Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

buffer cu 6n6p - Intrebari constructive

lorik199

Postări Recomandate

• Răspunsuri 50
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• lorik199

15

• danzup

7

• Depanatoru

4

• carageae

3

Top autori în acest subiect

Daca si pt un astfel de montaj se nasc kilometrii de discutii nu e da buna,pt un astfel de montaj nu ai nevoie decat de gandire logica si cam atat,lorik la nivelul actual iti recomand sa utilizezi exact schema cu ecc88 si sa lasi pe alta data experimentele,or suporta tuburile plaja de tensiuni si valori ale componentelor destul de "aproximative" dar si rezultatele vor fi tot pe masura,mai ales ca tu nu ai nici aparatura si nici cunostintele necesarii calibrarii unui astfel de montaj experimental,poate isi face vreun expert de pe aici mila si iti trimite un ecc88 sau 6n2p daca tot vor sa te ajute ca de sfaturi ...... :sparge:Na ca ti-am carcalit in paint pinii,pinii 4 si 5 alimentare filament,pinul 9 il legi la masa.Pentru 6n6p tensiunea de filament este de 6,3 volti pentru ecc83 de ex 12,6 v (pinii 4si 5) pinul 9 il legi la masa printr-un condensator de 0,1uf (100nf)

Link spre comentariu
Vizitator balauru

@viobioPermite-mi sa nu fiu de acord cu afirmatia ta:"bufferul nu va aduce nimic special sunetului!!!"Daca vrei sa stii de ce, vezi ce am postat in topicul paralel legat de buffer-ul (repetor pe catod) cu E88CC de pe lumea tuburilor.Daca ai vrut sa spui cumva ca montajul cu iesire din anod, proiectat pentru o amplificare aproximativ unitara (nu vrem un amplificator, vrem doar un etaj cu tuburi care intercalat pe calea de semnal sa produca un alt fel de sunet, mai "de lampa"), aduce schimbari ale sunetului in bine (sau poate in rau) mult mai pronuntate decat repetorul, nu am argumente sa te contrazic, nu am incercat asa ceva. In masura timpului disponibil, o sa-l incerc si pe acesta.Pentru moderatori - poate ar merita cumva reunite cele doua topicuri (daca se poate), parca e exagerat sa existe doua topicuri paralele legate de un buffer (fie el cu iesire din anod sau din catod) cu o lampa si cateva componente pasive pe langa ea.Respecte,balauru'

Link spre comentariu

deci pana la urma cred ca schema de pe lumea tuburilor(prima schema potata)eu nu am nevoie de amplificare ci doar de o indulcire a sunetuluicand primesc lampa ma si apuc de treaba, prima data schema de pe lumea tuburilor iar daca nu ma v-a multumi o voi incerca pe cea a lui danzupcred ca tutusi bufferul face ceva cu sunetul,adica ii da un aer specific de lampanu prea ar fi logic ca din moment ce semnalul trece prin lampa sa nu se modifice deloc6n2p respectiv 6n24p este echivalent cu e88cc??

Link spre comentariu

E88CC este echivalent cu 6n23p . 6n24p este ECC89 , tub cu panta variabila , nerecomandat in audio .6n2p este ECC83 si nu se poate folosi in schema pentru E88CCRamai la schema de pe lumea tuburilor care se stie ca functioneaza ( au mai facut-o si altii ) , nu stiu ce moda e asta sa te tot gandesti dinainte ca vei fi nemultumit si sa ceri alte scheme . Fa-o si gata , fara atatea discutii ! Si apropo , tu ai 6n6p sau E88CC ? Tuburile nu sunt interschimbabile ca tranzistorii sau chilotii :rade: , fiecare tip are nevoie de alte valori de piese si ( sau ) tensiune de alimentare ca sa functioneze optim .

Link spre comentariu
Vizitator viobio

@viobioPermite-mi sa nu fiu de acord cu afirmatia ta:"bufferul nu va aduce nimic special sunetului!!!"Daca vrei sa stii de ce, vezi ce am postat in topicul paralel legat de buffer-ul (repetor pe catod) cu E88CC de pe lumea tuburilor.Daca ai vrut sa spui cumva ca montajul cu iesire din anod, proiectat pentru o amplificare aproximativ unitara (nu vrem un amplificator, vrem doar un etaj cu tuburi care intercalat pe calea de semnal sa produca un alt fel de sunet, mai "de lampa"), aduce schimbari ale sunetului in bine (sau poate in rau) mult mai pronuntate decat repetorul, nu am argumente sa te contrazic, nu am incercat asa ceva. In masura timpului disponibil, o sa-l incerc si pe acesta.Pentru moderatori - poate ar merita cumva reunite cele doua topicuri (daca se poate), parca e exagerat sa existe doua topicuri paralele legate de un buffer (fie el cu iesire din anod sau din catod) cu o lampa si cateva componente pasive pe langa ea.Respecte,balauru'

acum il stimez si eu ca vrea sa invete si sa faca cevaeu nu vad sensul acestui montajexemplu :in el baga semnal din cd sau calculator(mp3),apoi il amplifica cu tranzistori sau integrat ,tot acelasi sunet va aveadaca avea un lant cap coada cu lampa era altceva (preu pentru doza magnetica,final pe lampa)in 25 de ani de practica am incercat multe si stiu ce vorbescpostez jos o schema adevarata de preamplificator(nu un srpp sau buffer prin care este trecut semnalul dupa ce se comuta sursele, multi de pe diferite site uri romanesti si straine ii spun pompos preamplificator)
Link spre comentariu

danzup zice:"Semnalul de la intrare amplificat asta repeta !

Ok ?"

Eu itrebasem ce repeta???nu ce e, sau cun il boteaza el,citatul dat egal 0!!!!!!!!!........

M_am lamurit nu repeta nimic!!!! nici tensune, nici curent, nici impedanta, nici faza...,cam asta e!.

Link spre comentariu
Vizitator balauru

@viobioDin moment ce ai reprodus ca citat postul meu anterior, banuiesc ca te adresezi in primul rand mie.Raspund.Departe de mine gandul de a-ti contesta experienta obtinuta in atatia ani de practica in domeniu. Din contra, am citit multe dintre postarile tale, am vazut pasiunea ta pentru vintage (ceea ce inseamna,inevitabil, in primul rand, tuburi electronice) si acestea sunt lucruri pentru care te respect si totodata te invidiez. Sincer. Invidia, ca sa fie clar inteles, provine din faptul ca, din motive obiective, nu pot trece in materie de vintage mai departe decat de stadiul de a admira niste poze si a citi niste postari ale celor care chiar se ocupa de readucerea la viata a asa ceva. Dar nu asta era subiectul.Intr-u totul de acord cu ideea unui lant cap-coada pe tuburi, acesta este in final si scopul meu. Dar aici devenim deja un pic off-topic pentru ca sunt nevoit sa ma refer la celalalt topic privind buffer-ul repetor de pe lumea tuburilor.Dupa cum am scris deja in mesajul citat de tine, am redat in celalalt topic rezultatele auditive ale intercalarii pe traseul de semnal a acelui buffer-repetor, bazate pe aprecierile (subiective, evident) a doua persoane care nu au avut nici o legatura cu aceasta constructie (chiar daca au legaturi de rudenie cu mine). Impresiile lor auditive au fost cam de aceeasi natura cu ale mele (la fel de subiective, evident!).Tot in acel topic am scris ca scopul principal al realizarii respectivului montaj a fost sa vad daca exista "sunetul de lampa".Confirm si aici, DA, chiar si un simplu repetor pe catod modifica sunetul (tu spui ca nu, este dreptul tau la o opinie, drept pe care nu-l contest in nici un caz). Pe acelasi topic, in aceeasi pagina, exista inca un sustinator al faptului ca se aude "altfel" si anume @miclovan. Nu il cunosc, stiu doar ca spune "eu ma bucur zi de zi de sunetul "indulcit" de acest montaj". Si eu ma bucur de acelasi sunet (chiar acum, in timp ce bat in taste), pana cand voi fi in stare sa fac urmatorul pas inainte si sa ma bucur de un sunet si mai "placut". Poate la fel gandeste si @miclovan, poate si el vrea sa mearga mai departe.Unora poate sa le placa sunetul rezultat, altora nu, aici deja intram intr-o zona ce tine strict de subiectiv."Cobailor" mei le-a placut, mie mi-a placut, urmeaza, cum am scris si pe celalalt topic, "lampizarea" CD player-ului (model batran si el, saracul).In final, scopul meu e scris cu cateva randuri mai sus - sistemul complet vacuum state.Inclusiv preamplificator phono.Respecte,balauru'PS - am vazut montaje realizate doar cu relee sau comutatoare pentru sursele de semnal, urmate de atenuatoare rezistive sau cu transformatoare numite "preamplificatoare pasive". Si erau chiar foarte apreciate ca sunet, multe dintre ele. Nu aveau, evident, nici o componenta activa (evental doar pentru comanda releelor).Si astea intra in categoria "se numesc pompos preamplificatoare"? Sau doar se numesc eronat preamplificatoare, in lipsa unui termen consacrat de tipul "selector de surse/atenuator de semnal"?

Link spre comentariu

Nu descurajez pe nimeni,dar unii prea cred ca lampile astea fac miracole in audio,sunt 99,9% convins ca acest buffer in cazul in care este Corect Realizat nu va aduce nimic important auditiei dar in cazul nu este realizat corect nici nu mai discutam.Va fi mai mult efectul optic (lampa aprinsa) si psihic ca vezi doamne e o lampa acolo si "parca" sa aude mai bine.Ca si sfat pt lampi ia legatura cu Cosmin227 e baiat "pe faza" si te poate ajuta si cu alte informatii pretioase ,nu te lasa pe "hold" pana iti piere cheful de tot .(Mai ales ca si el a construit un astfel de buffer)

Link spre comentariu
Vizitator viobio

deci pana la urma cred ca schema de pe lumea tuburilor(prima schema potata)eu nu am nevoie de amplificare ci doar de o indulcire a sunetuluicand primesc lampa ma si apuc de treaba, prima data schema de pe lumea tuburilor iar daca nu ma v-a multumi o voi incerca pe cea a lui danzupcred ca tutusi bufferul face ceva cu sunetul,adica ii da un aer specific de lampanu prea ar fi logic ca din moment ce semnalul trece prin lampa sa nu se modifice deloc6n2p respectiv 6n24p este echivalent cu e88cc??

iti dau eu o lampa si un soclu pentru ea GRATIS0724156363 VIO
Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

salut, carcasa este gata, mai are nevoie de cateva finisaje, cred ca pe marti - miercuri o sa primesc si transformatorul toroidal, nu am abandonat proiectul ba l-am inbunatatit, lampa va fi pe iesirea noii placi de sunet cu PCM2704

Link spre comentariu

6n2p respectiv 6n24p este echivalent cu e88cc??

? Tubul sovietic aproape echivalent cu ECC88/6DJ8 este 6H1? (6N1P). Tubul sovietic are aceeasi corespondenta a pinilor ca si E88CC, curentul de incalzire (filament) de 600mA in loc de 300mA. In cazul in care sursa dumneavoastra de 6.3V suporta curenti mai mari, tuburile sunt perfect interschimbabile.

? Vechiul tub sovietic de calitate superioara echivalent cu E88CC/6922 este 6H23?. Tuburile sunt direct interschimbabile, au aceleasi caracteristici si aceleasi corespondente ale pinilor. Acest tub suna foarte bine si este construit solid. Totodata s-a constatat pe cale experimentala ca este mai fiabil decat tuburile moderne rusesti si chiar mai bun decat multe dintre cele europene si americane din prezent! Morala: Niciodata sa nu subestimati rusii!

Lumea Tuburilor

ALEKS

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări