Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

automat presiuea 0.3 bari

pyu

Postări Recomandate

Vreau sa fac ceva care sa-mi creeze o presiune variabila intre 0 si si 0.3 bari (intr-o tub cu diametrul de 10cm, si lungimea de 20-30cm).Stie cineva ce motor mi-ar trebui pentru asa ceva, de ce turatie? (prefer sa fie controlat prin pwm, dintr-un pic).

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 25
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• pyu

10

• srdjan

4

• The Stressmaker

3

• bassbox

3

Top autori în acest subiect

Vreau sa fac ceva care sa-mi creeze o presiune variabila intre 0 si si 0.3 bari (intr-o tub cu diametrul de 10cm, si lungimea de 20-30cm).Stie cineva ce motor mi-ar trebui pentru asa ceva, de ce turatie? (prefer sa fie controlat prin pwm, dintr-un pic).

De ce nu faci asa: ia o pompa de bicicleta, pune-i un manometru si apoi lasa fluidul (adica aerul) sa zburde la debitul de care ai nevoie si vezi ce forta ai nevoie la impins. Daca ai nevoie de debit mare nu cred ca poti fara un rezervor. Ca sa mearga cu un motor mic ai nevoie de volant si turatie destul de mare.
Link spre comentariu

puterea motorului ce va actiona pompa depinde in primul rand de reductiile folosite si de suprafata pistonului folosit (precum si frecarea garniturii pistonului in cilindru)tu practiv vrei sa ai 2-3 l de aer la presiune de 0-0.3 bari (presiune absoluta sau relativa fata de presiunea atmosferica actuala?)daca vrei 0 relativ la presiunea atmosferica e suficient sa deschizi cilindrul... daca vrei presiune absoluta 0 iti trebuie pompa de vidare.0.3 bari e cam 1/3 din presiunea atmosferica normala... presiunea asta o creezi foarte usor fata de presiunea de referinta intr-un asemenea cilindru... evident conteaza debitul dorit... dar intr-un minut o faci lejer cu un compresor de masina cu 25 roniala are un motor DC 12V, o biela, un piston, un cilindru, o garnitura si o valva... eventual un barometrudaca in schimb acei 0.3 bari ii vrei absoluti atunci videzi iar cilindrul dupa care controlezi o valva sa se inchida cand ajunge presiunea interioara la valoarea dorita

Link spre comentariu

Presiunea trebuie sa fie 0.3 peste cea a atmosferei...Si in plus, aerul are un consumator, e vorba de cativa zeci de litri pe minut.Si in plus, vreau sa fie reglabila, adica sa cresc sau sa scad presiunea cand vreau.

Link spre comentariu

pai atunci iti trebuie un compresor serios cu rezervor tampon, supapa de refulare, supapa de alimentare (din tampon), un senzor diferential si un microcontroller cu 2 referinte reglabile pentru limita inferioara si posterioara... iar rezerva de aer in rezervorul tampon sa faca fata consumului... in ce regim va lucra compresorul? 24/7? poti spune concret ce vrei sa faci?

Link spre comentariu

Scuze, am gresit eu calculul.Am nevoie de maxim 200 -300 litri pe ora maxim, deci intre 3 si 5 litri de aer pe minut.Trebuie neaparat compresor, sau se poate face aceasta presiune si cu un ventilator.Va lucra maxim 1-2 ore pe zi.Ma joc cu cineva cu o "prostie", ceva mai sf-ist, daca iese ceva, o postez ce este, si care sunt rezultatele :)Ms pentru reply-uri :)

Link spre comentariu

gandeste-te ca eu cu gura am reusit sa suflu cam 0.1 bar si vorba aia...inchideam etans :101 ma indoiesc, ca, cu un ventilator uzual poti realiza 0.3 bar...chiar daca presiunea dinamica o poti realiza dar problema apare si la inchiderea recipientului. sanse mai mari ai cu o membrana si cu bobina... + ca aici ai si debit mai mare...in cazul membranei poti folosi supapa gravitationala ;)

Link spre comentariu

Recipientul nu trebuie inchis niciodata. Ideea e sa bage aer cat este in functiune. Cand se opreste, nu mai baga, si multa pace.M-am gandit la un ventilator de turatie f mare, dar nu stiu de unde sa iau motorul (sa fie si la 12V).

Link spre comentariu

Cateva idei de plecare in functie de tub.Daca tubul e inchis,atunci poti merge pe varianta cu compresor,rezervor,"presostat" si regulator de presiune plus robinet de evacuare reglabil.Compresor:poti folosi unul mai mare sau cateva mai mici pentru debitul ales(de genul compresoarelor pentru umflare roti).Rezervor:orice :) dar sa reziste la presiunea maxima.Presostat:poti folosi si cele de la hidrofoare la cativa bari.Regulator de presiune:in genul celor de butelie gpl(aragaz).Robinet de evacuare reglabil:ca sa permita scaderea presiunii in tub(fara servo,reglat "ochiometric").Actionarea se face asupra regulatorului de presiune prin servomotor controlat de pic.Daca tubul e deschis poti folosi un compresor centrifugal,regulator de turatie electronic.Compresor centrifugal:banalul aspirator(chiar auto) pus pe refulare sau adaptat asa.Regulator de turatie:variator de putere controlat de pic.Pentru presiunea de 0-0,3 bar poti folosi barometrul cu lichid(in genul celor de la tensiometrele vechi cu mercur) daca nu ai acces la unul electronic.Ideea e sa convertesti inaltimea lichidului in semnal electric(apa colorata intre led si fotodioda).L-am mentionat pentru ca se poate face usor dar are dezavantajul ca este lung.Altfel,manometru cu membrana sau sonda pitot(daca mergi pe varianta debit/viteza).Manometru de 0,3 bari e si cel de la tensiometru.

Link spre comentariu

Daca tubul e deschis poti folosi un compresor centrifugal,regulator de turatie electronic.Compresor centrifugal:banalul aspirator(chiar auto) pus pe refulare sau adaptat asa.Regulator de turatie:variator de putere controlat de pic.Pentru presiunea de 0-0,3 bar poti folosi barometrul cu lichid(in genul celor de la tensiometrele vechi cu mercur) daca nu ai acces la unul electronic.Ideea e sa convertesti inaltimea lichidului in semnal electric(apa colorata intre led si fotodioda).L-am mentionat pentru ca se poate face usor dar are dezavantajul ca este lung.Altfel,manometru cu membrana sau sonda pitot(daca mergi pe varianta debit/viteza).Manometru de 0,3 bari e si cel de la tensiometru.

Tubul e deschis...Ar fi capabil un aspirator auto pentru debitul acesta? Cam la ce turatie merg? Nu am unul, si as fi curios sa stiu.Merci
Link spre comentariu

Nu stiu cam ce turatie au alea auto dar cele clasice ajung pana la 8-10000 de rotatii/min sau chiar mai mult.Daca unul singur nu face fata poti pune mai multe radial pe tub.In cazul asta trebuie sa creezi o camera de "linistire" sub tub daca nu vrei sa apara curenti turbionari care sa-ti "pacaleasca" traductorul de presiune daca e prea rapid sau sa folosesti histerezis din soft.Daca in tubul respectiv e un obstacol care reduce suprafata de trecere din tub spre atmosfera e posibil sa mearga doar unul.

Link spre comentariu

Uite un dispozitiv industrial care mentine o presiune de cateva sute de milibari, intr-un vas inchis:Minicompresorul se poate procura ca piesa de schimb.pres2.jpg[/attachment]

Link spre comentariu

Fratilor! Da bagati un desen ,ceva o schita, cu aplicatia dorita si mai ales cu ce se urmareste...In principiu este nevoie de:1. Compresor2. Regulator de presiune si instrument de monitorizare3. Sistemul de conditionarea a aerului (filtrare, uscare, ungere etc.)4. Regulator de debit5. ConsumatorulDaca nu se consuma aer poti obtine 0.3 bar si cu o pompa de bicicleta... daca vrei sa simulez ceva atunci ia un aparat de testat tensiunea arteriala...(???).

Link spre comentariu

@bassbox :are legatura turatia cu presiunea la compresorul centrifugal prin insasi principiul de functionare.Da,in lipsa de informatii,putem doar sa speculam folosind informatiile pe care le-a dat pana acum.Informatiile de pana acum(incerc sa le comprim):-un tub de 10 cm diametru cu o lungime 20-30 cm deschis la capat-presiunea intre 0 si max 0.3 bar reglabil-debit de aer 200-300 litri pe ora(3-5 l/min)-fara rezervor tampon-compresor de aer cu motor la 12V (centrifugal,cu piston,etc)Eu am incercat sa dau mai multe idei din care sa-si aleaga ceea ce se potriveste proiectului.@pyu : daca vrei sa ai presiunea maxima in tub(nu am inteles unde vei masura presiunea) la acel debit maxim atunci in tub trebuie sa existe un obstacol(disc/piston,sfera,etc)mai mic decat diametrul tubului pentru o putere a compresorului rezonabila.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări