Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Masurare tensiune acumulator cu PIC16F877A

Vizitator adrian19

Postări Recomandate

Vizitator adrian19

Salutare!As vrea sa masor tensiunea pe un acumulator de 1,2V si 800mA folosind ADC-ul pic-uli 877a. Programarea am facut-o in mikcroC. Initial am folosit ca referinta tensiunea de alimentare a pic-ului, de 5V. Acumulatorul l-am conectat la pic printr-un rezistor variabil de 10K. Nu a functionat. Apoi ma incercat sa modific referinta prin conectarea unui rezistor variabil la pin-ul AN3 de 20k. Din nou nu a functionat. La inceput am facut schema din help-ul de la mikroC, pt a testa adc-ul si a functionat. Cu ce este posibil sa gresesc sau ce ar trebui sa mai iau in calcul?Multumesc anticipat

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 4
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• cirip

1

• bld

1

• Liviu M

1

• ducu

1

Top autori în acest subiect

Cu ce este posibil sa gresesc sau ce ar trebui sa mai iau in calcul?

Sunt multe locuri in care e pos sa gresesti si nu esti nici prea darnic cu informatia. "Nu merge" e prea vag. Ce te asteptai sa faca si nu face? E valoare eronata? Cu cat? Daca schimbi valoarea tensiunii, schimba valoarea citita? Cred ca trebuie sa incepi prin a citi cu atentie capitolul ADCului din Midrange Manual al picului.Posibile erori:ADCul tre sa vada o rezistenta mai mica de 1 sau 2K (scrie in foaia de catalog). Punand rezistenta in serie (de ce o fi reglabila??) cu acumulatorul nu faci decat sa maresti erorile.La fel cu rezistenta de pe referinta. Ce-o cauta acolo? Referinta tre sa fie beton.Ca sa utilizezi ADCul, trebuie respectata o anumita secventa de comenzi. O faci?Si asa mai departe.Cirip
Link spre comentariu

Acumulatorul l-am conectat la pic printr-un rezistor variabil de

Cu ce este posibil sa gresesc sau ce ar trebui sa mai iau in calcul?

Hmmm...cred ca in felul cum zici ca l-ai conectat, asta cred ca gresesti. ADC-ul tau o sa masoare tensiunea de dupa rezistorul variabil, care ai putea s-o calculezi daca ai sti constructia interna a ADC-ului din PIC...Ia incearca cu un divizor de tensiune ca in poza ce am atasat-o. Sa nu uiti sa dublezi in software valoarea pe care o masori ca sa obtii tensiunea reala de pe celula de 1.2V.Eu tocmai imi fac un incarcator de acumulatoare NiMH/NiCd si am folosit divizor de tensiune (ce-i drept cu 1k si 3.3k) si masoara corect ADC-ul. Folosesc PIC16F876, adica acelasi ca si tine, doar ca are mai putini pini.
Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări