice radiate de acele bobine ; ele nu se pot compara cu cel radiat (prin pierderi) de un magnet pe ferita sa zicem de 160mm diametru al unui difuzor de bass de 10 toli sa zicem ... acolo nu prea au ce rau sa faca acele campuri (mai ales daca orientezi bobinele cum trebuie , lucru care nu prea se face din cate vad) pe cand intr-un amplificator unde se vehiculeaza semnale de cateva sute de mV exista un real pericol de crosstalk , zgomote , tot soiul de fenomene stranii si care dau batai de cap in general (nu ca amplifurile in clasa D nu ar da ... am citit aseara cateva experimente care m-au lasat rece :-o )oricum merci pentru urari , o sa incerc sa pun poze cu el cand va fi gata , deocamdata e in stadiul de prototip , nici sursa in comutatie nu este finalizata . "Roma nu a fost ridicata intr-o zi" ... mare vorba ! chestiile astea necesita timp

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări